Cine nu e gata de Iulia Nani - Bookzone - recenzie

Cine nu e gata, de Iulia Nani – Bookzone – recenzie

Cine nu e gata

Autor: Iulia Nani

Editura: Bookzone

Data apariției: 2021

Număr de pagini: 168

  Iulia Nani este absolventă a Facultății de Limbi Străine, cu master în marketing și o certificare internaţională în neuromarketing. Are o experiență de aproape 20 de ani în ceea ce înseamnă marketing și comunicare, dar și în freelancing și ONG-uri. De aproape trei ani este managerul de comunicare al HR Club, asociaţia profesioniştilor de resurse umane din România. S-a ocupat cu traducerea a 18 cărți din domeniul științelor sociale și, deși pare că acest domeniu nu se pupă cu cariera scriitoricească, Cine nu e gata e prima sa carte.

  Victoria se simte depășită de ceea ce înseamnă carieră corporatistă, așa că decide să activeze pe cont propriu ca și coacher. Viața plină de muncă este o corvoadă, iar mulți din cei care lucrează în multinaționale (și nu numai) se confruntă cu acest lucru. De câte ori nu am simțit că suntem epuizați din cauza muncii? De câte ori nu am stat peste program pentru a termina ce aveam de făcut? De câte ori nu ne-am luat de lucru și acasă? Nu știu voi, dar chiar și în domeniul meu, în comerț, mai sunt momente în care nu reușești să faci tot în cele 6-7-8 ore pe care le ai la dispoziție. Tocmai de aceea, sunt momente în care trebuie să pui stop singur.

„–Dar să ştiţi că ajută să păşiţi din când în când şi în emisfera stângă. Pentru că, dacă tot vă identificaţi cu eul vostru separat, aveţi ocazia să conştientizaţi că nu există time management, ci doar I management. Nu puteţi gestiona timpul propriu-zis, aşa cum vi se spune la cursuri. Nu puteţi nici să-l lungiţi, nici să-l comprimaţi, nici să-l daţi altora. Puteţi să vă gestionaţi doar pe voi înşivă, alegerile pe care le faceţi şi motivaţiile care vă mână-n luptă. De ce amânaţi şi întârziaţi lucruri? Oho, sunt atâtea motive posibile! Poate dintr-un perfecţionism care ajunge să vă paralizeze. Poate din anxietate, din teama de a vă asuma rezultatele. Poate pentru că, de fapt, nici nu vă place jobul vostru sau nu mai credeţi în el. Nu zic despre voi, zic la modul general. Dacă fiecare om s-ar analiza, ar încerca să se înţeleagă mai bine şi ar fi mai cinstit cu sine însuşi, nu ar exista probleme de management al timpului.”

  Victoria a înțeles toate aceste lucruri și simte nevoia să îi facă și pe ceilalți să înțeleagă. Doar că are ceva metode mai neortodoxe și nu reușește să facă asta și pentru ea. De exemplu, își sechestrează clienții, trimite mesaje în locul lor sau îi răpește. E o femeie destul de complicată, care nu se poate abține să nu dețină controlul. Deși, per ansamblu, viața ei este un dezastru. În afară de Mango, motanul ei portocaliu, nu mai are pe nimeni. Divorțată de soțul ei, se afundă în muncă, în problemele ei, apoi în ale altora.

  Cine nu e gata este pentru cei ce vor să facă schimbări în viața lor. Toți ar trebui să conștientizăm că viața nu e doar muncă. Avem nevoie și de timp pentru noi, de spațiu personal și de o viață ”after work”. Da, din asta trăim, din asta ne câștigăm pâinea, dar asta nu înseamnă că suntem la cheremul șefilor la orice oră din zi și din noapte. Cartea vine în completare, pentru a ne face să ne dăm seama, într-un mod foarte amuzant, pe alocuri dureros de amuzant, cât de mult trebuie să luptăm cu noi înșine.

”Pe de altă parte, orice defect e o calitate dusă la extrem, după cum îmi declarase Bill cândva, cu stilul pompos care îl caracteriza. Pornești de la simpla ambiție și ajungi să calci peste cadavre. Ești concentrat pe obiective, dar devii obsedat. Știi să te automotivezi și ajungi să îi calci pe nervi pe ceilalți cu optimismul tău toxic. Naiba să le ia de teorii, nici măcar nu mă mai interesau așa de mult.

Ah, da, și mi-am jurat să nu mai dau niciodată sfaturi. Nici cerute, nici nesolicitate. De ce? Pentru că eram ca un cizmar cu pantofii scâlciați și ca un stomatolog cu dinții cariați. Eram tobă de carte și vedeam exact, cu ochi de vultur, tot ce greșeau ceilalți, dar eram oarbă ca o cârtiță la propriile defecte și nu reușeam să-mi pun sfaturile în aplicare.”

  E greu atunci când știi exact ce trebuie să faci, dar îți e greu să faci. E complicat atunci când teoria o știi la perfecție, însă practica e cea care ne omoară. Munca nu trebuie să reprezinte întreaga noastră viață. Însă uneori poate avem nevoie de o Vichi în viața noastră să ne trezească la realitate. Nu este o carte complicată, ci mai degrabă o carte ce face haz de necaz, ce ne deschide ochii și ne face să reflectăm un pic la realitatea în care trăim. Tu, dacă te-ai vedea din exterior, ce sfaturi ți-ai da? Ți-ai spune să o lași mai moale cu munca sau te-ai felicita pentru ce obții?

Carte disponibilă pe Bookzone

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Autori români

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.