Top 5 cărți cu acțiunea în secolul al XVIII lea
Top 5 cărți cu acțiunea în secolul al XVIII lea
Capodopere literare ce vor dăinui în timp şi spaţiu. Un univers clasic de necontestat.
1. Moll Flanders, de Daniel Defoe
O remarcabilă creaţie literară.
Publicată la trei ani după ,,Robinson Crusoe” (1719), care l-a făcut celebru pe autorul Daniel Defoe, cartea ,,Moll Flanders” s-a constituit ca unul din precursorii importanţi ai romanului modern.
Născută în închisoarea Newgate şi abandonată când avea şase luni, Moll Flanders se va convinge că singura persoană pe care se poate bizui e ea însăşi. Arivistă convinsă, tăinuitoare şi supravieţuitoare, Moll îşi va folosi talentele extraordinare pentru a scăpa de sărăcie.
Duce o viaţă agitată din care nu lipsesc călătoriile cu ţigani, cinci căsătorii, incest, prostituţie şi aureola de cea mai de succes hoaţă din Londra. Capturată, ea va scăpa de pedeapsa cu moartea şi încurajată de un pastor va ajunge să se căiască pentru toate păcatele vieţii sale.
Romanul a fost primit extrem de favorabil de către cititori, fiind tipărit în trei ediţii în primul an şi în câte o ediţie în următorii 60 de ani. Apoi, până în 1896 a făcut obiectul unei cenzuri subtile: a fost omisă de la publicare. Astăzi, cartea se bucură de aprecierea întregii sale valori literare.
2. Robinson Crusoe, de Daniel Defoe
Cartea copilăriei, dar poate fi citită la orice vârstă.
„Capodoperă a literaturii pentru copii și adolescenți, Robinson Crusoe rămâne și astăzi o carte fundamentală a primelor lecturi. Creată în 1719, ea a legănat copilăria multor generații, fiind răspândită pe toate meridianele lumii. Jean-Jaques Rousseau considera romanul un «excelent tratat de educație», iar André Malraux îl așază pe înălțimile atinse de Cervantes și de Dostoievski. Mereu vie, cartea lui Daniel Defoe ne învață să fim înțelepți și curajoși, să sperăm și să învingem.“ (Patrick Wilde)
„Biblioteca pentru toți copii” cuprinde cele mai prețuite opere ale scriitorilor clasici ai literaturii române și universale. Cărțile de neuitat ale copilăriei sunt disponibile astăzi atât în forma lor clasică, de text tipărit, cât și în formatele moderne ale secolului XXI: audiobook si e-book.
Robinson Crusoe a fost unul dintre primele romane englezești și, în același timp, unul dintre cele mai cunoscute romane de aventuri. A fost publicat pentru prima oară de William Taylor, la 25 aprilie, 1719. Titlul original a fost Viața și aventurile uluitoare ale lui Robinson Crusoe, în York, un marinar: care a trăit douăzeci și opt de ani, singur, pe o insula pustie de pe Coasta Americii, lângă Gura fluviului Orinoco; a rămas izolat pe o insulă, în urma unui naufragiu, căruia i-a fost singurul supraviețuitor.
3. Călătoriile lui Gulliver, de Jonathan Swift-Gulliver’s Travels
Publicat pentru prima dată în 1726, romanul satiric de aventuri scris de Jonathan Swift este minunat repovestit de Martin Jenkins şi ilustrat de Chris Riddell în această ediţie. Ilustraţiile nemaipomenite dau viaţă oamenilor şi creaturilor pe care Gulliver le întâlneşte în cele patru călătorii: în Lilliput, ţara piticilor, şi în Brobdingnag, ţara uriaşilor; în Laputa, unde locuitorii trebuie loviţi cu beţe în cap ca să-şi amintească să vorbească, în Glubbdubdrib, insula duhurilor şi a magicienilor; şi, în cele din urmă, în regatul houyhnhnm-ilor, unde caii sunt stăpânii oamenilor.
