Ultima vară otrăvită – Tony Mott – Editura Tritonic – recenzie
Ultima vară otrăvită – Tony Mott – Editura Tritonic – recenzie
Titlul: Ultima vară otrăvită
Al treilea volum din seria Gigi Alexa
Autor: Tony Mott
Editura Tritonic
Nr. pagini: 274
Anul: 2021
„Pentru Gigi Alexa 2020 nu e un an perfect. Nici măcar pe aproape. Parcă nu-și găsește locul în actuala ei relație cu un medic ginecolog și gândul de a începe un doctorat în Olanda e din ce în ce mai puternic. Dar la Brașov o nouă crimă o readuce în echipa investigatorilor condusă de Matei Vălean, mai vechiul ei… prieten. Iar călătoria la Groningen îi pune în brațe trei dosare nerezolvate, aparent fără nicio legătură între ele. Deși ancheta de la poalele Tâmpei bate pasul pe loc, cu piste false și încurcături birocratice, Gigi pare că zărește un element comun al tuturor crimelor. Și jocul devine periculos, pentru că ucigașul este aproape, foarte aproape. 2020 nu a fost cel mai bun an pentru nimeni. Dar la Brașov oare cine va scăpa cu viață?”
”Un nou roman marca Tony Mott, o Gigi Alexa aflată la o mare răscruce, un Brașov în plină pandemie, o intrigă cu nenumărate răsturnări de situații, dialoguri rapide și acțiuni neașteptate. O bucurie pentru cititorul de mystery & thriller. De înghițit pe nemestecate!” (Bogdan Hrib)
”Ai grijă cu cine bei un pahar! Nu cumva să fie cel din urmă!”
WOW!!! Tony Mott a comis-o din nou cu acest volum, nu poți să-l lași din mână până la final. Accentul este pus prioritar pe partea psihologică, fie că este vorba de polițiști, legiști, victime sau criminali. Când am terminat cartea am rămas cu impresia că povestea de bază se axează pe viața lui Gigi Alexa, a lui Matei Vălean (comisar şef la poliție), Costin actualul șef al poliției, Daniel (medic ginecolog) și prietenii lui Alexandru și Roger, Alina (purtătoare de cuvânt a poliției), Vlad Tomescu (fost șef, acum la DIICOT București), abia apoi crimele, legătura cu Europolul, victimele și în final asasinul.
Așa că vom vorbi puțin despre personaje și interacțiunile lor.
Când Gigi a fost sedată și aproape răpită (vezi “Toamna se numără cadavrele”), dar salvată de Matei, acesta a rămas și a avut grijă de ea. O consolare de-o noapte se concretizează cu o sarcină. Și Gigi și Matei se învârt cum se spune “în jurul cozii”, vor împreună și totuși le e frică, deși sunt prieteni foarte buni și atrași unul de altul. Gigi nu vrea să distrugă o prietenie trainică pentru o relație pe care, după cum se cunoaște pe ea însăși, nu știe dacă ar putea s-o mențină.
Matei, care avea și el tarele lui din copilărie, nu crede că ar fi un soț sau tată bun și se complace în relația călduță cu Alina, omul de legătură cu presa al poliției. Dar regretă pentru că relația lor nu este ce-și dorește el. Alina se mută la el și, sigură de-acum (exact cum fac multe femei) de relația lor, este din ce în ce mai nemulțumită, mai cârcotașă, vrea să-l schimbe după cum își dorește ea. Nu contează că asta nu ar fi posibil, nici dacă ar fi “o iubire ca-n povești” între ei, ceea ce nu este cazul. “Mintea și sufletul “ lui Matei sunt tot la Gigi, deși perioada cât nu lucrase cu ea uşurase oarecum lucrurile.
Gigi își asumă copilul, creșterea lui, face planuri, dar pierde sarcina și din păcate verdictul e dur – nu mai poate avea copii. În perioada de necaz, chiar depresie, alături de ea este Daniel, medicul ginecolog care o tratase, și pentru el și relația lor Gigi încearcă să se schimbe, să fie cum și-ar dori el, dar…nu merge. Și când primele luni ale relației, mai mult partea de sex, trec, când Gigi începe să simtă lipsa activității apar și problemele.
