Recomandare de carte
1. Greutatea umbrei-Raimundo Carrero
Raimundo Carrero de Barros Filho s a născut în 1947 în Salgueiro, în statul brazilian Pernambuco. Înainte de a deveni scriitor, Raimundo Carrero a fost muzician de profesie, cântând la saxofon într o trupă rock numită Os Tártaros. Şi a publicat primul roman, A história de Bernarda Soledade: a tigre do Sertão în 1975, când avea doar 23 de ani. A devenit cunoscut în ţara sa şi în străinătate şi ca jurnalist profesionist şi a primit numeroase premii pentru cărţile sale: Revelação do Ano, Prêmio Oswald de Andrade; Prêmio José Condé acordat de guvernul statului Pernambuco, pentru cartea Greutatea umbrei; premiul pentru cel mai bun romancier al anului din partea Asociaţiei Criticilor de Artă din São Paulo şi premiul Machado de Assis acordat de Biblioteca Nacional pentru cartea Somos pedras que se consomem (1995). În curs de apariţie la Editura Univers: Inima mea e sora lui Dumnezeu şi Bernarda Soledad, povestea unui tigru din sertão.
„Povestea din Greutatea umbrei este de un ascetism biblic: nu întâmplător, puţinele personaje principale – Abel, Sara, Judas – au nume biblice. Intriga, construită ca un triunghi – ce nu se poate numi amoros chiar dacă adună pasiuni primitive – este legată mai degrabă de soarta despre care vorbesc tragediile greceşti, decât de sentimentele umane dramatice, sfâşietoare, pe care le aduce în scenă. Este o poveste despre trădare şi ucidere, cu oameni drepţi şi cu oameni damnaţi – sau poate doar cu oameni inocenţi. Însă nu este doar atât. Din naraţiune au fost eliminate toate notaţiile cu privire la timp şi spaţiu, astfel încât nu există nimic din pitorescul care ar ajuta la plasarea personajelor şi a acţiunii într un loc şi un timp determinate (…).
Greutatea umbrei este o carte născută cu dimensiunile unui roman clasic.“ Marcos Santarrita
2. Safari însângerat-Deon Meyer
Lemmer este bodyguard profesionist. Tăcut, invizibil, nu se implică niciodată. Emma le Roux crede că își recunoaște fratele într-o fotografie prezentată la jurnalele de știri: suspect de uciderea a patru braconieri. Numai că Jacobus este mort de douăzeci de ani. Emma îl angajează pe Lemmer să-i păzească spatele în timp ce ea caută răspunsuri și curând amândoi își dau seama că cineva vrea să-i împiedice să afle adevărul. Iar când acel cineva încearcă să-i ucidă, Lemmer este nevoit, pentru prima oară în viață, să iasă din umbră…
„Cu Deon Meyer n-ai cum să dai greș.” – Michael Connelly
„Vibrant și palpitant.” – The Sunday Times
„… de departe cel mai bun autor sud-african de romane polițiste. Acțiunea se desfășoară într-un ritm trepidant, potrivit unui thriller.” – The Guardian
„Meyer este pur și simplu excelent. Lemmer, un fin cunoscător și un comentator sarcastic al metehnelor Africii de Sud, și în special ale populației afrikander…” – Business Day
„Meyer își merită reputația internațională.” – The Washington Post
3. Gabriela-Jorge Amado
Publicat în 1958, Gabriela este considerat prima capodoperă a lui Jorge Amado. Romanul poate fi citit ca o poveste de dragoste neobişnuită între două personaje venind din lumi foarte diferite: Nacid Saab, proprietarul bogat, de origine siriană, al unui bar din Ilhéus, şi Gabriela, o tânără mulatră în firea căreia se contopesc senzualitatea, simplitatea şi inocenţa. Dar nu este singura lectură a romanului, constituit ca o frescă a Braziliei în anii 1920, o descriere satirică a aspiraţiilor Americii Latine spre “modernitate” şi în acelaşi timp o celebrare a culturii populare braziliene şi a celor mai preţuite plăceri ale ei – mâncarea, dansul, dragostea şi râsul.
Elisa avea totul: frumuseţe, popularitate şi un viitor strălucit. Dar în ultimii trei ani, se confruntă cu viziuni terifiante, dureri şi vânătai misterioase din senin. În cele din urmă i se promite un leac – o operaţie minoră pentru a arde partea hiperactivă a creierului său – dar înainte de procedură, ea descoperă adevărul şocant din spatele halucinaţiilor sale: vedea lumea prin ochii altei fete. Când Elisa află că geamăna sa telepatică este subictul unor experimente guvernamentale, fetele fug, ducând cu ele secrete pentru care merită să ucizi, în acest thriller romantic şi futurist.
