5 cărți de dragoste bune de citit

    Am profitat de titulatura oferită de Cartepedia și ne vom transforma în experți în dragoste. Iubim cărțile romantice și cu greu ne-am putut decide, dar am selectat 5 cărți de dragoste care sunt perfecte pentru cei care încă mai cred în finaluri fericite sau în a doua șansă la fericire. Știți și voi că întotdeauna vor dăinui povești care să ne încânte sufletul, să ne stârnească zâmbete, provocându-ne să ne îndrăgostim iar și iar.  

1. Mândrie și prejudecată – Jane Austen –  Pride and Prejudice

Mândrie și prejudecată - Jane Austen -  Pride and Prejudice

   Mândrie și prejudecată – o poveste fără vârstă pe care merită să o (re)citești, să te afunzi în acțiune și să trăiești alături de personaje regulile societății. Replici savuroase, situații neprevăzute, personaje încăpățânate și foarte multe sentimente ascunse. Deși s-au așternut anii peste romanul autoarei Jane Austen, în continuare povestea stârnește interesul și face multe suflete să ofteze după cuplul – Elisabeth și Darcy. O carte nemuritoare care oferă fiecărui cititor o altă viziune asupra societății și de ce nu, asupra familiei. 

  Cea mai cunoscută și mai apreciată operă a lui Jane Austen vă introduce în lumea de la cumpăna veacurilor XVlll și XLX. Observația fină și umorul autoarei oferă cititorului delicioase momente de lectură, surprinzînd modul de viață britanic la un anumit nivel social. Nu lipsește nici povestea de dragoste cu peripețiile ei.

„Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă. Oricît de puţin cunoscute ar fi simţămintele sau vederile unui asemenea bărbat atunci cînd apare pentru prima oară într-un loc, acest adevăr este atît de înrădăcinat în minţile celor din jur, încît burlacul este socotit ca proprietate de drept a uneia sau alteia dintre fiicele familiilor din vecinătate.
― Dragă domnule Bennet, îi spuse doamna sa într-o zi, ai aflat că Netherfield Park a fost în sfîrşit închiriat? Domnul Bennet răspunse că nu a aflat.
― Dar a fost, îi replică ea; căci doamna Long a trecut tocmai pe aci şi mi-a povestit totul de-a-fir-a-păr. Domnul Bennet nu dădu nici un răspuns.
― Nu vrei să ştii cine l-a închiriat? strigă nerăbdătoare soţia sa.
― Dumneata vrei neapărat să mi-o spui şi eu n-am nimic împotrivă s-o aud. Această invitaţie a fost de ajuns.
― Ei bine, dragul meu, trebuie să ştii că doamna Long zice că Netherfield a fost luat de un tînăr putred debogat, din nordul Angliei; că a sosit luni într-un cupeu cu patru cai ca să vadă locul şi a fost atît de încîntat, încît aşi căzut la învoială cu domnul Morris; că trebuie să se instaleze înainte de sfîntul Mihail şi că vreo cîţiva dintre servitorii săi vor veni acolo, pînă la sfîrşitul săptămînii viitoare.
― Cum se numeşte?
― Bingley.
― E însurat sau burlac?
― Oh! burlac, dragul meu, sigur! Burlac şi putred de bogat; patru sau cinci mii pe an. Ce lucru minunat pentru fetele noastre!
― Cum aşa? Ce legătură are asta cu ele?
― Dragul meu Bennet, îi răspunse soţia, cum poţi fi atît de sîcîitor? Ştii, desigur, că mă gîndesc c-o să se în-soare cu una dintre ele.
― Cu scopul ăsta se stabileşte oare aici?
― Scopul? Ce absurditate! Cum poţi vorbi astfel? Dar este foarte posibil să se îndrăgostească de una dintre ele şi de aceea trebuie să-i faci o vizită, îndată ce va sosi.
― Nu cred că e cazul. Dumneata şi fetele puteţi merge, sau le poţi trimite singure, ceea ce ar fi încă şi mai bine, deoarece, dat fiind că eşti tot atît de frumoasă ca oricare dintre ele, s-ar putea ca domnul Bingley să te placă cel mai mult. „

2. Jurnalul unei iubiri – Nicholas Sparks -The Notebook

Jurnalul unei iubiri - Nicholas Sparks -The Notebook

  Jurnalul unei iubiri răscolește sufletul cititorului și îl transpune atât în trecut, cât și în prezent pentru a înțelege ce înseamnă iubirea, retrăirea, puterea de a merge mai departe. O poveste care nu trebuie ratată, ci savurată filă cu filă. Personajele sunt diferite, dar sentimentele lor sunt atât de puternice încât nu pot rezista atunci când sunt despărțite. Un roman profund, emoționant despre dragoste și regăsire. Allie și Noah – sunt suflete pereche și doar împreună pot avea o șansă la fericire.

