Când viața devine literatură

   Uneori, viața devine literatură, pentru ca ceilalți să poată absorbi din experiența altora și să traseze comparații cu propria existență. Care este rolul cărților biografice și autobiografice? Dincolo de dorința autorului de a-și dezvălui cele mai ascunse gânduri, există întotdeauna o curiozitate acerbă din partea celorlalți de a afla ce e dincolo de imaginea personalității respective. Iată câteva biografii care depășesc, cu siguranță, barierele cărților de dezvoltare personală:

  1. Stephen Hawking. Pe lângă cărțile sale despre misterele acestui univers, a apărut și „Scurtă istorie a vieții mele”. Este o carte cu caracter memorialistic, o autoanaliză al unui om cu un traseu existențial extraordinar. Cartea pare o primă reflexie a unui om care pare să fi ajuns, în acel moment, la o înțeleaptă maturitate. Din acest punct, Stephen Hawking privește viața sa detașat, analizându-și realizările, dar și temerile sau ezitările.

   „Pentru colegii mei sunt un fizician ca oricare altul, dar pentru publicul larg am devenit, probabil, cel mai cunoscut om de ştiinţă din lume. Am avut o viaţă plină şi satisfăcătoare. Am convingerea că invalizii trebuie să se concentreze asupra lucrurilor pe care handicapul nu-i împiedică să le realizeze şi să nu regrete ceea ce nu pot realiza. În ceea ce mă priveşte, am reuşit să fac aproape tot ce am vrut.“ (Stephen W. Hawking)

    Supranumit de unii drept „omul care l-a sfidat pe Dumnezeu”, Stephen W. Hawking s-a născut pe 8 ianuarie 1942 la Oxford, unde urmează și studiile, fără a fi un student excepțional.

   „Nu ținea multe cărți și niciodată nu lua notițe. Evident, mintea sa era diferită de cea a contemporanilor săi. La examenul oral am înțeles, alături de ceilalți profesori, că stăteam de vorbă cu o persoană mult mai inteligentă decât mulți dintre noi”, declara pentru The New York Times, profesorul de fizică al lui Stephen, Robert Berman.

   În ciuda bolii sale galopante și a speranțelor minime de viață pe care le-au estimat medicii, Stephen a reușit să treacă peste barierele impuse de către boala sa. În repetate rânduri, acesta s-a declarat convins de posibilitatea călătoriilor în timp și de inevitabilitatea unei apocalipse. Omenirea – așa cum afirmă Hawking ar putea fi salvată prin colonizarea unor alte planete. Cu o astfel de viață și astfel de crezuri, nu e de mirare că este unul dintre cei mai vânduți autori ai secolului.

  1. Albert Einstein. La fel de inovativ în idei precum Stephen Hawking, dar locuitor al altor vremuri, Einstein a fost considerat unul dintre cei mai inteligenți oameni din întreaga lume, din toate timpurile. Întreaga sa viață a fost o adevărată luptă pentru ca ideile sale – ciudate pentru foarte mulți oameni ai vremurilor – să fie aplicate, pentru evoluția științei. Născut în Ulm, Germania, în anul 1879, Albert Einstein a elaborat teoriile speciale și generale ale relativității. În anul 1921 a câștigat premiul Nobel pentru fizică deoarece a reușit să explice efectul fotoelectric. S-a stins din viață la 18 aprilie 1955, în Princeton, New Jersey, convins fiind că „nimic nu se pierde, totul se transformă”. Viața marelui om de știință nu poate reprezenta decât un model de perseverență, de demnitate și de păstrare a crezurilor. În cartea „Cum văd eu lumea”, nu citești doar elemente științifice, ci te pui în fața caracterului unei personalități care a marcat pe vecie omenirea – Albert Einstein.

  2. Mahatma Gandhi. Este o personalitate remarcabilă a timpurilor noastre, dar și controversată. Unii sunt de părere că între imaginea afișată și adevăratul caracter al lui Gandhi era o mare discrepanță. Mohandas Karamchand Gandhi s-a născut pe 2 octombrie 1869 într-o familie bogată, dintr-o castă de elită. Privilegiul de a se fi născut într-o astfel de castă, a fost o adevărată rampă pentru educația sa. Respectând obiceiurile indiene, la vârsta de 13 ani s-a căsătorit cu o fată de aceeaşi vârstă, Kasturba Makhanji. A urmat cursurile Universității din Bombay. La vârsta de 18 ani, a devenit tată pentru prima dată. A studiat istoria religiilor, el însuşi fiind hindus. Este fondatorul unei mişcări politice în Africa de Sud, Congresul Indian Natal. A dezvoltat mişcarea de rezistenţă non-violentă – „satyagraha”. A refuzat să copereze cu autorităţile care discriminau indienii şi îi tratau ca şi pe nişte sclavi. A devenit rapid liderul indienilor, vocea celor oprimaţi, ţinând şi discursuri şi ajungând tot mai cunoscut. Viața sa, expusă în biografie, e mai mult decât literatură… e o adevărată ghidare pentru cei care își doresc echilibru. Romain Rolland publică cartea „Mahatma Gandhi, o viață legendară”, dezvăluind evenimente inedite și o mare parte din caracterul marelui om, Gandhi.

  3. Adolf Hitler. E greu de imaginat ce poate fi în mintea unui om a cărui decizii declanșează moartea a milioane de oameni. E aproape imposibil să-i găsești circumstanțe atenuante… și totuși, biografia lui Adolf Hitler este la mare căutare și astăzi. Poate că citind gândurile acestui om rămas în istorie ca unul dintre cei mai cruzi conducători, realizăm cât de importante sunt valori precum toleranța și respectul pentru ființa umană.

   Numai în anul 2016, celebra biografie a lui Hitler, „Mine Kampf” s-a vândut în peste 300 000 de exemplare. Cartea, scrisă de Hitler în 1923, pe când se afla în închisoare la Landsberg, a fost bestseller în 1933. În 2016 un editor german reeditează cartea și este copleșit de numărul mare de cereri sosite din foarte multe țări din Europa. Până în acest moment, cartea a fost deja tradusă în peste 18 limbi. La momentul primei apariții, în 1923, cartea a fost – așa cum afirmă mulți analiști politici – un instrument de manipulare, prin care Hitler ar fi reușit să-și asigure o poziție strategică de unde să-și poată exercita următoarele mișcări.

   Citind astfel de cărți, cu crâmpeie din viața trăită în alte vremuri sau chiar în vremuri mai apropiate de ale noastre, realizezi cât de important este să știi că viața e un joc în care regula principală este aceea de a fi împăcat cu sine, de a păstra mereu echilibrul. Nu trebuie uitat faptul că orice viață, cu pleiada sa de trăiri și de gânduri… poate deveni, la un moment dat… literatură.

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

12 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.