Am spus-o si o vom mai spune: Hilderbrand este regina verii... oameni bogati care se comporta scandalos – o poveste numai buna de citit pe marginea piscinei.“ — The New York Post

Zvonul de Elin Hilderbrand-o reţea de bârfe

Titlul original: The Rumor
Traducerea: Irina Bandrabur
Editura: Litera
Număr pagini: 304

recenzie

      Elin Hilderbrand s-a născut în Collegeville, Pennsylvania. A absolvit Universitatea Johns Hopkins şi un curs de literatură la Universitatea Iowa, publicând până în prezent nouă bestselleruri, care tratează cu măiestrie complexitatea relaţiilor interumane. Împreună cu soţul şi cei 3 copii, trăiesc pe insula Nantucket. În cele 5 dintre cărţile sale, acţiune se petrece pe Nantucket.

    ,,Nu doar că ne plăcea să bârfim, ne dădeam în vânt după bârfe.
   În cea mai mare parte a timpului, faptul că trăiam în Nantucket era pentru noi o mângâiere; ne simţeam de parcă Oceanul-Mama ne ţinea grijuliu în palmă lui. Uneori însă, insula ne neliniştea şi deveneam irascibili. Iarna era rău, dar primăvara era şi mai rău, căci, cu excepţia câtorva scurte săptămâni, nu se deosebea de iarnă.
   Bârfele erau cele mai frecvente primăvara. Curgeau precum apa unui pârâu proaspăt dezgheţat; zburau prin aer precum polenul. Nu ne puteam abţine să nu repetăm ce auzeam, la fel cum nu ne puteam abţine să nu ne frecăm ochii umflaţi de mâncărime.
   Nu eram rău voitori, răzbunători sau cruzi, eram pur şi simplu plictisiţi, şi după o perioadă lungă fără musafirii de vară, fără banii de vară, fără magia verii, rezervele noastre erau secătuite. Pe lângă asta, eram fiinţe umane, împovărate de propriile curiozităţi şi nesiguranţe.”

      Prin aceste fragmente, am încercat să înţeleg subiectul cărţii Zvonul. Un subiect cotidian mai peste tot în lume. Familii, serviciu, probleme, greutăţi, plictisul care se instalează, şi mai ales trădările şi înşelăciunea. Dar, viaţa merge înainte, şi noi odată cu ea.
    Nu ştiu dacă ştiţi o vorba din popor: – ,,din ţânţar faci armăsar”, dar aici, în această carte se potriveşte mănuşă.

      Madeline King şi Grace Pancik sunt cele mai bune prietene, invidiate de locuitori insulei Nantucket pentru căsniciile lor perfecte, copiii frumoşi şi întâlnirile în patru de duminică seară, alături de soţii lor devotaţi. Dar în această vară, ceva s-a schimbat, iar dacă e ceva în Nantucket care să placă mai mult decât cocktailurile pe plajă la apusul soarelui, aceea este o bârfă bună.
        Şi umblă vorba că…

      Madeline, o romancieră de succes, se află într-un blocaj de creaţie, cu un termen de predare care se apropie vertiginos, împingând-o să ia o decizie disperată. Este căsătorită cu Trevor, are pe Brick, un băiat deştept, o căsnicie frumoasă, dar rutina zilnică, treburile gospodăreşti, parcă o sufocă, nu are inspiraţia de a scrie. Va închiria un apartament de la o agentă imobiliară, o prietenă ,,bârfitoare”, şi va încerca să îşi scrie cartea. Eddie, soţul lui Grace, tot agent imobiliar, se va supăra că nu a închiriat de la el apartamentul, îi va face o vizită pentru a o întreba de preţ şi să vadă starea apartamentului.

     O aşa veste, închiriere de apartament, înseamnă probleme în familie, vizita lui Eddie la apartament singur, înseamnă că o înşeală pe Madeline cu prietena sa. Un asemenea zvon începe să circule peste tot, iar Trevor află. Cum se va desfăşura această treabă?

      Madeline şi Trevor au împrumutat o sumă mare de banii lui Eddie, practic avansul ei la cartea pe care nu reuşeşte să o scrie. Se pare că evenimentele din viaţa lui Grace, îi va da material de carte, dar sunt gândurile şi faptele secrete împărtăşite unei prietene de încredere, oare le va publica? Ea încearcă să îi ceară banii înapoi de la Eddie, dar se pare fără succes, doar alte bârfe despre ,,presupusă relaţie” a celor doi.
    Grace, care s-a străduit să-şi transforme curtea într-o grădină a paradisului, a colaborat un pic prea îndeaproape cu arhitectul ei peisagist extrem de atrăgător.