   Acest roman încearcă să ne demonstreze că miracolele încă mai sunt posibile, că viaţa încă mai poate fi trăită sub semnul iubirii. El este un maestru al cuvintelor şi un mare iubitor al naturii, iar ea, o pictoriţă celebră în stare să vadă frumuseţea acolo unde alţii nu o văd. Povestea lor tulburătoare îi va fermeca pe cei care s-au îndrăgostit de stilul lui Nicholas Sparks.

„Viaţa mea? Nu-i uşor de explicat. N-a fost atât de fantastică şi de spectaculoasă pe cât m-aş fi aşteptat eu, dar nici n-am stat degeaba ca un popândău. Cred că a semănat foarte mult cu jocurile mecanice: destul de stabilă, cumai multe urcuşuri decât coborâşuri, iar de-a lungul timpuluia tins să devină înfloritoare.O afacere bună, o afacere norocoasă şi am aflat că nu mulţi pot spune asta despre viaţa lor. Dar să nu vă închipuiţi cine ştie ce. Nu sunt un om deosebit; sunt sigur de asta. Sunt un om normal, cu gânduri normale, care a dus o viaţă normală. Nu mi s-a ridicat niciun monument şi numele meu va fi în curând dat uitării, dar am iubit pe cineva din toată inima şi cu tot sufletul meu, iar pentru mine asta a fost suficient.

Romanticii s-ar gândi că e o poveste de dragoste, cinicii ar numi-o însă tragedie. După mine, ea are câte puţin din amândouă şi, indiferent cum vei vrea să-i spui până la urmă, nimic nu va schimba faptul că ea reprezintă o mare parte din viaţa mea, că acesta a fost drumul ales de mine. Nu pot să mă plâng de drumul pe care l-am ales şi nici de locurile prin care m-a purtat el; aş putea să mă vait amarnic de alte lucruri, dar drumul pe care l-am ales a fost întotdeauna cel corect şi n-aş fi procedat niciodată altfel.

„Noah îşi trecu mâinile prin păr şi-şi privi ceasul. Opt şi douăsprezece minute. Se ridică şi se duse în faţa casei, uitându-se pe drum. Gus nu se vedea şi Noah se gândi că nici n-o să mai vină. Se întoarse spre balansoar şi se aşeză.Îşi aminti că vorbise cu Gus despre ea. Prima oară când îi pomenise de ea, Gus începuse să clatine din cap şi să râdă.

—Aşadar, asta e fantoma de care tot fugi!

Când îl întrebase la ce se referea, Gus îi spusese:

—Ştii tu, fantoma, amintirea! Te-am tot urmărit muncind zi şi noapte şi trudeşti atâta încât abia mai ai timp să-ţi tragi sufletul. Oamenii fac asta din trei motive. Ori sunt nebuni, ori proşti, ori încearcă să uite ceva. Cât despre tine, am ştiut că încercai să uiţi. Numa’ că nu ştiam ce!Se gândi la ceea ce îi spusese Gus. Şi avea, bineînţeles, dreptate. New Bernera acum bântuit. Bântuit de fantoma amintirii ei. De câte ori se plimba prin parcul Fort Totten, lui Noah i se părea c-o vede în locul unde se întâlneau. Ori stând pe bancă, ori lângă gard, zâmbind mereu, cu părul ei blond, ce-i atingea uşor umerii, şi cu ochii de culoarea smaraldului. Când stătea noaptea pe terasă cu chitara, parcă o vedea lângă el, ascultându-l liniştită, în timp ce el cânta muzica din vremea copilăriei sale. Simţea acelaşi lucru şi când mergea la farmacia lui Gaston sau la teatrul Masonic, sau chiar şi atunci când hoinărea prin oraş. Oriunde s-ar fi uitat, vedea imaginea ei, vedea lucruri care îi aduceau aminte de ea.”

