Alchimistul Neutronic – Peter F. Hamilton – a doua parte din trilogia Zorii Nopții
Alchimistul Neutronic – Peter F. Hamilton – a doua parte din trilogia Zorii Nopții
Alchimistul Neutronic
Autor – Peter F. Hamilton
Titlul original: The Neutronium Alchemist
Traducere: Mihai Dan Pavelescu
Editura Nemira
Colecția Nautilus
Data apariției: 2011
Număr de volume: 3
Număr de pagini: 1768
Trilogia Zorii Nopții
Despre Alchimistul Neutronic > Hotărât lucru, seriile scriitorului britanic Peter F. Hamilton nu sunt pentru cei/cele cărora le plac chestiile scurte și lipsite de complexitate.
Zorii Nopții este o trilogie, dar, cel puțin în ediția în limba română, are nouă volume, câte trei pentru fiecare dintre cele trei părți. Peste cinci mii șase sute de pagini. Nenumărați protagoniști cu importanță aproape egală în desfășurarea acțiunii. Puzderie de lumi colonizate, umane și extraterestre. O civilizație în expansiune accelerată, confruntându-se cu propria ei istorie și (posibil) cu oricare dintre personajele negative cuprinse în ea.
Pentru că, fără să fim într-un horror, morții sunt readuși la viață în Zorii nopții…
Trebuie să mărturisesc că niciodată nu mi-au plăcut romanele sau filmele care pleacă de la premisa asta. Nici măcar cele cu zombi. Dar stilul în care Hamilton utilizează această blasfemie dătătoare de fiori este unul căruia nu i te poți sustrage, odată ce ai intrat în poveste.
Când am scris recenzia pentru partea întâi a seriei, Disfuncția realității, chiar am evitat să pomenesc ceva despre învieri. În primul rând pentru că la început, cei care trăiau evenimentele descrise în carte, habar nu aveau ce se petrece, noi descoperind alături de ei, sub forma unor revelații cutremurătoare, cu ce se confruntă. În al doilea rând, pentru că nu voiam să se sperie cititorii mai ușor impresionabili neplăcut, de un asemenea concept. În ideea-capcană că, atunci când vor fi prinși și ei în universul acesta, nu vor mai putea să îl părăsească, și misterioasele sale vicisitudini li se vor părea perfect digerabile.
În Alchimistul Neutronic, partea a doua din serie (volumele 4, 5, 6), începe să devină tot mai clar, pentru toate comunitățile umane răsfirate în spațiu, ce reprezintă de fapt enigmaticul virus de pe Lalonde și cine sunt sechestrații cu personalitate schimbată – generalizându-se denumirea de posedați.
Prima suspiciune a oamenilor, cum că tot ce se întâmplă ar fi un complot extraterestru de preluare a civilizației umane, se dovedește greșită, dar ceva-ceva xenoc tot stă la baza declanșării crizei. Prezența unor ființe energetice transcendentale, de altă origine decât terestră, la agonia unui om pe Lalonde, a deschis accidental un portal între lumea celor vii și a celor morți. Suflete damnate, dintr-un loc unde par a fi blocate numai cele cu un anumit grad de răutate în ele, se folosesc de această oportunitate pentru a reveni înapoi în lumea lor / a noastră, punând stăpânire pe trupurile celor vii. Ranforsarea unui om posedat de-un spirit malefic, însemnând creșterea imensă a puterii fizice a acestuia și dobândirea capacității de a modifica temporar materia.
Odată trecute în lumea reală, spiritele se grăbesc să aducă și alte duhuri în ea, prin sadica metodă a torturării viitoarei gazde, până în clipa în care aceasta cedează durerii și sechestratorul psihic preia controlul minții celui posedat.
Prin asemenea maniere de multiplicare, atât de asemănătoare unei epidemii, sufletele revenite își extind rapid aria aflată sub control. Iau în stăpânire Lalonde și se infiltrează pe multe alte planete și habitate. Singura modalitate de a fi detectate sunt căderile de electricitate și de nanotehnologie, ce au loc în apropierea lor. Defecțiuni repetate care le semnalizează prezența, atunci când se ascund sub aparența gazdei sechestrate. Ele însele neputând folosi computerele, datavizările și tehnologia, decât dacă sunt de un nivel rudimentar, care să le permită exercitarea abilităților de manipulare a materiei.
Umanitatea reacționează la început lent, având nevoie de timp pentru a conștientiza oroarea și a se implica total, cu toate resursele și cu toată ferocitatea, în ceea ce a devenit un război de exterminare, între vii și morți.
Adamiștii și edeniștii (despre societățile cărora am povestit mai pe larg în recenzia la Disfuncția realității) luptă diferit, dar în colaborare deplină, odată înțeleasă magnitudinea pericolului.
Marina Confederației, alcătuită din ambele facțiuni culturale, oprește toate zborurile interstelare, pentru a stăvili amenințarea și intră în stare de alertă. Este dezvoltat un sistem de interogare a personalității care să protejeze navele vii / șoimii de vid și habitatele organice, de posedare, după ce se înregistrează cazuri de preluare ale acestora.