5. Fata tăcută-Peter Hoeg
Peter HØEG (n. 1957, Copenhaga) a debutat în 1988, cu volumul Reprezentare despre secolul al XX lea, care a fost tradus şi sub titlul Istoria viselor daneze. A publicat apoi Povestiri despre noapte, care a atras atenţia criticii asupra sa şi i a adus mai multe premii literare. Însă cartea care l a consacrat în plan internaţional, a fost tradusă în peste treizeci de ţări şi a rămas timp de douăzeci şi şase de săptămâni în lista de best sellers a ziarului New York Timesa fost Cum simte domnişoara Smilla zăpada, publicată în 1992. A mai scris romanele Marginalii (1993), Femeia şi maimuţa (1996), Fata tăcută(2006) şi Copiii paznicilor de elefanţi (2010).
„Un roman ca Fata tăcută, în care se întrepătrund ştiinţa, erudiţia şi revelaţiile, putea fi scris numai de Høeg.“ Publishers Weekly
„Descris de criticii europeni ca un roman postmodern, Fata tăcută a fost comparată cu cărţile lui John Barth şi Thomas Pynchon pentru jocul cu detaliile şi firul narativ plin de dislocări (…). Paginile sale sunt pline de referinţe despre teologie, muzică, filosofie, cultura pop şi ştiinţă.“ The Times
6. Doctor Faustus-Thoma Mann
Povestea vieţii lui Adrian Leverkühn – biografia fictivă a unui compozitor care îşi vinde sufletul diavolului -, reprezintă pentru Thomas Mann un bun prilej de a cuprinde laolaltă toate etapele de dezvoltare ale vechii legende a lui Faust şi a le pune în legatură cu problematica ameninţătoare a vremurilor noastre, a „recăderii catastrofale a spiritului supra şi hiperdezvoltat într-un primitivism arhaic”. Cadrul temporal include perioada dintre 1884 – 1945, aşadar propria epocă a autorului. Acesta însuşi numea „Doktor Faustus” „o carte a vieţii de o sinceritate aproape zdrobitoare, un straniu fel de autobiografie transferată, o operă care m-a costat mai mult şi m-a măcinat mai profund decât oricare alta anterioară”. În ciuda unui narator aparent detaşat şi obiectiv, participarea afectivă puternică a autorului în naraţiune se simte în fiecare capitol.
7. Fata cu picioare de sticlă-Ali Shaw
În arhipelagul St. Hauda’s Land se petrec lucruri neobișnuite. Ceața dezintegrează orizontul în straturi nemișcate de aer, stânci amenințătoare îți întorc privirea, în mlaștini nesfârșite zboară vite cu aripi de fluture și se ascund secrete întunecate, o creatură transformă totul în alb dintr-o singură privire, meduzele se refugiază în golfuri pentru a muri, iar Ida MacLaird se transformă treptat într-o statuie de sticlă. Căutarea unui leac pentru această boală neobișnuită îi oferă Idei întâlnirea cu bărbatul pe care îl va iubi până la moarte: Midas Crook, un singuratic, un inadaptat care caută să fotografieze raza de lumină perfectă. În timp ce Ida acceptă cu resemnare metamorfoza în sticlă, Midas, la rândul lui, trece printr-o metamorfoză cu mult mai dureroasă: aceea de a redeveni om. O poveste melancolică, ai cărei eroi se definesc prin deciziile și indeciziile trecutului lor, iar iminența morții pare aproape tangibilă. Romanul scriitorului britanic Ali Shaw, o fabulă magică despre destin, este o combinație emoționantă de mituri nord-europene, realism psihologic și fantasy și un debut promițător.
“O creație fantastică… Doar o inimă de gheață ar rămâne rece!” (New York Times Book Review )
“Fiecare personaj din acest roman tânjește după o dragoste care pare imposibilă.” (Washington Post)
“Fata cu picioare de sticlă nu este numai o poveste de dragoste despre doi oameni care se îndrăgostesc, este o poveste despre dragostea însăși: despre puterea ei, despre limitele și consecințele ei…” (The Boston Globe)
“Ali Shaw are un dar incredibil de a povesti și o mare pasiune pentru cuvinte. Descrierile sale sunt poetice și originale…” (The Washington Times)
“O poveste magică despre destin și resemnare.” (The Guardian)
Interesante propuneri! Ma tenteaza Gabriela de Jorge Amado. Multumesc Yasmy!
Niște recomandări super interesante 🙂
Multumim pentru recomandari Iasmy! Chiar eram in pana de idei iar propunerile tale sunt foarte interesante.
Timp sa ai! Ali Shaw ma atrage.
A citit cineva „Conexiunea”, de Imogen Howson? Mi se pare o temă foarte interesantă!