Un mic Gatsby în New York…

   Dorinţe, dorinţe şi visuri devenite realitate. Un bilet dus-întors. Cam de atât are nevoie un om pentru a se simţi fericit. Destinaţia? America. America…dar unde, mai exact? O decizie cam grea; sunt atât de multe lucruri de văzut, atât de multe de învăţat şi atâtea persoane de cunoscut că o singură viaţă nu ar fi suficientă. Mai mult decât atât, fiecare dintre noi caută ca la un moment dat să se desprindă de casă şi să devină independent, să se descurce în lume fără ajutorul rudelor, să stea pe cele două picioare date de mama natură, să îşi pună « nişte aripi » şi să zboare spre noi înălţimi. Cu alte cuvinte, vrem emancipare. E reţeta perfectă pentru o aventură şi nu oriunde: în America, SUA, cum doreşte fiecare să îi spună. De ce este perfectă alegerea? În primul rând, este departe; vedeţi dumneavoastră, eu de loc sunt din Moldova lui Ştefan cel Mare şi făcând un calcul matematic, distanţa ar fi de 10.150,48 km între casă şi vis. Independenţa vine pe parcurs, iar cultura şi experienţa, de asemenea. Un mic inconvenient: cum să fac să realizez toate acestea? Am tastat pe Internet cuvintele „schimb cultural” şi „vacanţe speciale pentru studenţi”, iar la final a venit şi soluţia, CND Vacanţe Speciale şi Work and Travel Vacanţe Speciale. Ca să rezum: programul work and travel. 

   La fel cum titlul însuşi o arată, work and travel înseamnă să munceşti şi să călătoreşti. Muncind primeşti acea senzaţie de împlinire, de reuşită prin simplul fapt că ai putut şi poţi să te susţii singur, iar plăcerea vine pe un plan secund, prin entuziasmul din momentul decolării avionului, aterizării pe un tărâm necunoscut, precum Laika în misiune. Ce am putut face dacă nu să plec cât mai repede cu putinţă: semnarea de documente, contractul cu facultatea şi gata!

  Când am ajuns pe pământ american, am simţit că mai am puţin şi îmi pierd echilibrul. Pur şi simplu nu îmi venea să cred că reuşisem să ajung atât de departe. Probabil că păream de-a dreptul nelalocul meu, fiindcă lumea mă privea ciudat, mai apoi mi-am dat seama că eu eram cea care îi privea ca şi cum ar fi fost extratereştri şi nu simpli indivizi. Am arătat paşaportul, mi-am luat bagajele de cală şi am ieşit din aeroport. Mă gândeam să fac şi eu precum actriţele de la Hollywood şi să chem un taxi fluierând. Nu prea mi-a reuşit. Până la urmă, m-am dat bătută şi am luat primul taxi care s-a ivit şi am cerut să mă ducă la hotelul în care am fost angajată ca recepţioneră.

   La început nu a fost atât de uşor, dar am reuşit să mă recalibrez: la ora 7 dimineaţa începeam munca şi la ora 14 o terminam, alteori o începeam la 14 şi o terminam la 20. Weekend-ul îmi aparţinea; fiind în New York am putut vizita: Central Park, Statuia Libertăţii, Empire State Building, Metropololitan Museum of Art (pur şi simplu, o minunăţie de loc), Museum of Modern Art şi în weekend am plecat să arunc o privire la Niagara Falls, unde mai că m-am udat de tot. M-am simţit un moment precum într-o noapte la muzeu. Am fost la un concert de jazz în Central Park care mi-a bântuit nopţile multă vreme. M-am plimbat pe străzile cartierului chinezesc în miez de noapte, alături de prietenii care cântau cât puteau de tare „It’s my life” de Bon Jovi. Am cunoscut multe persoane care m-au ajutat să mă dezvolt, învăţându-mă să râd în hohote şi care m-au chemat în vizită data viitoare; au devenit o familie pentru mine.

   Mi-am creat o a doua viaţă, o a doua faţetă a mea. Nu mai spun că acum ştiu să gătesc destul de bine, să am grijă de mine, să fiu mai organizată, să comunic cu ceilalţi fără să las spaţii goale în dialog. Aşa cum am plecat, am şi revenit, gândindu-mă că work and travel in America mi-a schimbat lumea. Abia aştept să repet experienţa, I want to do it again. Poate că aleg Texas data viitoare…

Tu ce ai alege, aventurierule?

Articol scris pentru competiţia SuperBlog 2017. Proba 18.

Surse foto: CND Vacanţe Speciale

 

13 COMMENTS

  1. Da, si mie mi-ar fi placut daca as fi studiat in America. Găsesc articolul informativ si vreau sa va multumesc pentru informatiile pretioase.

  2. Adevărul e că studenții de astăzi au posibilități mari în sensul că pot beneficia de programele oferite de Work and Travel. Dincolo de aventura descoperirii de locuri noi și fabuloase, există și posibilitatea de dezvoltare a cunoștințelor și a abilităților.

  3. Mie mi-ar plăcea să iau parte la un astfel de program 🙂 În orice caz, nu e târziu 😀

  4. Ok, e bine de știut! Trebuie sa mă interesez și eu pentru băiatul meu,ar fii super încântat!

  5. Merita sa incercati!Fiica mea a urmat Univerditatea Americana (in Blagoevgrad)si in vacanta lucra in SUA si chiar a fost e experienta deosebita

  6. Un vis devenit realitate. Cine nu si-ar dori sa ajunga prin acel program si sa castige atat de multe? Experienta isi spune cuvantul de fiecare data, iar America este o lume a tuturor posibilitatilor.
    Am sa caut programul work and travel in America pentru ca ma incadrez.

  7. Stiam de programul acesta. La un moment dat am vrut sa plec, dar unele probleme m-au fortat sa raman. Am sa citesc conditiile, poate ma incadrez in parametrii de evadare.

  8. Sunt proaspat absolvent de facultate si nu ma incadrez, dar voi avea grija sa-mi anunt prietenii. Unul din ei ar putea ajunge in America.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.