Extratereștri Tyrathca încetează orice contact cu omenirea pe perioada crizei, iar ambasadorul xenoc kiint dezvăluie că și specia lui a trecut printr-un asemenea moment critic existențial, misterul său fiind elucidat, în cele din urmă, de toate speciile raționale. Kiintii susțin că soluția lor la criză nu este aplicabilă omenirii, aceasta fiind nevoită să își găsească propria cale, personalizată, de rezolvare definitivă a problemei.
Tomul doi al unei trilogii este cel mai complicat de zăgăzuit, pentru un autor. Pe de o parte e de așteptat să depășească un pic calitatea primului, eventual venind cu ceva nou, pe de alta, trebuie să pregătească apogeul finalizator, cel care, de-abia el, o să cuprindă cele mai spectaculoase faze, de încheiere a seriei.
Peter F. Hamilton rezolvă concomitent treaba cu chestia nouă și climaxul de etapă, dând o importanță mai mare, care se scurge și în titlu, unor personaje de care mie, unul, mi-a păsat cel mai puțin dintre toate, dar care livrează prompt o înfruntare secundară de toată frumusețea.
Doctorul Alkad Mzu, creatoarea unei cumplit de distrugătoare arme cu antimaterie, bântuie galaxia, urmărită de toată lumea, într-o misiune obsesivă de răzbunare împotriva celor de pe planeta Omuta, cei care i-au distrus, acum treizeci de ani, lumea de baștină, Garissa, în ilegalul cadru al unui război local scăpat de sub control. Omuta a fost pedepsită de Confederație cu blocada, dar între timp, prioritățile au devenit altele. Orice efort și fiece armă trebuie utilizate pentru salvarea omenirii. Savanta rătăcitoare pusă pe represalii, ultima mohicană, poate căpăta o importanță majoră în lupta cu adversarii supranaturali, dacă reușește să treacă peste setea de o revanșă devenită neînsemnată la scara noului conflict, care amenință tot universul cunoscut.
Dincolo de spectaculozitatea ei de space opera beligerantă, trilogia Zorii nopții identifică temerile primare ale omenirii, pentru a le contrapune unui viitor luminos-realist al său, ca într-o proiecție anticipativă, cu valoare de studiu de impact. Dacă eroii rezistenței umane împotriva terorii inimaginabile reușesc să nu își piardă mințile și speranța, față-n față cu oroarea fără limite, atunci întreaga noastră specie poate spera la un viitor.
Titlurile care alcătuiesc trilogia Zorii nopții / The Night’s Dawn Trilogy sunt:
Disfuncția realității (2009, Nemira) / The Reality Disfunction (1996)
Alchimistul neutronic (2011, Nemira) / The Neutronium Alchemist (1997)
Zeul adormit (2013, Nemira) / The Naked God (1999)
Cartea Alchimistul Neutronic – Peter F. Hamilton poate fi comandată de pe site/ul Nemira
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărţi SF
Alchimistul Neutronic – Peter F. Hamilton – recenzie carte
Nu sunt fană a genului, dar mi-a plăcut mult recenzia ta. Astept si recenzia la a treia parte . Felicitări, Marius!
Multumesc, Vero! 😀 O serie de cinci stele – pentru iubitorii genului!
Felicitări! Chiar suna bine. Mulțumesc pentru recomandare!
Multumesc, Geo! 🙂 Cu drag! 🙂
Felicitări pentru recenzia frumoasă, îmi plac genul acesta de cărți iar autorul este chiar foarte bun la SF.
Merci, Daiana! 🙂 Daaa, unul dintre cei mai buni autori de space opera, din toate timpurile! 🙂
Recunosc ca nu ma dau in vant dupa ideea de zombi care s-a incetatenit in zona anumitor carti si productii media, dar am citit si carti foarte bune cu si despre o forma sau alta de necromantie. Imi place ce se descrie in aceasta serie, suna de-a dreptul interesant.
Ana, de la fantasy, la SF, e un pas atat de mic… Sunt sigur ca tie ti-ar placea la fel de mult, seria asta! 🙂
O recenzie foarte frumoasă! Chiar mă tentează seria!
Felicitări, Marius!
Multumesc mult, Rodica! 🙂
Tot novice sunt si acum, dar cel putin sunt curajoasa. Nu ma tem de numarul mare de pagini 😀 Daca ma impiedic de cartile autorului, promit sa le iau.
P.S. Mai e cazul sa te laud pentru recenzie? 😛 Da, da, da!!!!! Meriti sa te laud!
Merci mare-mare, Alina! 🙂 Tu chiar ai fi cea din urma dintre cititoare, pe care as suspecta-o ca ar purtea sa se intimideze de numarul mare de pagini! 😀 Cine a ajuns la zi cu seria Outlander este o maratonista a lecturii de calitate! 😀
Felicitari pentru recenzia tentanta dar sincer cam SF pentru mine
Multumesc, Arci! 🙂
Mai…cred ca ma apuc si eu de citit SF-sunt foarte tentante recenziile tale.
Iasmi, Hamilton ar avea cele mai mari sanse sa te fidelizeze genului, daca-l incerci. 😀
Pe langa ca nu sunt fan SF, m-ai pierdut la partea cu cinci mii+ pagini! Clar nu este o serie pentru mine, dar recenzia ta este fantastica, asa ca intotdeauna!
[…] Alchimistul Neutronic (2011, Nemira) / The Neutronium Alchemist (1997) […]