„Într-o noapte, i-a povestit lui Gus totul şi nu numai că Gus l-a înţeles, dar tot el i-a explicat şi de ce. Îi spusese simplu:

—Tata obişnuia să-mi spună că prima dragoste îţi schimbă viaţa pentru totdeauna şi, oricât ai încerca, acest sentiment nu dispare niciodată. Fata asta de care îmi povesteşti tu a fost prima ta dragoste! Şi orice ai face, niciodată n-o să scapi de amintirea ei.”

3. Jane Eyre – Charlotte Brontë – Jane Eyre

Jane Eyre - Charlotte Brontë - Jane Eyre

   Jane Eyre – o poveste fascinantă, specială care vindecă suflete. Trăirile sunt atât de puternice încât aștepți cu nerăbdare schimbările, iubești fiecare început și îți dorești din ce în ce mai mult. Personaje complexe, puternice, pline de curaj, ce nu se sfiesc să lupte pentru propriile idealuri. Un roman impresionant ce merită descoperit. 

  După o copilărie dificilă, marcată de sărăcie și lipsuri, tânăra Jane Eyre devine guvernantă la Thornfield Hall, castelul unui gentleman bogat, Edward Rochester. Cu timpul, cei doi încep să se apropie, discută, se înfruntă, învață să se respecte reciproc și, în cele din urmă, se îndrăgostesc unul de altul.

   Jane întrevede posibilitatea unei vieți liniștite, însă un adevăr cumplit iese la lumină. Rochester pare să ascundă un secret teribil: o prezență amenințătoare bântuie castelul său întunecat.

   Roman al unei iubiri pătimașe, Jane Eyre continuă să-și impresioneze și astăzi cititorii prin abordarea profundă a unor teme cum ar fi diferențele de clasă, sexualitatea și religia în Anglia victoriană de la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind considerat unul dintre cele mai bune romane din literatura engleză.

   Felul cel mai concis de a define importanta contribuţie adusă de Charlotte Brontë literaturii mi se pare a fi următorul: ea a atins expresia romantismului celui mai elevat prin mijlocirea celui mai frust realism. G.K. Chesterton

4. Umbrele trecutului. Destine nobile (Vol. 2) – Mary Jo Putney – Never Less Than a Lady

Umbrele trecutului. Destine nobile (Vol. 2) - Mary Jo Putney - Never Less Than a Lady

  Umbrele trecutului – o carte despre puterea unui nou început. Alexander și Julia sunt două personaje care au marcate fizic şi psihic de propriul trecut. Deşi atracţia vibrează între ei, vor ajunge să facă un compromis şi să se căsătorească dintr-un impuls: să-i ofere protecţie. Deşi la prima vedere sunt nişte persoane simple, fiecare ascunde secrete care ar putea să le fie fatale. Doar împreună ar putea să învingă neprevăzutul, să-şi aline rănile, să descopere ce înseamnă să fii preţuit necondiţionat, dar mai ales să depăşească înconvenienţe sociale. Un roman despre nelinişti, valori şi romantism. 5 cărți de dragoste bune de citit

   În calitate de unic moștenitor al contelui de Daventry, maiorul Alexander Randall are datoria să-și găsească o soție și să asigure descendența titlului. Mireasa perfectă pentru un bărbat în poziția lui ar fi o tânără de familie bună, dar femeia care-i bântuie visele este Julia Bancroft, o moașă dintr-un sat liniștit, urmărită de un trecut tulbure, care-o aduce sub protecția maiorului.

   În interval de o zi, Julia este răpită de acoliții primului soț, salvată și cerută în căsătorie de un bărbat pe care abia îl cunoaște, dar pe care nu-l poate uita. Deși relația cu frumosul și enigmaticul maior îi oferă siguranță, femeia se teme că nu va mai putea avea niciodată încredere într-un bărbat. Dar, pe măsură ce pasiunea îi încălzește din nou inima rănită, Julia începe să spere că va reuși, totuși, să învețe ce înseamnă o căsătorie adevărată…

Seria Destine nobile continuă cu o nouă poveste romantică, despre pasiune și onoare.

