Scrisul m-a salvat – Stelian Țurlea în dialog cu Daniel Cristea-Enache –...

Scrisul m-a salvat – Stelian Țurlea în dialog cu Daniel Cristea-Enache – recenzie

by -
0
Scrisul m-a salvat - Stelian Țurlea în dialog cu Daniel Cristea-Enache - recenzie

Scrisul m-a salvat – Stelian Țurlea în dialog cu Daniel Cristea-Enache – recenzie

Titlu: Scrisul m-a salvat
Editura INTEGRAL, 2023
Nr. pagini 251

  “Crezi că se poate învăța arta scrisului de proză și se pot deprinde de la un altul tehnicile necesare? Cum ai învățat să construiești și să „desfășori” o proză? Ai fost „autodidact” sau ai frecventat un cenaclu, ai urmat cursuri de creative writing, ai avut un profesor sau un magistru? Sunt prozatori, români ori străini, care te-au influențat într-o anumită măsură? Lecturile din alți scriitori te-au ajutat în ce privește formarea unui stil propriu?” (Daniel Cristea-Enache)

  “Arta scrisului se poate învăța. Oricine o poate face, rezultatul depinde de strădanie, de repetiții, de multă muncă, dar înainte de toate de un ceva inefabil, căruia să-i spun cel mai direct talent. Îl poți dobândi, dar e uimitor dacă te naști cu el. (…) Arta scrisului se poate învăța, citind mult, imitând scriitori care îți plac, sunt convins că poți, prin strădanie, să concepi o lucrare literară bună care să semene cu altele care s-au făcut deja. Apoi să treci la etapa următoare, să fii unicat”.(Stelian Țurlea)

  Dacă cineva mi-ar fi spus că voi citi vreodată o autobiografie sigur aș fi râs “hai serios?” Nu mi-a plăcut niciodată să citesc acest gen de cărți, mi se pare arid, neinteresant, plictisitor. Dar știți cum se spune: ”niciodată să nu spui niciodată”! Și chiar așa este.

  Am primit cartea Domnului Stelian Țurlea, apărută recent la editura Integral, intitulată “Scrisul m-a salvat”. Curioasă, m-am gândit s-o răsfoiesc puțin, să văd despre ce e vorba, despre ce a dialogat cu Daniel Cristea- Enache, și… m-a prins.

  Spre surprinderea mea m-am trezit la ultimele file, admirând pozele.

  Cartea este structurată pe capitole, și sunt 24, fiecare de fapt o întrebare a lui Daniel Cristea- Enache, și răspunsul sincer și complex al Domnului Stelian Țurlea, apoi un “Intermezzo”, reflectând câteva gânduri și sentimente ale soției Cristina Țurlea (din păcate decedată acum 2 ani), o listă a cărților publicate de autor și la final un grupaj de fotografii cu explicații intitulat “77 de ani în 77 de imagini”

   Fiecare întrebare provoacă amintirile scriitorului dintr-o anumită perioada a vieții. Aflăm lucruri, neștiute, din copilăria lui StelianȚurlea, despre bunicii și părinții lui, momente care explică și fascinația de mai târziu a copilului față de povești.

  Parcurgem momente din viața de student, din primii ani de jurnalism, revistele la care a colaborat, sau pe care chiar le-a condus, atmosfera din redacții, discuțiile cu colegii de breaslă.

  Trec anii și Stelian Țurlea va lucra la Antena 1, și mai apoi va avea o colaborare de lungă durata cu Adrian Sârbu și cu Pro Tv-ul. Întâmplările, interacțiunile cu colegii și oamenii întâlniți în cale, parcurg vremuri și epoci diferite: perioada dinainte de 1989, revoluția, anii de după revoluție, anii așa zisei democrații, până în zilele noastre.

  Autorul ne vorbește nu numai despre situația economică, socială și politică a țării, dar și despre cei alături de care a lucrat, a realizat diferite proiecte, unii care i-au devenit chiar prieteni. Ne povestește despre jurnaliști, scriitori, critici literari, șefi de ziare sau televiziuni, nume pe care mulți dintre noi le știam.
Pentru cineva care a trăit acele vremuri, a văzut vechea și noua față a ziarelor, a televiziunilor, a societății în ansamblul ei, cartea este foarte interesantă și captivantă.

  Pentru cei mai tineri ar putea fi ca o lecție de istorie și de viață, o istorie trăită pe viu, interesantă prin întâmplări, idei, dorințe, sentimente, devoalate de un om puternic prin structura lui, datorată educației și cunoașterii.

  Am citit, cred că aproape toate cărțile Domnului Stelian Țurlea, dar întrebările și răspunsurile din acest volum m-au făcut să înțeleg mai bine omul din spatele romanelor, sigur atât cât a vrut și a putut să ne spună.

  Singurul lucru care l-a speriat a fost singurătatea, dar a rezolvat și asta, urmând îndemnul soției sale Cristina: ”scrie despre tot”!

  Așa că ultimele fraze ale interviului sunt și un îndemn pentru noi cititorii:

“Și nici cititorii nu mai nevoie de pledoarie pentru că mi-au citit cărțile, iar cei care n-au făcut-o, o vor face, iar cei care n-o vor face, nu vor fi interesați în veci sau o vor face când vor afla de la alții ce au pierdut. Tot ce e important e în cărțile acelea, nu numai ale mele, cărțile tuturor celor care au scris și scriu.
Așa că, dacă voi spune câteva vorbe, nu o pledoarie, e pentru carte: citiți, pentru că în cărți se adună atâta experiență, simțire, gânduri, trăiri și suflet, că nu veți mai fi niciodată singuri, până la sfârșitul zilelor.
Puteți începe cu această carte.
Mulțumesc”

  Mulțumim și noi Domnule Stelian Țurlea că prin intermediul întrebărilor puse de Daniel Cristea-Enache ne-ați împărtășit experiențe, întâmplări, iubiri, ne-ați împărtășit o viață.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.