Salată în straturi, Rulouri cu legume, Ciorbă de curcan, Pui umplut
Salată în straturi, Rulouri cu legume, Ciorbă de curcan, Pui umplut, Friptură de vițel picantă, Pască (fără făină), Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii, Tort cu cremă de brânză
1.APERITIVE:
A. Salată în straturi:
1-țelină murată (se găsește la borcan la Lidl) scursă bine +1-2 cutii de porumb (scurse)+1-2 mere date pe răzătoarea fină+ananasul (1 cutie de compot scurs) tăiat bucățele +se amestecă bine;
2-300 gr cașcaval (dat pe răzătoarea mare)+300 gr șuncă tăiată mărunt+3-4 ouă fierte tari (le dăm pe răzătoarea mare sau le tăiem)=amestecăm;
3-într-un bol mixăm 1 cutie de smântână + maioneză (preparată după rețeta știută);
4-un praz tăiat felii subțiri.
Punem straturile de amestecuri, cam de un deget astfel:
-1+3+2+3 =repetăm până punem toată cantitatea, deasupra să fie sosul;
-ornăm cu prazul tăiat (4) și punem la rece cel puțin 1 oră;
-când serviți se poate orna platoul pe margine cu feliuțe de gogoșari și castraveți murați.
B. Rulouri cu legume (Iliuţa):
-ciuperci, dovlecei, ardei și ceapă se toacă cubulețe mici;
-morcovii se răzuiesc și se adaugă peste celelalte legume;
-într-un vas adăugăm puțin ulei de măsline și sotăm legumele după ce le-am condimentat;
-le lăsăm la răcit, ulterior amestecăm compoziția rezultată cu parmezan răzuit;
-foile de plăcintă se taie la dimensiunea dorită pentru rulouri, după care adăugăm compoziția obținută;
-le așezăm pe hârtie de copt, le dăm cu gălbenuș si puțin unt pe fiecare foaie, adăugând, după gust susan;
-se lasă la cuptorul preîncălzit pentru 20 minute la 180 grade.
2. Ciorbă de curcan:
-carnea în lucru de curcan o tăiem bucăţele mici;
-2 morcovi,1 pătrunjel,1 păstârnac le dăm pe răzătoarea fină, le călim cu puţin ulei, adăugăm bucăţelele de carne şi mai călim puţin apoi adăugăm apa si punem la fiert;
-potrivim de sare, piper multicolor, vegeta, curry, chimen praf şi lăsăm să fiarbă;
-cand e gata dregem cu smântâna frecată cu gălbenuş de ou.
3. A. Pui umplut:
– 2 pui mai mici se curăța, se spală, se condimentează bine și-i lăsăm să stea până pregătim umplutura;
-2 cepe se curăță, se taie mărunt și se călesc în ulei;
-după ce s-a înmuiat ceapa adăugăm 2-3 felii de pâine muiată și stoarsă+pătrunjel tocat fff mărunt+4-5 ouă crude întregi =omogenizăm bine, luăm de pe foc și lăsăm să se răcească;
– cu compoziția umplem puiul (pe sub piele);
-umpleți pe la gât și coaseți pielea (cu ață colorată);
-în fiecare pui băgăm 1 bucată de măr+1-2 felii de portocală sau lămâie;
-punem puii în tavă, adăugăm 1 pahar de apă, acoperim cu folie și dăm la cuptor;
-să întoarceți puiul să se pătrundă bine, apoi luați folia ungeți puii cu miere amestecată cu muștar și puneți tava la cuptor să prindă crustă;
-aveți grijă să puneți câte un pic de apă în tavă sa nu se ardă.
B. Friptură de vițel picantă (Vero):
-tăiem feliile de carne, le punem la fiert în apă cu sare până se moaie puțin;
-punem carnea în tavă, condimentăm cu piper multicolor, curry, chili, coriandru praf, lemon gras, pastă de ardei iute;
-adăugăm o crenguță de cimbru, apa în care a fiert carnea, un păhărel de alcool și băgăm tava la cuptor;
-aveți grijă când scade apa să întoarceți friptura pe ambele părți.
4. A. Pască (fără făină):
-4 ouă, 700 gr brânză dulce, 1 lămâie, 4-6 linguri griş, 100 gr unt, 1 praf de copt, 300 gr zahăr, esenţă de vanilie, 1 pachet stafide;
– stafidele se pun la înmuiat în apă cu esentă de rom sau vanilie;
-se freacă spumă untul cu zahărul, adăugăm pe rând cele 4 galbenuşuri, grisul, coaja de lamâie, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, esenţa de vanilie;
-separat batem spumă albuşurile, apoi amestecăm cele două compoziţii si adăugăm stafidele;
– în tava (mărime A4 sau rotundă-mărimea unei farfurii întinse) punem hârtia de copt unsă cu puţin unt, turnăm compoziţia şi punem la foc potrivit cam 30-40 de minute (până se face maronie);
-se taie când s-a răcit.
B. Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii (Iliuța):
-Ingrediente: 1 kg făină de grâu, 450 ml lapte, 8 gălbenușuri de ou, 300 gr zahăr, 50 ml ulei, 150 gr unt topit, 40 gr drojdie proaspătă, o esență de rom și puțină sare.
-Pentru umplutură : 300 gr nucă tocată, 100 gr stafide aurii, 50 gr cacao, o esență de vanilie, 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, 50 gr zahăr și 6 albușuri de ou bătute spumă.
-pentru început folosim 100 gr făină, și 200 ml lapte fierbinte pe care le amestecăm bine;
-când se răcesc suficient pentru a putea fi atinse, adăugăm drojdia, o linguriță de zahăr și 50 ml lapte cald rezultând astfel maiaua;
-o amestecăm bine după care o lăsăm la crescut pentru 20 minute;
-adăugăm ulterior pe rând zahărul, ouăle, esență de rom și făina cernută;
-pentru 30 de minute aluatul obținut trebuie frământat cu uleiul și untul topit;
-se lasă la crescut 60 de minute;
-ulterior îl împărțim în 4 părți egale peste care adăugăm umplutura din amestecul ingredientelor menționate anterior;
-le rulăm și le împletim două câte două obținând doi cozonaci;
-se așează în tăvi tapetate cu hârtie de copt în prealabil;
-îi lăsăm la crescut 20 minute după care îl ungem cu un gălbenuș de ou și puțin zahăr tos;
-se dau la cuptor pentru 60 de minute.
C. Tort cu cremă de brânză (Maria):
-blat: 6 albuşuri de ou bătute cu 6 linguri de zahăr+6 galbenuşuri+6 linguri de făină (sau 7 dacă se cere)+1/2 praf de copt stins=se pune la copt în tava unsă și tapetată, se lasă să se răcească și se taie în două părți;
-crema:1/2 kg brânză de vacă+200 gr unt+250 gr zahăr praf+zeama de la ½ lămâie+coajă rasă de la 1 lămâie=se mixează bine;
-se umple tortul cu crema de brânză și se ornează cu frișcă.