Era sătul de război, sătul de durerea  neîncetată la picior, care nu se vindecase niciodată pe deplin după o rană căpătată cu un an în urmă. Armata nu avea nevoie de el. Deşi era un ofițer bun, existau şi alții la  fel de buni.
Oftând, împături scrisoarea lui Daventry. Să se întoarcă la viața de civil avea să fie uşor. 
Să-şi găsească o soție avea să fie mai greu.

Dar singura care îi atrăsese atenția lui Randall în ultimii zece ani era o femeie, nu o fată. Şi, în mod cert, nu era o doamnă în ochii societății. Doamna Bancroft – Julia – era o văduvă, moaşă şi asistentă în Hartley, şi prieten bun cu Mariah. Era atât de rezervată, încât devenea aproape invizibil şi, cu siguranță , nu trădase nici urmă de interes față de Randall. Era cât se poate de nepotrivit. 
Însă îi bântuia gândurile. 
Dacă vizita familia Townsend, putea s-o vadă şi pe Julia. 
Era un gând nebunesc.
Dar irezistibil.”

5. Infernul lui Gabriel – Sylvain Reynard – Gabriel’s Inferno

Infernul lui Gabriel - Sylvain Reynard - Gabriel’s Inferno

  Infernul lui Gabriel – o carte care te subjugă și pe măsură ce o citești simți că nu te poți opri.  Personajele atent conturate și o poveste care te pune în situații neprevăzute și fără să vrei, trăiești fiecare pagină bucățică de pagină. Deși este scrisă de un bărbat, nici măcar o clipă nu ai senzația că și-a lăsat amprenta. Se simt emoțiile puternice, scenele pasionale  și sentimentele oncilante. O poveste de dragoste, plină de indecizii și suferinţă.  5 cărți de dragoste bune de citit

   Enigmatic şi sexy, profesorul Gabriel Emerson este un foarte respectat specialist în Dante în timpul zilei şi un adept al plăcerilor lipsite de inhibiţii, în timpul nopţii.

Se foloseşte de şarmul său pentru a-şi satisface orice capriciu, dar este torturat de un trecut întunecat şi măcinat de convingerea profundă că nu mai are nicio speranţă de mântuire.

Când fermecătoarea şi inocenta Julia Mitchell se înscrie la cursul său, atracţia pe care o simte faţă de ea nu numai că îi periclitează cariera, dar îl trimite într-o călătorie în care trecutul şi prezentul se ciocnesc.
O provocatoare explorare a seducţiei şi a iubirii interzise.

„Enigmatic şi sexy, profesorul Gabriel Emerson este un foarte respectat specialist în Dante în timpul zilei şi un adept al plăcerilor lipsite de inhibiţii, în timpul nopţii.
Se foloseşte de şarmul său pentru a-şi satisface orice capriciu, dar este torturat de un trecut întunecat şi măcinat de convingerea profundă că nu mai are nicio speranţă de mântuire.

Julia respira răsuflarea lui, simţind-o fierbinte şi umedă. El era aerul ei. Nu se putea opri din sărutat îndeajuns de mult pentru a respira cu adevărat şi începu s-o ia cu ameţeală. Ceea ce nu făcea decât să intensifice senzaţia pe care i-o trezeau buzele lui, aşa că nu încercă să se împotrivească. Se abandonă senzaţiei…

Dacă ai fi pentru o clipă expert în romane de dragoste, ce carte ai dori să recomanzi?

Expert in romane de dragoste

5 cărți de dragoste bune de citit

6 COMMENTS

  1. Ei, de aceasta data, pot sa spun fericita ca le-am citit pe toate cinci!!!
    Recomand si eu, cu mare drag, cartile lui Sparks. Daca va feriti de povestile lui triste, atunci va indemn sa le cititi pe cele cu final fericit: Talismanul norocos, Refugiul, Cel mai lung drum, Ultimul cantec, Accidentul, Pas in doi, Priveste-ma!
    P.S Mary Jo Putney este una dintre autoarele mele preferate! <3

  2. Eu recomand „La rascruce de vanturi”, „Padurea spanzuratilor” si „Suflete in noapte”

  3. Daaaa super cărți citite de nenumărate ori mă refer la Charlotte Bronte și Jane Austen în special !!!

  4. Nicholas Sparks imi place la nebunie! The Notebook e clar o carte de referinta! anul trecut am citit mai multe carti de dragoste, desi nu-s chiar in zona mea de confort

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.