      Beton Coe era proprietarul Coe Designs, cea mai prestigioasă firmă de arhitectură peisagistică de pe insulă. El era cel care transformă proprietatea de peste un hectar a lui Grace în curtea cu cele mai elegante grădini de pe insulă, şi poate din întreg Massachusetts.
     Se pare că Grace s-a aprins după ,,grădinarul ei”, deşi soţul îi plăteşte o avere, are un agent publicitar pentru promovarea grădinii, totuşi, ea tânjeşte după o relaţie cu Benton. Se pare că şi acesta vrea acelaşi lucru, aşa că, întâlnirile şi vizitele de lucru se transformă în mai mult de atât. Singura căreia îi spune despre relaţia sa este Madeline. Aceasta va începe să scrie cartea, subiectul-prietena sa şi relaţia cu Benton. Bârfele vor fi în floare despre cei doi amorezi.

      Deşi Grace are 2 fete gemene de 16 ani, un soţ care încearcă să îi ofere un stil de viaţă scump, totuşi, pentru ea nu este de ajuns. Ce se va întâmpla când vor fi prinşi cei doi?
    Eddie are probleme financiare, construirea unor case de lux i-au păpat toţi banii, astfel că, atunci când închiriază o vilă de lux, chiriaşi îi vor cere şi alte servicii extra. Cum Eddie avea 5 fete rusoaice, echipa de curăţenie, s-a gândit să le propună fetelor mai mult decât a face curat, astfel că va deveni şi proxenent. Oare va putea scăpa când secretara lui îl va turna, el va fi prins de către FBI şi acuzat?

      Avem parte în carte şi de cele două gemene cu vieţile lor de adolescente. Allegra este răsfăţată, foarte populară la şcoală. Ea are o relaţie cu Brick, fiul Madelinei, dar îl înşală cu un student cu bani, Ian. Aceste purtări nebuneşti o va da de gol, va fi prinsă, pedepsită şi Brick nu o mai vrea. Oare va reuşi să se împace cei doi?
    Hope este ceea dea doua geamănă, deşi sunt identice, toată popularitatea o are Allegra. Hope în schimb, este cuminte, inteligentă, învaţă foarte bine la şcoală, iar în secret îi place de Brick. Cei doi vor discuta despre lecţii, despre Allegra, dar nimic mai mult. Când Brick află că este înşelat va putea să îi ia Hope locul lui Allegra? Sau conştiinţa şi afecţiunea de sora sa o vor împiedica?

      Multe bârfe, care se pare că unele sunt adevărate, dar unele nu. Persoane care nu au ce face, doar se ocupă cu împrăştierea zvonurilor, nu îşi dau seama cât rău pot să facă, sau cum pot să modifice adevărul.

       Ce se va întâmpla cu Grace şi Madeline? Vor reuşi cele două să rămână prietene, după seria de probleme iscate? Va publica Madeline cartea?

      Ce pot să spun? Doar că mi-a plăcut cartea ,,Zvonul” nesperat de mult, o lectură uşoară, o reţea de bârfe, viaţă cotidiană, m-a făcut să mă relaxez citind-o.
     Nota mea pentru carte este 9,5, iar dacă aveţi nevoie de relaxare, v-o recomand. Pot să o compar cu o altă carte citită de mine -PRIVILEGIAŢII- JONATHAN DEE.

editura-literaCartea Zvonul de Elin Hilderbrand a fost oferită pentru recenzie de către Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Mulţumim Editura Litera!

Autor: Nicol

 

17 COMMENTS

  1. locco_smiley_37

  2. Felicitari pentru recenzie, Nicol. locco_smiley_10 Desi pare interesanta, nu sunt convinsa ca este genul de carte care ma atrage.

  3. Felicitari pentru prezentare, nicol! Am asteptat cu nerabdare sa iti aflu impresiile. Cartea imi cam face cu ochiul!

  4. Pare o carte ce descrie evenimente din lumea reală, din realitatea în care trăim. Mi se pare foarte interesantă, iar recenzia foarte cool! Felicitări!

  5. Foarte apetisantă prezentare, o carte numai bună pentru vacanță. Felicitări, Nicoleta!

  6. Inca o carte cu subiect intetesant, de actualitate. Citind-o sunt sigura ca vom recunoaste figuri din jurul nostru 😛

  7. bravo nicol!pare interesanta si relaxanta!felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  8. Am citit cartea, mi s-a părut așa și așa. De aceiași autoare am citit „În seara asta vorbim despre iubire” care mi-a plăcut foarte mult. Acțiunea se petrece tot pe aceeași insulă dar personajele….!!!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.