Vicios – Alexandra Condrat – Editura Petale Scrise - recenzie 

Vicios – Alexandra Condrat – Editura Petale Scrise – recenzie

Editura: Petale Scrise
Anul aparitiei: 2021
Numărul de pagini: 232
Gen: chick lit, romance

  Având în vedere faptul că trec print-o perioadă mai neplăcută – melancolia autumnală mi-a bătut la ușă și am lăsat-o, ca o fraieră, să intre -, am zis să nu-mi dau două palme și să-mi revin repede la normal, ci s-o iau pe calea mai delicată, citind o poveste amuzantă. După ce am analizat foarte bine cărțile din bibliotecă, am decis să citesc Vicios, din simplul motiv că imaginea de pe copertă mi-a transmis o stare de bine.

  Ei bine, cartea asta a picat perfect pentru starea mea din ultimele zile. Dacă stau bine și mă gândesc, de ceva timp nu am mai citit un chick lit care să mă farmece cu umorul de situație și cu momentele delicios de jenante, să mă introducă în atmosferă încă de la prima frază și să-mi ofere niște personaje atât de colorate, enervante și, totodată, delicioase.

  “Şi încă o dată Vladi, căruia i se mai zice și Făt-Frumos, salvează situația. Colanții îi mai lipsesc, că în rest e de acolo, din basm. Cum ce basm? Orice basm cu Făt-Frumos în care prietenii ii rezolvă situațiile și el îşi ia toate meritele.”

  Mi-a plăcut foarte mult decorul ales de autoare, dar și stilul de scriere, povestea fiind narată la persoana întăi, din perspectiva personajului principal, Beatrice. Modul în care ea își exprimă gândurile, sentimentele, ideile, mi-a dat senzația că mi se adresează în mod direct, că mi se destăinuie la un pahar (“Și totuşi, care e treaba cu mine? Ce vreau de la voi? Nimic special, doar să mă ascultați. Exact aşa cum îmi ascult eu vocea interioară…”). Cartea asta pur și simplu mi-a indus o stare de relaxare și m-a făcut să simt ca făcând parte din poveste, că mă aflu acolo, lângă Beatrice aka Beibi sau Bea, în acel bar de lemn de pe plajă.

    Întâmplările amuzante, situațiile inedite și conversațiile spumoase m-au făcut să râd în hohote. Nu cred că voi uita prea curând anumite faze, precum omleta arsă pe jumătate și vândută la suprapreț, bormașina și Doreii, recuperarea prințesei boschetare eșuată undeva pe plajă.

“- Vreau eu să cumpăr omleta pe jumătate arsă!

După câteva secunde de nedumerire îi răspund:

 – V-o dau aşa, nu trebuie să o cumpărați.

– Insist să o cumpăr.

– De ce ați vrea să cumpărați așa ceva?

– Pentru poveste. Mi-aş fi dorit să audă și copiii mei această poveste. Să vadă demonstrația pe viu: cum poți să transformi un eşec într-o reușită și cum poți să convingi pe cineva care îți spune că nu ți-a ieșit ceva, că de fapt asta ai intenționat să faci.”

  Cu toate că la prima vedere pare o lectură amuzantă și relaxantă, povestea are o latură sensibilă, prezintă anumite subiecte delicate – teama de eșec, luarea unor decizii greșite, și sunt sondate sentimentele și trăirile unor personaje profund umane, supuse greșelilor.

“- Beatrice, de câte ori ai fost rănită pentru că te-ai expus?

  – De foarte multe ori, în mare parte de aceeași persoană. Dar din punctul meu de vedere sunt în totalitate de vină pentru că nu știu să-mi aleg oamenii potriviți. Până voi învăța, mă voi învârti în cerc și voi fi rănită. Doar pentru că oamenii ăștia nu au știut cum să se comporte cu noi, nu înseamnă că toți vor face la fel.

 – Nu îmi permit să las pe nimeni să intre. Mi-am ridicat o întreagă cetate de apărare.

 – Perpetuezi un comportament care te-a rănit pe tine în fază inițială. De ce să-i pui și pe alții să treacă prin infernul prin care ai trecut tu? E timpul sã ierți persoana care ți-a făcut asta. E timpul să te ierți pe tine pentru că ai cauzat atât de multă suferință din teama de a nu fi din nou rănită.”

    VICIOS – o carte atractivă, un stil de scriere lejer, vioi și antrenant, care pur și simplu nu are cum să te plictisească. Replici ironice și poante istețe, care stârnesc hohote de râs. O carte bine scrisă, ușor de parcurs, cu o protagonistă cât se poate de amuzantă.