Premiat cu Medalia Kate Greenaway.
4. Misterele din Udolpho, de Ann Radcliffe-The Mysteries of Udolpho
ROMAN GOTIC ENGLEZ
„Neîndoielnic, măiestria scriitoarei Ann Radcliffe se manifestă în abilitatea ei de a ne transpune într-o lume poetică de mare intensitate, văzută prin sensibilitatea eroinelor ei. Ea are un deosebit talent de a construi misterul, de a întreţine suspansul, de a crea atmosfera, variindu-şi efectele. ” – C. F. McIntyre
Roman gotic, Misterele din Udolpho este şi rămâne un clasic al genului. Asistam, citim, povestea lui Emily St. Aubert, închisă de paznicul său, Montoni, în grandiosul său castel gotic Udolpho. Suspansul şi teroarea domină viaţa lui Emily la Udolpho pe măsură ce luptă să reziste împotriva tuturor actelor de terorism ale lui Montoni. O luptă psihologică pentru supravieţuire. Un coşmar care nu se mai termină şi în care viaţa sa se transformă. Groază şi confuzie, descrieri spectaculoase de peisaje si momente cheie, personaje verosimile.
5. Vicarul Wakefield, de Oliver Goldsmith-The Vicar of Wakefield
Vicarul din Wakefield, unicul roman al lui Oliver Goldsmith, a fost publicat în 1766 – fiind considerat şi astăzi una dintre cele mai captivante opere de ficţiune în limba engleză.
Oliver Goldsmith îşi prezintă eroul, dr. Primrose, ca pe o persoană care reuneşte trei calităţi importante: cele de preot, soţ şi tată. El trăieşte în cătunul Auburg, împreună cu soţia şi cei şase copii; îşi petrece serile în jurul căminului, povestind şi ascultând balade. Dar lumea lui nu este perfectă, are mici fisuri prin care se strecoară păcatul. În această atmosferă va începe şirul de nefericiri al lui Primrose: soţia şi fiicele sale sunt vanitoase, căutând să intre în societatea înaltă a vremii, băiatul cel mare este necugetat, dar vicarul nu-şi pierde speranţa că, în final, binele învinge.
Farmecul irezistibil al acestui roman constă în faptul că trezeşte imaginaţia şi interesul cititorului fără ajutorul unor întâmplări extravagante. Geniul autorului se manifestă în construcţia personajelor, în ritmul povestirii şi în morala cărţii.
Oliver Goldsmith, romancier, poet, dramaturg şi eseist irlandez, s-a născut la 10 noiembrie 1730.
După studii de teologie şi drept, începe să studieze şi medicina la Edinburgh şi Leiden, apoi călătoreşte în Franţa, Spania, Italia. În 1756 se stabileşte la Londra. Practică mai multe meserii care îl lasă fără bani. Moare sărac, la Londra, în aprilie 1774.
Niște titluri interesante… ce evocă o epocă fascinantă 🙂
Este o epoca cu adevarat fascinanta. Titlurile alese de noi reprezinta o mica parte din capodoperele literare ce au reusit sa sfideze timpul.
Ce capodopere sublime! Pe unele le am în bibliotecă. Doar Robinson Crusoe și Călătoriile lui Gulliver au fost lecturate.
Mulțumim!
Cu placere! Sunt cateva din multitudinea de capodopere literare. Timp sa avem sa recuperam de citit toate cartile
Doar Calatoriile lui Gulliver am citit,restul nu!
Iti recomand ,,Moll Flanders”, cred ca o sa iti placa.
Am citit Robinson Crusoe, pe celelalte inca nu. Mi se par foarte interesante.
Imi aduc aminte ca Moll Flanders era in biblioteca parintilor mei dar nu am apucat sa o citesc pana acum.
De Robinson Crusoe si Calatoriile lui Guliver intr-adevar pot sa spun ca sunt niste capodopere care vor fi acolo mereu si vor trece testul timpului.
Interesant top ! Frumos prezentate !