Top 5 tipuri de soacre și rețetele lor favorite

Top 5 tipuri de soacre și rețetele lor favorite

  Urmăriți în fiecare miercuri o nouă rubrică pe Literatura pe tocuri, semnată Rodica Pușcașu – Rețete cu umor. Rețete culinare scrise într-un stil unic. Cu poveste, cu umor, care vă vor binedispune. Astăzi vă prezentăm ,,Top 5 tipuri de soacre și rețetele lor favorite.,,

Te rog să te pregătești! Vei citi, în cele ce urmează, secretul rețetei perfecte

  Există, cu siguranță, numeroase metode de facilitare a procesului de comunicare cu soacrele. Nu știu dacă e cea mai bună, dar una dintre cele mai aplicate metode este apropierea cu iz culinar. Cum altfel, ai putea trezi interesul unei soacre, decât cerându-i sfatul în legătură cu o rețetă?!

  În urma discuțiilor îndelungate cu prietenele, am ajuns la concluzia că există cel puțin 5 tipuri de soacre – unele dintre prietenele mele au spus „specii”, dar eu sunt mai pacifistă și cred în buna colaborare între rude, fie ele și prin alianță, pentru nobilul scop al liniștii sufletești. Așadar, ce le unește și ce le diferențiază?!

Dumnezeu știe!

  Noi doar am făcut un studiu și am trasat niște concluzii, timp în care mâncarea de cartofi se ardea de zor, laptele dădea în foc, iar copiii plângeau de foame… evenimente de neconceput și nemaiîntâlnite într-o casă unde există soacră.

Așadar… există cel puțin 5 tipuri de soacre…

  1. Autoritara absolută. Dreptatea universală și de neclintit. Nu există pe lumea aceasta (nici în celelalte universuri, evident) ființă – umană sau nu – care să îi pună la îndoială opiniile. De fapt, opiniile sale poartă haina implacabilă a adevărului. Te întrebai, în frământările tale lăuntrice, despre adevăr și cine îl deține? Ei bine, acum afli! Soacra de tip autoritar absolut are acest atu: deține adevărul! Rețeta sa favorită? Caracatiță cu sos picant! De ce? Numai ea știe, evident!
  2. Protectiva excesivă. Degeaba puiul său merge la medic și primește recomandări… tot ea știe cel mai bine cum să îl pună pe picioare pe fiu. Ceaiuri, comprese, mâncare atent pregătită, totul e un amsamblu de factori care să conducă spre reușită… dar numai și numai cu ajutorul ei. E genul acela care te sună la prima oră ca să-ți spună: „Să nu-l lași afară, mamă, fără căciulă… n-are decât 40 de ani!” Rețeta favorită: budincă de vanilie, fără prafuri, mamă… că se strică băiatul la stomac!
  3. Suspicioasa. De ce faci supă în fiecare zi? Unde vrei să ajungi cu asta? Ce vrei, de fapt? Dacă nu faci… de ce nu faci mâncare proaspătă, în fiecare zi, unde vrei să ajungi? De ce speli, mamă așa de des? Ești bolnavă de vreo ceva? De ce te îmbraci în roșu? Vrei să atragi atenția? Ieri, de exemplu… de ce ai întârziat? La ce oră ieși de la muncă? Cine era ăla cu care te-ai împrietenit pe Facebook, de unde-l cunoști? Ce vrea, în definitiv, de la tine? De ce ții cură de slăbire, maică, doar ești măritată… Rețeta favorită: capră la proțap.
  4. Dramatica. Ce sens mai are viața, dacă unica rațiune a existenței sale a fost săltată de altă femeie? Nimic nu mai are sens… nicio rețetă nu mai are gustul acela când el, băiatul, era acasă… Ce vremuri… dar ce repede a trecut timpul… acum Dumnezeu știe cum o fi trăind. Dumnezeu știe ce mănâncă băiatul, dacă i se dau haine curate, călcate… oricum, haine călcate așa de bine ca acasă, n-o să mai aibă el niciodată. Și ce mai contează? Oricum, nu mai e al ei… Rețeta preferată: iepure la cuptor cu cartofi noi, foarte mici și firavi… sau cum or fi… ce mai contează?!
  5. Vorbăreața excesivă… sau bârfitoarea. De ce tocmai tu? Ce i-ai făcut băiatului meu de e așa schimbat? Am auzit eu niște vorbe… spune vecina de la cinci că a auzit de la una care a locuit timp de două zile în bloc cu o verișoară de-a uneia care a locuit la două străzi de tine… am auzit că, de fapt… nu prea știi să gătești… că, cică a trecut una într-o zi și a văzut un fum gros ieșind pe geamul de la bucătăria ta… cine știe ce-i dai băiatului să mănânce… poate de asta e așa de slab. Zice vecina mea de la doi că l-a văzut și ea și sigur are lipsă de calciu. Rețeta favorită: evident, ciupercile… multe și preparate oricum!

   Și… ca să nu vă las fără rețetă, vă invit la vinete cu dovlecei la cuptor! Aveți nevoie de 3 vinete medii, doi dovlecei medii, 2 cepe roșii, 6 roșii, doi ardei capia, o legătură de pătrunjel, usturoi, ulei. Se coc ardeii, se curăță și se toacă mărunt. Vinetele se spală și se taie rondele. Trei roșii se decojesc și se pun la foc cu o lingură de ulei și doi căței de usturoi. Se adaugă ardeii tăiați, se lasă la foc mic până totul capătă consistența unui sos. Se adaugă sare și piper după gust. Se pune sosul într-o tavă (eu am ales un vas rotund), apoi se asază feliile de vinete, alternând cu cele de dovlecei, ceapă și roșii. Pătrunjelul se toacă mărunt, apoi se amestecă cu usturoiul tocat fin și cu o lingură de ulei. Se ung feliile cu acest sos și se dă totul la cuptor. Se lasă la foc mediu timp de 40 de minute.

Reţete culinare 

Rețete cu umor

Culinar

#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri #rețetecuumor

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.