Bird Box. Orbește - Josh Malerman

Bird Box. Orbește, de Josh Malerman – o alegorie a fricilor umane

Titlu: Bird Box. Orbește

Autor: Josh Malerman

Editura: Corint

An apariție: 2019

Număr pagini: 352

Traducere: Liviu Szoke

   Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să fii privat de simțuri? Cum ar fi ca totul din jurul tău să capete nuanța unică și fadă, cu iz intens de pericol? Să nu mai vezi nimic din ceea ce până atunci considerai banal… să nu mai vezi copacii înfloriți, să nu mai vezi norii și formele lor… dar mai ales să nu mai poți să vezi soarele?

   Te-ai întrebat vreodată cum ar fi ca realitatea ta de astăzi, concretul în care ești atât de ancorat, să se schimbe radical?

   Citind cartea aceasta mi-au venit în minte cuvintele lui Charles Darwin care susține că nu specia cea mai puternică va supraviețui, ci specia cu cea mai mare disponibilitate de adaptare. Trăim într-o lume în care totul pare să se schimbe cu repeziciune, iar scenariile de filme SF de acum 20 de ani, par sa fi anticipat în detalii anumite repere tehnologice de astăzi… iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Omenirea trebuie să își regândească sistemul de valori și mai ales, relația sa cu casa în care trăiește. Trebuie să învețe să descopere lumea fără a-și folosi ochii, trebuie să învețe să asculte și mai ales să intuiască… cu alte cuvinte, trebuie să se adapteze unei lumi care devine din ce în ce mai nocivă.

   Desigur, „Bird Box” e doar o carte… poți să o citești ca pe un thriller cu accente horror sau poți să o citești ca pe un avertisment cu privire la propria ta existență și la cât de disponibil ai fi spre schimbări radicale ale circumstanțelor de viață, însă indiferent de perspectiva din care se citește, cartea are toate elementele unui succes literar inegalabil.

   Din punctul meu de vedere, cartea este o alegorie la lumea actuală și la pericolele ei, expunând relația părinte-copil plasată în circumstanțele unei societăți nocive și periculoase care poate deveni fatală. Așa cum am precizat și mai sus, sunt convinsă că această carte se poate citi pe nivele, în funcție de valorile proprii ale cititorului. Cine alege să o citească doar ca pe un thriller, rămâne cu o lectură antrenantă, plină de suspans, dar cine alege să o citească ca pe o alegorie, va înțelege faptul că această carte vorbește despre propriile frici și despre o lume în care răul poate schimba realitatea omenirii într-o secundă.

   Înainte de a vă spune despre autor și despre carte, o să mai precizez faptul că, indiferent de amploarea succesului pe care l-a avut filmul cu același nume – un film foarte bine realizat – totuși, cartea oferă o paletă mai amplă de experiențe vizual-intuitive pe care cititorul le are.

   Josh Malerman este scriitor american, dar și cântăreț și compozitor în trupa The High Strung. Se pare că înainte să-și publice romanul de debut – o adevărată lovitură în lumea literară – Josh avea nu mai puțin de paisprezece manuscrise. Cartea a devenit un fenomen, iar filmul a captat și el atenția cinefililor din întreaga lume, fiind vizionat de peste 45 milioane de conturi de Netflix în prima săptămână de la lansare.

   „Bird Box. Orbește” este o carte care descrie reacția oamenilor în fața unei rupturi bruște de cotidianul lor. Un orășel obișnuit, cu familii, cu copii, cu corporații, cu toate elementele pe care omenirea le cataloga drept „parte din normalitate”, devine ținta unei forțe malefice cu o uluitoare putere asupra omului. Forța malefică este definită de către autorități „problema”. Definiția ambiguă relevă neputința de a detecta adevăratele origini ale „problemei”.

   Malorie – personajul principal al cărții – este rebela familiei. Spre deosebire de sora sa, Malorie vede viața dincolo de regulile impuse de societate. Nu are nicio perspectivă asupra vieții sale viitoare, nu își dorește o relație serioasă, nici o familie, nici copii… Unui astfel de personaj, scriitorul îi joacă o festă zdravănă. Malorie află că este însărcinată tocmai în momentul în care „problema” ia amploare și se răspândește din Rusia, în întreaga lume. „Problema” este în realitate un declanșator al temerilor, al dezvăluirilor de caractere… însă în plan real, ucide oamenii determinându-i – în mod inexplicabil – să își curme viața. Valurile de sinucideri distrug orașele, totul devine un peisaj sumbru și terifiant în care nimeni nu mai are curajul să privească, pentru că cine se uită… moare.

   În astfel de circumstanțe, nu era tocmai momentul potrivit pentru Malorie să aibă un copil… iar soarta întinde coarda și mai tare, creând circumstanțe din care Malorie să aibă în grijă doi copii – al ei și al unei femei ucise de către virus.