Ea își dorește să muncească, dar Daniel ia în derâdere specializarea ei și participarea la anchete. Gigi pe de altă parte nu-i agreează prietenii pe Roger și mai ales pe Alexandru, modul lor de comportare, snobismul, siguranța că toată lumea e a lor, “ei trei în fruntea lumii”.
Totuși Gigi plănuiește să meargă cu Daniel în Olanda, la Groningen, la universitate unde vrea să facă un doctorat, apoi acceptă să plece și ea cu el și prietenii lui la mare, la Vamă.
La Groningen profesorul îi dă trei dosare, cu cazuri nerezolvate încă, de la Europol, și-i spune că după ce le studiază și are o părere să ia legătura cu Julien Du Coudray, care le avea în cercetare.
Gigi se întoarce în țară unde discută cu Matei despre o primă crimă, o fată care lucra la videochat. Găsesc un aparent suspect, dar nu au probe.
Gigi pleacă la Vamă cu prietenii lui Daniel, acolo are loc o altă crimă, o tânără fată, pe care o văzuse și ea seara dansând pe plajă. Întâmplarea face ca la mare să fie și suspectul din București, poliția îl arestează, deși tot nu au probe.
Revenirea lui Gigi la lucru, implicarea în cercetări, acutizează neînţelegerile cu Daniel și marchează despărțirea lor.
La serviciu Gigi și Matei îl mai au pe cap și pe Costin (șeful mare), care de fapt consideră postul o trambulină, el vizând Bucureștiul. Este dur, nesimțit, coleric, tiranic, autoritar și plin de el. E convins că suspectul e vinovat și dă declarații în presă, de fapt puțin îi pasă cine e criminalul, vrea doar rezultate ca să fie apreciat de superiori. E exact tipul de șef ajuns pe pile și politică, care e mai interesat de relații decât de muncă și adevăr (vă sună cunoscut?) Totul e ca să dea bine în față prietenilor și șefilor.
Daniel îl trimite pe Roger (unul dintre prietenii lui) după lucruri. Acesta la o cafea îi spune lui Gigi amănunte pe care nu le știa despre familia ei: moartea mamei, implicarea tatălui, aportul celei de-a doua soții, o nemțoaică care s-a dovedit a fi femeia ce și-a abandonat copilul (pe Roger).
Toate astea o bulversează și Gigi se scufundă și mai mult în muncă. Puterea și stânca ei este Matei, care se dovedește a fi un prieten și un iubit de nădejde.
Și iată și “o rază de soare”, o nouă victimă, care din fericire scapă și care fiind studentă la medicină, își dă seama că a fost drogată și merge la poliție.
Între timp Gigi găsește similitudini nu doar între crimele din țară ci și cu cele din dosarele Europolului, pe care le primise spre studiu, și colaborează strâns cu Julien. Își dă seama că la fiecare victimă criminalul lăsase un suvenir-un ursuleț jucărie, breloc, medalion. De asemenea toate victimele aveau în sânge drogul violului în cantitate mare, plus alte substanțe.
Cercetările continuă, identifică suspecți, vinovați, motive. Sigur că până la final va rezolva cazul. Dar…
Cine este criminalul? De ce ucide? Ce semnificație au ursuleții suvenir? Care este povestea celor trei prieteni Daniel, Alexandru, Roger? Ce îi spune Roger lui Gigi despre familie? Ce se întâmplă cu Daniel, Alexandru și Roger? Ce se întâmplă cu Gigi și Matei?
Acestea și multe altele le veți afla citind cartea Ultima vară otrăvită.
Tony Mott reușește să reunească o frescă a societății și caracterelor din jurul nostru, cu o poveste polițistă plină de mistere și adrenalină, totul asezonat cu o fină analiză psihologică a personajelor, a vieților și interacțiunilor lor, a relațiilor de cuplu. Și o face foarte bine!!!!
Felicitări Tony Mott!
Felicitări pentru recenzie