  Beatrice este profund îndrăgostită de Vladi, fostul ei coleg de școală, lucru de care toată lumea s-a prins în afară de el. Încă din prima zi de liceu a făcut tot posibilul să-i fie aproape, dar Vladi a băgat-o în friendzone până în ziua de azi. Pe parcursul celor doisprezece ani de prietenie, amândoi au trecut prin numeroase relații care, dintr-un motiv sau altul, la ea n-a funcționat, pentru că niciun bărbat nu se compara cu Vladi.

  “- Mă blocasem pe o persoană și nu puteam să văd pe nimeni în jur. Efectiv, nu era nimeni ca Vladi. Știam că nu am nicio şansă și, în mintea mea de tăun rătăcit la malul mării, continuam să cred că undeva, cândva, în alte împrejurări, se va întâmpla ceva.”

  De-a lungul timpului, Bea l-a văzut pe Vladi trecând dintr-o relație în alta, dar acum bărbatul este înnebunit după o tipă, Andreea, care e încă îndrăgostită de fostul ei iubit. În speranța că va putea schimba situația în favoarea sa, Vladi pleacă împreună cu Andreea la București și o lasă pe Beatrice să se ocupe singură, pe toată perioada verii, de Vicios, noul bar de lemn deschis de el.

  “Tu ştii de ce vin oamenii la Vicios? 〈…〉 Pentru că e unic, e zgomotos și simt că aici pot fi cum vor ei, fără să le pună cineva etichete. Aici găsesc oameni exact ca ei. Pot să danseze, să doarmă pe plajă dacă vor, nu au un cod vestimentar strict. Vicios înseamnă libertate și aici se simt mai acasă decât acasă la ei”

  Bea încearcă din toată ființa ei să-i demonstreze lui Vladi că se poate ocupa de administrarea localului, în ciuda obstacolelor de tot felul, începând cu angajarea personalului și terminând cu meniul. Doar că lucrurile scapă deseori de sub control și, colac peste pupăză, Vladi o anunță că se căsătorește cu Andreea și vrea să dea o petrecere la Vicios, de care ea trebuie să se ocupe.

  Supărată de veste primită, Bea se duce într-o bodegă în care se dansează pe plajă și aici face cunoștință cu un barman care se poartă foarte drăguț cu ea și îi ascultă întreaga poveste cu Vladi. Şi pentru că vede ceva în el din prima clipă, Bea orchestrează o întreagă poveste numai ca să-l vadă angajat la Vicios. Călin are o personalitate fascinantă, știe să asculte și să comunice, iar Bea simte că nu dorește să piardă legătura cu el, fiind convinsă că bărbatul va deveni o persoană foarte importantă pentru ea.

  Atracția fizică dintre ea și Călin este incontestabilă. De data asta, Bea simte că relația cu el e ceva diferit, dar colegul ei de bar, Luci (Punkerul), consideră că ea proiectează asupra lui Călin trăsături care există doar în imaginația sa și că va ajunge să fie obsedată de el, așa cum s-a întâmplat și cu Vladi. Oare așa să fie? Ce reacție va avea Bea atunci când Vladi o anunță că nunta cu Andreea a fost o șaradă? Cum va decurge relația ei cu Călin?

    “Devin conştientă că atrag legături cu oameni care sunt nestatornici, care vin, pleacă și iar se întorc, pentru că în sinea mea cred că nu sunt demnă de cei care vin, râmân si mă apreciază pentru ceea ce sunt. De ce ar râmâne, eu fiind atât de imperfectă?”

    “În procesul de îndrăgostire, asta simțeam eu, că sunt plină de emoții pozitive pe care sunt datoare să le dau mai departe. Că-mi oferă această stare și este cumva responsabilitatea mea să-i întâmpin pe ceilalți oameni și implicit pe el, cu o reală stare de beatitudine.”

  “Câteodată îmbrățișările pot schimba vieți. Sunt un dar atât de minunat! Mi-a transformat dispoziția. E o persoană în lumea asta căreia îi pasă, care vrea să fiu bine. E important.”

  Daca vă doriți o lectură atractivă și relaxantă, vă recomand cu drag Vicios. Cartea se citește ușor, iar conversațiile spumoase, ironiile, dar și aventurile prin care trec personajele, te îndeamnă să o parcurgi cu zâmbetul pe buze.

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online:  elefant, cartepedia, librărie.net

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.