Plăcinte cu telemea în tigaie, Ciorbă de păstrăv, Spanac cu ou și slănină prăjită, Tort ganache
Plăcinte cu telemea în tigaie, Ciorbă de păstrăv, Spanac cu ou și slănină prăjită, Tort ganache
1.Aperitiv: Plăcinte cu telemea în tigaie (Iliuţa):
-450 ml iaurt grecesc cu 10% grăsime se amestecă cu 1 pliculeț de praf de copt;
-se lasă pentru 10 minute;
-după acest interval de timp adăugăm 2 ouă întregi, 300 g făină de grâu, 30 ml ulei de măsline, 150 g telemea puțin sărată și mai tare, 150 g cașcaval răzuit, 4 cepe verzi tocate cubulețe;
-amestecăm bine totul, adaugăm o peliculă de unt deasupra aluatului și îl lăsăm acoperit pentru 30 de minute înainte de folosire;
-facem ulterior biluțe la ce dimensiune dorim, le întindem și le coacem în tigaia încinsă (fără grăsime) 3-4 minute pe fiecare parte, la foc mic;
-la final presărăm verdeață și puțin unt pe fiecare felie, astfel se păstrează pufoase și a doua zi.
2. Ciorbă de păstrăv (Iliuţa):
-doi morcovi, o ceapă roșie și o rădăcină de păstârnac se taie cubulețe și se pun la fiert pentru 15 minute.
-adăugăm 2 cartofi tocați cubulețe, o roșie decojită tăiată cuburi, sare, piper și busuioc lăsându-le la fiert pentru 10 minute;
-500 g păstrăv tăiat rondele adăugăm în supă și le mai lăsăm să fiarbă pentru 20-25 minute la foc mic;
-între timp facem sosul de usturoi pe care îl vom adăuga la final împreună cu pătrunjelul tocat mărunt;
-pentru sos avem nevoie de 5 căței de usturoi zdrobiți pe care îi vom amesteca cu 150 ml smântână de gătit și zeama de la o lămâie.
3. Spanac cu ou și slănină prăjită (Vero):
-se fierbe bine spanacul și se toacă mărunt;
-într-o cratiță se pun 2 căni de apă;
-când fierbe apa punem spanacul tocat și lăsăm să fiarbă cam 15 minute la foc mic;
-adăugăm o cană de lapte, 1 lingură delikat și piper;
-mai lăsăm 3 minute la fiert adăugăm 2 căței de usturoi tăiați mărunt;
-într-un bol punem 2 linguri mari de faină, completăm cu lapte și facem un aluat mai gros;
-adăugăm 2 linguri de smântână;
-după ce le amestecăm le punem peste spanac și amestecăm încontinuu până obținem consistenţa dorită;
-oprim focul și punem o lingură de oțet.
4. Tort ganache (Voichița):
a)Blat:
-8 ouă+1 vârf de cuțit de sare+7 linguri de zahăr+2 plicuri de zahăr vaniliat +1 praf de copt+8 linguri de făină+3 linguri de cacao+2 linguri de ulei;
-batem albușurile cu praful de sare, zahărul și zahărul vaniliat până devine lucios. Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm, punem făina amestecată cu praful de copt și cacaoa. Adăugăm uleiul și amestecăm bine;
-turnăm compoziția într-o tavă (detașabilă cu diametru de 26cm) și coacem la 160 gr timp de 45 minute
-după răcire tăiem blatul în 3 părți;
-dacă vă place însiropat când punem crema putem face un sirop din 4 linguri de zahăr caramelizat și un pahar de apă.
b)Crema:
-450 ml smântână pentru frișcă+450 gr ciocolată menaj+120 gr zahăr+120 gr unt+200 ml smântână din care batem frișcă;
-într-o oală punem smântână pentru frișcă (450 ml) pe foc până dă în clocot, adăugăm zahărul și ciocolata, tragem oala de pe foc și amestecăm continuu până se topește toată ciocolata, apoi adăugăm untul amestecând energic să se omogenizeze. Punem crema la frigider peste noapte sau cel puțin 3 ore. Scoatem crema de la frigider turnăm cele 200 ml frișcă peste ea și mixăm bine.
Umplem tortul și ornăm după imaginație.