Chifteluțe de ciuperci – Ciorbă de curcan – Friptură împletită – Prăjitură cu nucă
Chifteluțe de ciuperci – Ciorbă de curcan – Friptură împletită – Prăjitură cu nucă
1. Aperitiv: chifteluțe de ciuperci
- ciupercile se curăță, se spală, se sărează puțin și se lasă să se scurgă apoi se dau prin mașina de tocat carne
- 1-2 cartofi cruzi se dau pe răzătoarea fină și se storc bine
- punem în castron ciupercile+cartofii+1-2 ouă+2-3 linguri făină + condimente (sare, piper, curry, boia)+pesmet cât e necesar și amestecăm bine
- dacă vă place puteți adăuga verdeață pătrunjel sau mărar tăiat fff mărunt
- se coc în ulei și se servesc pe platou cu felii de roșii sau cu murătură
2. Ciorbă de curcan:
- carnea în lucru de curcan o tăiem bucăţele mici
- 2 morcovi,1 pătrunjel,1 păstârnac le dăm pe răzătoarea fină, le călim cu puţin ulei, adăugăm bucăţelele de carne şi mai călim puţin apoi adăugăm apa si punem la fiert
- potrivim de sare, piper multicolor, vegeta, curry, chimen praf şi lăsăm să fiarbă
- când e gata dregem cu smântâna frecată cu gălbenuş de ou
3. Friptură împletită (Iliuța)
- Mușchiulețul de porc se taie în două bucăți egale pe lugime, mai puțin capătul, îl condimentăm după gust, eu folosesc piper, cimbru, rozmarin, busuioc și sare.
- Cârnatul îl tăiem în două bucăți egale, puțin mai lungi decât mușchiulețul de porc.
- Împletim fiecare fâșie de carne cu un cârnat și punem căței de usturoi între acestea.
- Friptura astfel obținută o tapetăm cu unt și verdeață, o punem în tavă cu puțină apă ( să acopere jumătate din înălțimea acesteia) și o lăsăm în cuptorul preîncălzit aproximativ 90 minute.
- Este fragedă, gustoasă, un deliciu.
4. Prăjitură cu nucă (Zebra):
- foile:1/2 kg făină+150 gr untură (unt, margarină)+10 gr drojdie (un cub mic) muiată cu puţin lapte călduţ+3 gălbenuşuri de ou+3 linguri de zahăr+1 vârf de cuţit de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie+coaja rasă de la o lămăie = le frământăm cu puţină apă
- împărţim aluatul în 4 părţi egale şi lăsăm să stea puţin până facem “crema”
- “crema”:amestecăm 300 gr nucă măcinată+300 gr zahăr+2-3 plicuri de zahăr vaniliat
- un gem aromat preferabil de caise
- foile le întindem şi le punem crude
- montăm prăjitura în tava unsă şi tapetată astfel:foaie+gem+”crema”+foaie+gem+”crema”+foaie+gem+”crema”+foaie
- punem prăjitura la copt
- o tăiem rece în tavă şi presărăm cu zahăr praf
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
- Chifteluțe de ciuperci – Ciorbă de curcan – Friptură împletită – Prăjitură cu nucă