Cum se va sfârși lumea. Cursa înarmării cibernetice –  Nicole Perlroth –...

Cum se va sfârși lumea. Cursa înarmării cibernetice –  Nicole Perlroth – recenzie

by -
0
Cum se va sfârși lumea. Cursa înarmării cibernetice -  Nicole Perlroth - recenzie
literaturapetocuri.ro

Cum se va sfârși lumea. Cursa înarmării cibernetice – Nicole Perlroth – recenzie

Titlul: Cum se va sfârși lumea. Cursa înarmării cibernetice

Autor: Nicole Perlroth

Editura: RAO

Anul apariție: 2022

Nr. de pagini: 688

Colecția: Biblioteca Rao

 

  Pentru un reporter să activeze în domeniul securității cibernetice este dificil, problemele ce intervin în acest domeniu sunt vaste, iar încercarea de a afla dedesupturile cursei înarmării devine, de cele mai multe ori, imposibil de demonstrat. Pentru Nicole Perlroth, după primii trei ani de investigații încă nu putea să își ascundă panica, munca depusă pentru realizarea reportajele prezentate atunci a făcut-o să se simtă în derivă și incompletă. Povestea redată în paginile acestei cărți are ca piloni investigațiile jurnalistice complexe realizate într-o perioadă lungă de timp. Prezentarea pe înțelesul tuturor a reperelor importante într-un domeniu complex, greu accesibil majorității și răbdarea necesară descoperirilor făcute, dovedesc capacitatiile uimitoare ale acesteia în discernerea adevărului, acel adevăr care trebuie să ajungă la fiecare dintre noi, spune în repetate rânduri autoarea. 

  În prologul acestei cărți, dar și ulterior, regăsim un nume pe care mulți dintre noi am fi dorit să nu îl cunoaștem, Putin. Reacția acestuia la activitatea desfășurată de hackeri ruși este una relaxată, aceștia au două reguli: fără piraterii în interiorul țării și solicitările Kremlinului sunt prioritare și obligatorii. În rest, autonomia lor este deplină. Altfel spus, un de rai al hackerilor! Rezultatul, îl cunoaștem cu toți.

  Companiile care lansează pe piață produse ce conțin erori exploatabile, lipsa discernământului pentru cei responsabili cu transformarea internetului într-o armă, erorile politicii interne privind parteneriatele încheiate cu hackeri din diverse țări, sunt dezbătute pe larg în primele capitole ale cărți.

Jurnaliști din întreaga lume au început să caute printre dezvăluiri. Jurnaliștii sud-coreeni au găsit e-mailuri care arătau că programul-spion conceput de Hacking Team i-ar fi putut ajuta pe agenții de informare sud-coreeni să falsifice alegerile. În Ecuador, jurnaliștii au descoperit că partidul de guvernământ a folosit programul de spionaj pentru a urmări partidul de opoziție. Dezvăluirile documentelor a arătat că, în ciuda dezmințirilor repetate, Hacking Team își vindea produsele și guvernelor care comiteau represiuni sângeroase împotriva criticilor și residentilor.

 Activitatea prestată de cei de la Apple în ceea ce privește confidențialitatea în era digitală, refuzul repetat al acestora să colaboreze cu organe abilitate ale statului, breșa de securitate expusă și secretul care stă la baza vulnerabilității lor, au avut un impact puternic într-o perioada emblematică evoluției internetului.

 Trecerea sub tăcere a instabilităților afișate mult timp în domeniul digital, a avut un rol esențial în monitorizarea adversarilor Statelor Unite și în asigurarea securității lor naționale. Dezvăluirile ulterioare ale celor care au aplicat aceste demersuri, evident sub anonimat, sunt impresionante. 

În săptămâna în care scriu această carte, Statele Unite au fost lovite de cel mai mare atac cibernetic asupra sistemului medical din istoria sa, după ce infractorii cibernetici au blocat prin ransomware Universal  Health Services, un lanț de spitale cu peste patru sute de locații. Sute de studii clinice au fost, de asemenea, blocate – inclusiv efortul intensiv de a dezvolta teste, tratamente și vaccinuri. 

 “Vulnerabilitățile digitale care afectează un singur individ ne afectează, de fapt, pe toți.” Implicațile care reies din acestă concluzie a autoarei, ca urmare a numărului considerabil de situații fără precedent și investigațiile acestora, sunt îngrijorătoare. Finalul cărți transmite un mesaj clar, dacă nu schimbăm ceva, în mod cert viitorul nu sună bine, ce va urma ne va găsii complet nepregătiți, iar adevărurile de astăzi nu vor trece proba timpului. 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.