Moștenirea

Moștenirea, de Yrsa Sigurdardóttir – Editura Trei – recenzie

Titlu original: DNA

Autor: Yrsa Sigurdardóttir

Editura: Trei

Colecția: Fiction Connection

Data apariției: 2018

Traducător: Liviu Szoke

Număr de pagini: 520

   Yrsa Sigurdardóttir este o celebră autoare islandeză, cu foarte multe romane la activ, printre care și seria ce o are în prim-plan pe avocata Thóra Gudmundsdóttir. Ea este inginer la bază, dar cariera aceasta nu i s-a potrivit, ci a început să scrie. Primele sale cărți au fost pentru copii și au cunoscut un succes imens, așa că autoarea a început să se axeze pe literatura polițistă. Moștenirea este primul roman din seria ce îi are ca și protagoniști pe psihologul Freyja și detectivul Huldar.

   La fel ca în multe cazuri din literatura nordică, acest roman este alcătuit pe două planuri narative – unul din 1987, iar celălalt din ziua de azi. Trei frați au fost separați încă din copilărie și dați spre adopție. Deși dragostea dintre ei era mare, ideea era că aceasta le-ar fi făcut rău, de aici și despărțirea lor. Legătura lor cu crimele care au loc după 25 de ani pare inexistentă.

   Huldar și Freyja au avut o aventură de-o noapte, neștiind mai nimic unul despre celălalt. În momentul în care se întâlnesc în cadrul locului de muncă, surpriza lor este foarte mare. Totuși, decid să păstreze amănuntele de acest gen pentru ei și să încerce să își facă treaba cât mai bine cu putință. Motivul întâlnirii lor este o crimă ce a dat peste cap atât civilii, cât și polițiștii, fiind de o cruzime inimaginabilă.

Elisa zăcea întinsă pe patul dublu. Avea capul înfășurat ca al unei mumii, cu bandă adezivă, care-i acoperea ochii, nasul și gura. Se vedeau doar o parte din frunte și părul împrăștiat în toate părțile. Totuși, mult mai tulburător era ce se întâmplase cu gura ei. Tubul de metal al aspiratorului îi fusese vârât cu forța pe gât și lipit cu multă bandă adezivă. Furtunul șerpuia spre aspiratorul aflat pe podea, lângă pat. Nici nu era de mirare că agentul boboc fugise ca să vomite.”

   Elisa era o tânără mamă a trei copii, doi băieți și o fată, având soțul medic. Margret a fost singura martoră a acestui eveniment tragic, fiind ascunsă sub patul în care s-a întâmplat grozăvia. Tocmai din această cauză, Freyja, ca și psiholog în cadrul Casei Copiilor, are responsabilitatea de a o interoga pe fată. E adevărat, aș pune și trauma pe seama comportamentului lui Margret, dar aceasta refuză să vorbească și să le ofere orice fel de indiciu anchetatorilor. Iar atunci când o face, este foarte ambiguă. Doar că între timp au loc și alte crime, la fel de macabre…

Simți gust de metal. Un obiect dur îi era introdus cu forța în gură, apoi îi alunecă pe gât. Tot mai adânc. Era conștientă de prezența unui miros chimic și se forță să nu se înece, apoi bărbatul începu să-i înfășoare ceva în jurul fălcilor și-al gurii. Bandă adezivă. Bandă adezivă rezistentă, menită să țină pe loc obiectul acela de metal.”

  La fel ca și Elisa, și Astros, o bătrână văduvă, ieșită la pensie, are parte de un final tragic. Asta îi ambiționează mai mult pe Huldar și echipa sa. Freyja o are în grijă pe Margret, dar atunci când primește un mesaj de la ucigaș, frica și groaza pun stăpânire pe ea. Toate pistele poliției îl indică pe Karl, un student pasionat de unde radio, dar ei habar nu au că acesta e doar o piesă pe tabla de șah a adevăratului criminal.

   E incredibil cum Yrsa Sigurdardóttir creează o lume în care minuțiozitatea și teroarea pun stăpânire pe toți. Este o scriitoare cu mare atenție la detalii, chiar dacă uneori acestea sunt macabre. Tocmai ele fac diferența și dau nota de realism a tabloului. Sunt încântată până peste cap de modul în care are grijă să ne imaginăm exact ceea ce se întâmplă victimelor. Ne pune practic în pielea lor și ne stârnește cele mai grozave frici. E o maestră a genului polițist, dar are și accente horror. Cartea asta, citită în miez de noapte și fiind singur în casă, nu știu exact cât este de compatibilă cu un somn liniștit!

  Huldar e un tip care inițial mă dezgustă, din cauza modului în care s-a comportat cu Freyja și a stilului său un pic prea încrezător, dar pe parcurs compensează. E un detectiv ce a ajuns șef de anchetă din cauza faptului că cei vechi și capabili au fost implicați într-un scandal de proporții. Așa că trebuie să dovedească faptul că merită și că nu are nevoie de ajutor. Iar până în final o va face cu brio!

   Freyja pare o tipă destul de neajutorată, ținând cont că are și un frate în închisoare, dar pe parcursul cărții pare că se mobilizează oarecum. Singură și cufundată în muncă, viața ei nu pare să aibă prea multă sare și piper. Doar că acest caz și sarcina de a avea grijă de Margret, de a afla cât mai multe informații fără a o face să se închidă în ea, dar și să își țină temerile sub control, o maturizează. Abia acum își dă seama că este o persoană valoroasă.

   Yrsa Sigurdardóttir chiar este regina thrillerului islandez, o scriitoare de o valoare inestimabilă, capabilă să te ia și să te transpună într-o lume învolburată, despre care habar nu aveai că există!

Cartea Moștenirea, de Yrsa Sigurdardóttir poate fi comandată de pe site-ul Editura Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi thriller

recenzii cărţi poliţiste

Moștenirea – Yrsa Sigurdardóttir – DNA – Fiction Connection – recenzie carte

 

7 COMMENTS

  1. Un thriller care ma tenteaza desi am eu „o problema”cu scriitorii nordici.Cred ca am sa incerc totusi pentru ca-mi place subiectul.
    Foarte reusita recenzia!Felicitati Gabriela!

  2. Cunosc stilul unic al scriitorilor nordici… dar dacă este thriller, îl trec pe listă!
    Felicitări pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.