Baghete cu caşcaval

Baghete cu caşcaval – Mămăligă în straturi – Tort cu morcov – Meniu

 1. Aperitiv: baghete cu caşcaval (Nina)

-400 g foietaj, cca 200 g salam feliat foarte subțire, cca 200 g cașcaval, ketchup, oregano

-întindem foietajul cu sucitorul, ungem foaia cu ketchup, așezăm feliuțele de salam

pe jumătate de foaie…

-se pune și cașcavalul dat pe răzătoarea mare…

-jumătatea goală de foaie se pensulează cu apă și se acoperă cu ea partea umplută deja,

se apasă bine pentru scoaterea aerului dintre foi

-cu rola pentru feliat pizza se taie aluatul fâșii cam de 2-3 cm lățime.

-se răsucește fiecare fâşiuţa și se așează în tava tapetată cu hârtie de copt.

-le ungem cu ou și presăram oregano desupra.

-se dau la cuptorul încins, până se rumenesc.

 2. Ciorbă de fasole verde

-1/2 kg fasole verde se curăță, se spală bine și se rupe în bucăți potrivite

-1 morcov mare +1 pătrunjel +1 păstârnac = se dau pe răzătoarea fină

-1 ceapă mică se taie mărunt se pune în oală cu zarzavatul și puțin ulei și le călim

-adăugăm în oală fasolea verde și apă și punem la fiert

-potrivim de sare, piper, curry, praf de coriandru, boia (opțional)

-când legumele sunt fierte adăugăm amestecul de verdeață care ne place și mai lăsăm câteva clocote

-se poate servi simplă sau dreasă cu smântână sau iaurt

 3. Mămăligă în straturi (Iliuța)

 -1 kg făină de porumb o fierb într-un 1 l apă în care am adăugat sare după gust și 30gr unt de masă.

-consistenta obținută la final trebuie să fie suficient de tare încât să o putem așeza în straturi într-o tavă.

-între straturi așezăm omletă cu mirodenii , feliuțe de bacon, brânză mărunțită.

-tava o tapetăm cu puțin unt.

-se lasă la cuptor 30 de minute.

-se servește cu smântână.

 4.Tort cu morcov (Alexandra)

– o cană de faină, o cană de zahăr, 4 ouă (temperatura camerei), 4 morcovi mari, rași prin răzătoarea mică (sau 6 dacă sunt ceva mai mici), 2 lingurițe de scorțișoară, esență de vanilie, un plic zahăr vanilinat, un plic praf de copt, un praf de sare

-facultativ, se poate adăuga și pireu/gem de mere/zarzăre (eu am ales gemul de zarzăre pentru că este mai acrișor)

-într-un bol înalt am bătut spumă ouăle cu zahărul, până compoziția s-a deschis la culoare și a devenit ca o cremă.

-am adăugat zahărul vanilinat și gemul de zarzăre, circa 250 – 300 gr.

-în alt vas am amestecat cu un tel cana de faină cu sarea, scorțisoara și praful de copt, pe care apoi le-am încorporat treptat în ouăle bătute.

-la sfârșit am adăgat și morcovul ras și am amestecat foarte bine pentru a uniformiza compoziția.

-pentru că nu am avut o tavă rotundă, am luat ceaunelul, l-am uns cu unt și am tapetat cu făină, apoi am turnat compoziția în el.

-cuptorul trebuie să fie încălzit în prealabil, la 180 grade (sau la mare, la un cuptor obișnuit ca al meu).

-se coace timp de 40 de minute, după care se lasă la răcit, în tavă, și abia apoi se scoate din tavă.

-la cremă, am făcut 2 din comerț: ciocolată și lămîie.

-dar se poate mânca blatul și pe post de chec, numai pus într-o formă dreptunghiulară și tăiat feliuțe.

Poftă Bună!

Reţete culinare

Culinar

#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.