Recomandari manuale si auxiliare scolare- Editura Corint

Recomandari manuale si auxiliare scolare- Editura Corint

by -
4
limba_si_literatura_romana_xi_rogalski

Recomandări manuale şi auxiliare şcolare- Editura Corint

    Editură cu tradiție în publicarea de manuale și auxiliare școlare, Corint oferă, pe lângă calitate și conținut științific conform programelor școlare în vigoare, și reduceri substanțiale, atât pentru comenzi singulare, cât și pentru cele mai mari, care beneficiază de reduceri bonus și transport gratuit. După cum bine știți, pană în anul școlar 2016-2017, manualele aveau titlu gratuit doar pentru clasele obligatorii (până la ciclul inferior al liceului inclusiv). Acum, manualele sunt gratuite pe tot parcursul studiilor postuniversitare, iar elevii și pot comanda singuri, cheltuiala fiind decontată de Ministerul Educației, în limita unei sume. Făcând o analiză a prețului manualelor de la diverse edituri, se poate ușor constata că Editura Corint este cea mai bună alegere.

   Dar, cum nu numai prețul contează când facem o alegere pentru materialul didactic care să constituie suport pentru copiii noștri, propun o scurtă incursiune legată de conținut.

   Să analizăm, de exemplu, manualele de limba și literatura română pentru clasa a XI-a. Editura Corint propune 2 manuale, fiecare având un colectiv de autori distinct, format din profesori și critici literari de înaltă calitate.

   Manualul coordonat de Eugen Simion  se adresează elevilor care fac performanță și încearcă să cuprindă și să explice (după afirmațiile lui Simion) nu evoluția genurilor literare, ci însăși evoluția de ansamblu a literaturii române. Limbajul este unul savant, pretențios, dar care surprinde concepte literare importante.

   În ansamblul lor, epistolele lirice eminesciene abordează o tematică vastă și complexă. Scrisoarea I dezvăluie rostul creatorului genial într-o lume mediocră, dezvoltă relația dramatică a omului cu timpul, meditează pe tema nașterii, a evoluției și a posibilei stingeri a civilizației omenești în sistemul cosmic. (pagina 113)

limba_si_literatura_romana_xi_rogalski

Itemii de evaluare sunt cu preponderență de tip subiectiv, eseu liber sau structurat. De exemplu:

   Alcătuiți un eseu comparativ în care să urmăriți relația interculturală dintre cel mai mare poet francez Victor Hugo și poeții romantici autohtoni: acesta a fost modelul recunoscut al scriitorilor români din secolul al XIX-lea, îndeosebi al lui V. Alecsandri (în ode și legende) și al lui M. Eminescu (în prima sa fază de creație artistică). (Evaluare semestrială, pagina 162)

   Manualul realizat de Sofia Dobra & alți trei profesori este structurat pe unități de învățare, care urmăresc evoluția limbii și literaturii române, cu  secvențe de texte literare, sugestii de interpretare și exerciții foarte fin alese, astfel încât fiecare elev să reușească să răspundă măcar unor itemi. Mai mult, lecțiile sunt structurate sub formă de proiect didactic: Spre text/Text și context/ Prin text/ Despre text/ După text ( Evocarea/Realizarea sensului/ Reflecția).

limba_si_literatura_romana_xi_dobra

Manualul oferă posibilitatea profesorului să apeleze la diverse tipuri de evaluare, inclusiv la evaluarea alternativă.

   Imaginați-vă că aveți posibilitatea să vă substituiți, pentru 24 de ore, Lunii și să vedeți ce se întâmplă pe Pământ. Notați, ca într-un jurnal, observațiile voastre. Cine dorește, poate citi din „scaunul autorului” ce a scris. (Exercițiu de spargerea gheții, la Scrisoarea I, de Mihai Eminescu, pagina 117)

***Andreea Oana Duduman-(Andreea D)***Soție, mamă a trei fete superbe, profesor de limba și literatura română, cu un viciu fără leac: cititul. Când am o carte bună în mână, uit de cotidian. Sunt o persoană practică, cu simțul umorului, însă nu foarte sociabilă; vorbesc doar dacă am ceva de spus. Empatică, iubesc oamenii și mă impresionează poveștile lor. Nu de puține ori mi le-am imaginat subiecte ale unor romane celebre. Respir literatură, eman literatură pe tocuri, pe platforme, în balerini sau în opinci; viața toată e literatură, trebuie doar să observi... .

4 COMMENTS

  1. Am şi eu manualul de clasa a 11-a, dar nu prea îl folosesc. Profesoara este obişnuită să aibă poezia/proza în faţă şi să o discute cu noi decât să aplicăm enunţurile din carte. Fiecare cu modul său de predare. Am şi cartea pentru a 12-a pregătită pe anul viitor, şi am răsfoit măcar o dată cărţile, iar am observat că sunt structurate foarte bine. Felicitări editurii Corint! 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.