   După ce rămâne fără sora sa – răpusă de către „problemă” – Malorie se refugiază împreună cu câțiva oameni într-o casă. Aici o cunoaște pe Olympia, însărcinată și ea. Adăpostiți, supraviețuitorii așteaptă un miracol care să îi salveze, însă acest miracol nu mai apare niciodată. Dimpotrivă, liniștea care cuprinsese orașul dădea de înțeles faptul că nu mai existau alți supraviețuitori, iar „problema” era mereu acolo, așteptându-și prada. Rând pe rând, cei din casă sunt eliminați de către „problemă”, iar Malorie rămâne singură, cu cei doi copii pe care i-a numit „Băiat” și „Fată”. Din rebela care era atunci când lumea era pe făgașul normalității, acum, Malorie se transformă într-o mamă capabilă să lupte cu orice fel de forță pentru a-și salva copiii. Mai mult decât atât, ea îi vede pe ambii copii ca pe proprii săi fii, chiar dacă numai băiatul este al ei.

   Cei doi copii, Băiat și Fată, sunt simbolul unei generații născute într-o lume în care lucrurile nu sunt deloc clare. Totuși, cu ajutorul ghidajelor înțelepte, aceștia ajung să aibă o perspectivă sănătoasă asupra vieții:

Malorie le-a spus că apa din fântână e singurul medicament de care vor avea nevoie vreodată. Datorită acestui lucru, copiii au arătat întotdeauna respect față de fântână și nu s-au plâns niciodată că trebuie să aducă apă de acolo împreună cu ea”.

   Întreaga carte este o alternare a două fire epice: unul o arată pe Malorie pornind pe râu, într-o barcă, cu ambii copii și cu ochii acoperiți, în căutarea altor supraviețuitori, iar celălalt fie epic este povestea de început, care pornește dinaintea apariţiei „problemei”. Desigur, cele două planuri epice se intersectează la un moment dat, generând un final complet diferit față de finalul filmului.

   Drumul lui Malorie pe râu – plin de pericole pe care le înfruntă cu un curaj ce numai din puterile materne se poate revărsa – este o amplă metaforă a gestionării fricii și a adaptării la situații limită, a eliberării forței de a supraviețui și mai ales, de a apăra ființele iubite. Râul însuși este simbolul drumului pe care omul și l-a ales în această existență. Acesta nu este mereu feeric și liniștit, ci poate fi și învolburat, cu multe capcane ascunse.

   Stilul cărții alert, frazele sunt scurte și intense, tensiunea se extinde uneori și asupra gândurilor personajelor, redate cu litere mari de către autor. Începuturile capitolelor (dar și alte foi din carte) sunt însoțite și de o grafică elocventă superbă, care are rolul de a intensifica trăirile cititorului.

   Dacă Malorie ajunge la ceilalți supraviețuitori, dacă cei doi copii scapă cu viață, toate acestea le veți afla citind această carte cu planuri complexe. Ceea ce pot să vă dezvălui este faptul că finalul cărții este diferit de cel din film și că în carte găsiți aspecte cu altfel de nuanțe, evenimente care pot fi percepute altfel decât în film.

   Nu sunt împotriva filmelor, dimpotrivă, sunt un mare fan, de aceea vreau să subliniez că filmul și cartea sunt două experiențe complet diferite, care pun în lumină aspecte percepute în funcție de sistemul de valori al fiecăruia.

Recomand cartea celor care iubesc genul thriller și cărțile cu ritm alert.

Iată câteva citate:

„Lungi perioade de timp nu ies deloc afară. Când o fac se leagă la ochi.

Copiii n-au văzut niciodată cum arată lumea din afara casei lor. Nici măcar prin ferestre. Iar Malorie n-a mai privit-o de mai bine de patru ani.”

„CREATURA DE CARE SE TEME OMUL

ESTE CHIAR EL ÎNSUȘI

Fraza, fraza lui Gary, alcătuită din doar zece cuvinte, a tot urmărit-o din noaptea aceea în care a citit-o în pivniță. Și nu-i adevărată?”

„Legați la ochi, ies toți trei din casă.

Fântâna se află la optsprezece metri distanță. Bucățele de lemn, odinioară parte a ramelor unor tablouri, mărginesc cărarea, așezate acolo pentru a-i ghida în direcția cea bună.”

   Înainte de a încheia, vreau să le spun celor care nu au citit cartea să o facă repede, pentru că în curând va apărea continuarea acestei aventuri. Romanul care va continua cursa de supraviețuire poartă numele de „Bobby bate la ușă”.

Cartea Bird Box. Orbește, de Josh Malerman poate fi găsită pe site-ul Editura Corint

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi thriller

Recenzii cărţi

   

 

 

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

13 COMMENTS

  1. Uite ca, desi am citit cartea, nu stiam ca va avea o continuare. Am citit povestirea „Bobby bate la usa” de la finalul cartii, dar am crezut ca este doar o povestire bonus, nu o ca va fi un roman. Totusi, cred ca va fi mult mai dur decat Bird Box.

  2. Deocamdată, suspans… Nu știm cum va fi, dar cred că în linii mari se vor păstra elementele de horror, simbolistica…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.