Baghete cu caşcaval – Mămăligă în straturi – Tort cu morcov – Meniu
Baghete cu caşcaval – Mămăligă în straturi – Tort cu morcov – Meniu
1. Aperitiv: baghete cu caşcaval (Nina)
-400 g foietaj, cca 200 g salam feliat foarte subțire, cca 200 g cașcaval, ketchup, oregano
-întindem foietajul cu sucitorul, ungem foaia cu ketchup, așezăm feliuțele de salam
pe jumătate de foaie…
-se pune și cașcavalul dat pe răzătoarea mare…
-jumătatea goală de foaie se pensulează cu apă și se acoperă cu ea partea umplută deja,
se apasă bine pentru scoaterea aerului dintre foi
-cu rola pentru feliat pizza se taie aluatul fâșii cam de 2-3 cm lățime.
-se răsucește fiecare fâşiuţa și se așează în tava tapetată cu hârtie de copt.
-le ungem cu ou și presăram oregano desupra.
-se dau la cuptorul încins, până se rumenesc.
2. Ciorbă de fasole verde
-1/2 kg fasole verde se curăță, se spală bine și se rupe în bucăți potrivite
-1 morcov mare +1 pătrunjel +1 păstârnac = se dau pe răzătoarea fină
-1 ceapă mică se taie mărunt se pune în oală cu zarzavatul și puțin ulei și le călim
-adăugăm în oală fasolea verde și apă și punem la fiert
-potrivim de sare, piper, curry, praf de coriandru, boia (opțional)
-când legumele sunt fierte adăugăm amestecul de verdeață care ne place și mai lăsăm câteva clocote
-se poate servi simplă sau dreasă cu smântână sau iaurt
3. Mămăligă în straturi (Iliuța)
-1 kg făină de porumb o fierb într-un 1 l apă în care am adăugat sare după gust și 30gr unt de masă.
-consistenta obținută la final trebuie să fie suficient de tare încât să o putem așeza în straturi într-o tavă.
-între straturi așezăm omletă cu mirodenii , feliuțe de bacon, brânză mărunțită.
-tava o tapetăm cu puțin unt.
-se lasă la cuptor 30 de minute.
-se servește cu smântână.
4.Tort cu morcov (Alexandra)
– o cană de faină, o cană de zahăr, 4 ouă (temperatura camerei), 4 morcovi mari, rași prin răzătoarea mică (sau 6 dacă sunt ceva mai mici), 2 lingurițe de scorțișoară, esență de vanilie, un plic zahăr vanilinat, un plic praf de copt, un praf de sare
-facultativ, se poate adăuga și pireu/gem de mere/zarzăre (eu am ales gemul de zarzăre pentru că este mai acrișor)
-într-un bol înalt am bătut spumă ouăle cu zahărul, până compoziția s-a deschis la culoare și a devenit ca o cremă.
-am adăugat zahărul vanilinat și gemul de zarzăre, circa 250 – 300 gr.
-în alt vas am amestecat cu un tel cana de faină cu sarea, scorțisoara și praful de copt, pe care apoi le-am încorporat treptat în ouăle bătute.
-la sfârșit am adăgat și morcovul ras și am amestecat foarte bine pentru a uniformiza compoziția.
-pentru că nu am avut o tavă rotundă, am luat ceaunelul, l-am uns cu unt și am tapetat cu făină, apoi am turnat compoziția în el.
-cuptorul trebuie să fie încălzit în prealabil, la 180 grade (sau la mare, la un cuptor obișnuit ca al meu).
-se coace timp de 40 de minute, după care se lasă la răcit, în tavă, și abia apoi se scoate din tavă.
-la cremă, am făcut 2 din comerț: ciocolată și lămîie.
-dar se poate mânca blatul și pe post de chec, numai pus într-o formă dreptunghiulară și tăiat feliuțe.
Poftă Bună!
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Ce bine arată banchete!
Mulțumim pentru idei!
Nu am facut niciodata tort de morcovi, dar voi incerca. Multumesc pentru idei.
Foarte apetisant tortul ! Mulțumesc pentru rețete!