Pateuri cu brânză sărată, Ciorbă dobrogeană, Chifteluțe de ton, Chec cu merișoare

Pateuri cu brânză sărată, Ciorbă dobrogeană, Chifteluțe de ton, Chec cu merișoare

by -
0
Pateuri cu brânză sărată, Ciorbă dobrogeană, Chifteluțe de ton, Chec cu merișoare

Pateuri cu brânză sărată, Ciorbă dobrogeană, Chifteluțe de ton, Chec cu merișoare

1.Aperitiv: pateuri cu brânză sărată:

-200 gr brânză telemea sărată + 200 gr cașcaval le dăm pe răzătoarea fină și le amestecăm;
-1 foaie de aluat foietaj o întindem puțin, tăiem în pătrate potrivite, punem umplutură;
-punem pateurile pe hârtie de copt în tavă;
-ungem pateurile cu ou bătut și puteți presăra susan, apoi le punem la copt.

2. Ciorbă dobrogeană (Iliuţa):

-se fierb, pentru aproximativ 2 ore, 1 kg oase de vită și 800 g carne de vită tăiate feliuțe cu sare, piper, boia dulce, rozmarin și busuioc;
-coacem doi ardei, eu îi prefer pe cei roșii, și îi tocăm, 4 morcovi, unul răzuit, ceilalți feliuțe, două cepe roșii, o ţelină, o rădăcină de pătrunjel şi le adăugăm în apa în care fierbem carnea;
-punem și tulpinile de la pătrunjel tocate mărunt şi lăsăm pentru 1 oră la fiert;
-când carnea este fiartă adăugăm treptat compoziția formată din gălbenușurile de la 5 ouă bătute spumă în care am pus 450 ml smântână de gătit, minim 20 % grăsime și puţină sare;
– două căpățâni de usturoi în coajă la care le tăiem partea de deasupra, adăugăm sare și ulei de măsline, le lăsăm pentru 20 de minute în cuptorul încins să se înmoaie, apoi le scoatem interiorul, şi îl adăugăm în zeama de la ciorbă în momentul în care am oprit focul;
-punem și verdeața tocată mărunt și lăsăm pentru 10 minute capacul pus.

3. Chifteluțe de ton (Iliuţa):

-conținutul de la 2 conserve de ton în suc propriu, bine scurs, îl punem într-un vas, adăugăm 2 cepe verzi tocate mărunt, pătrunjel tocat, 2 ouă întregi, o feliuță de pâine înmuiată în lapte și mărunțită, 4 căței de usturoi răzuiți, sare, piper, boia dulce și busuioc uscat;
-încorporăm bine toate ingredientele;
-compoziția rezultată o facem biluțe pe care le aplatizăm ușor pentru a obține o formă frumoasă;
-într-o tigaie cu ulei încins, prăjim chifteluțele pentru aproximativ 6 minute;
-ulterior le așezăm pe o hârtie pergament pentru a elimina excesul de grăsime și presărăm puțină zeamă de lămâie;
-noi le servim cu sos tzatziki și salată de ceapă roșie.

4. Chec cu merișoare (Vero):

-se bat bine 12 albușuri, adăugăm 250 gr zahăr pudră treptat și batem bine;
-adăugăm 1 esență vanilie și un plic de praf de copt pe care îl stingem cu zeamă de lămâie sau helas;
-punem gălbenușurile + 100 ml ulei = și amestecăm cu grijă folosind lingura de lemn apoi adăugăm treptat faina/ 2 căni;
-după ce omogenizăm bine învârtindu-se cu lingura de lemn scoatem 1/3 din amestecul obținut și punem 1 lingură de cacao neagră;
-așezăm în 2 tăvi aluatul alb și adăugăm pe mijloc cel cu cacao.
-cu o lingură facem spirale de-a lungul tăvii pentru ca aluatul çu cacao să coboare spre mijloc apoi așezăm merișoare deasupra.
-atenție, merișoarele sunt acrișoare și cantitatea de zahăr este redusă.
Este un desert Light.

Reţete culinare

Culinar

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.