Chiftele de cartofi – Ciorbă de fasole verde – Friptură de vită...

Chiftele de cartofi – Ciorbă de fasole verde – Friptură de vită – Prăjitură cu mere

by -
3
Chiftele de cartofi - Ciorbă de fasole verde - Friptură de vită - Prăjitură cu mere

Chiftele de cartofi – Ciorbă de fasole verde – Friptură de vită – Prăjitură cu mere

1. Aperitiv: chiftele de cartofi

  • 2-3 cartofi se dau pe răzătoarea fină (nu se storc)
  • adăugăm 2 ouă întregi+2-3 linguri făină+1-2 linguri pesmet
  • potrivim de sare, piper, curry, opțional ceapă verde tăiată mărunt
  • se amestecă bine și se pun cu un polonic mic la prăjit în tigaie
  • se pot servi așa sau cu un sos picant

2.Ciorbă de fasole verde

  • o ceapă mică se taie mărunt
  • 1 morcov+1 pătrunjel+1 păstârnac = se dau pe răzătoarea fină
  • ½ kg fasole verde congelată(sau din borcan)
  • punem în oală puțin ulei, călim puțin ceapa apoi restul de zarzavat, adăugăm apă și punem la fiert
  • când ciorba fierbe adăugăm fasolea verde
  • adăugăm sare, piper, curry, lemon gras, boia  praf și lăsăm să fiarbă
  • când legumele sunt fierte adăugăm pătrunjel tăiat fff mărunt și mai lăsăm câteva clocote
  • se poate servi așa sau dreasă cu smântână sau iaurt
  • Friptură de vită

  • o bucată de pulpă sau mușchi de vită, fie o lăsăm întreagă fie o crestăm adânc cam de grosimea unei felii
  • condimentăm bine carnea și o lăsăm de azi pe mâine la frigider
  • punem carnea într-o cratiță mai adâncă, adăugăm apă și o lăsăm să fiarbă până se moaie
  • mutăm carnea într-o tavă cu tot cu zeama în care a fiert
  • adăugăm un păhărel de alcool (vodka, gin, coniac) și 1 crenguță de cimbru, lăsăm la cuptor până scade apa și începe să se coacă
  • scoatem tava și ungem carnea cu un amestec de muștar cu miere (2 linguri miere+2 muștar) și punem friptura din noua în cuptor să prindă crustă
  • se poate servi cu cartofi piure sau natur

4. Prăjitură cu mere (Nina)

Prăjitură turnată cu mere

Ingrediente aluat:

2 ouă mari, întregi

9 linguri zahăr (rase)

9 linguri ulei

9 linguri lapte

12 linguri făină

1 lingură praf de copt

Ingrediente cremă:

1 kg de mere (aprox. 6 mere)

zahăr după gust (4-5 linguri)

scorțișoară (1 linguriță)

Mod de preparare:

  Se freacă ouăle cu zahărul, se adaugă uleiul și se freacă până se încorporează. Se amestecă făina cu praful de copt și se pune peste amestecul precedant alternând cu laptele. Aluatul trebuie să curgă când e luat cu lingura dar să fie mai gros decât cel de clătite.

  Se curată merele, se taie în cubulețe sau felii ori se dau pe răzătoarea mare (eu am folosit robotul) și se călesc cu zahăr până scade sucul pe care-l lasă. Când sînt călite se adaugă un pic de scorțișoară și se lasă să se răcorească.
Se unge tava cu unt și se presară cu făină sau se tapetează cu hârtie de copt. Forma mea a avut 24 cm/24 cm. E o formă pătrată care nu e foarte accesibilă, așa că nu vă cramponati de amănuntul asta și folosiți orice altă tavă, dar micuță. Micuță bine, cam de aprox. 20-22 cm. lungime și 14-16 cm. lățime.

  Se toarnă jumătate din aluat și se bagă pentru 10-12 minute la 180 grade C (foc potrivit), în cuptor preîncălzit. Se scoate și se pune amestecul de mere călite.
La final, se toarnă restul de aluat, cât mai uniform, deasupra merelor. Nu vă speriați că nu va va ajunge compoziția pentru a finaliza prăjitura, căci va fi exact atât cât trebuie. Mai ales dacă turnați ultimul “strat” de aluat în fâșii deasupra compoziției de mere. Nu nivelati, ci lăsați dârele de aluat să se așeze singure. În final vor “cuprinde” foarte frumos prăjitura.

Prăjitura se coace cca. 35-40 de minute:

Poftă Bună!

Reţete culinare

Culinar

#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

 

 

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

  1. Multumim pentru rețete!chiftele din acestea fac după reteta slovacă. O precizare doar:cartofi se storc neapărat!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.