Opt zile la Ialta de Diana Preston – Editura Rao – recenzie

Opt zile la Ialta de Diana Preston – Editura Rao – recenzie

Opt zile la Ialta de Diana Preston - Editura Rao - recenzie

Opt zile la Ialta, de Diana Preston – Editura Rao – recenzie

Tillul: Opt zile la Ialta

Autor: Diana Preston

Editura: RAO

Anul apariției: 2022

Nr. pagini: 480

Categoria: Istorie Universală

   Autoarea Diana Preston ne prezintă prin intermediul acestei cărți, întâlnirea memorabilă a trei personalități marcante în cadrul Conferinței de la Ialta și o analiză sistematică a derulării acesteia, dezvăluind printr-o originalitate remarcabilă modul de gândire al celor implicați, tacticile folosite conforme opțiunilor disponibile în climatul acelor timpuri, acele demersurile care au pus bazele pentru noua ordinea postbelică. Paginile de istorie scrise în acele zile aveau să definească lumea timp de decenii, multe dintre consecințe sunt resimțite și astăzi.

  Principiile după care s-au ghidat în întreaga lor activitate și aspecte din viața personală a celor trei lideri, unele dintre acestea cunoscute, altele trecute sub tăcere mulți ani din diverse considerente, sunt dezvăluite, în rândurile acestei cărți, pentru a ne ajuta să înțelegem conceperea și fundamentul deciziilor luate atunci.

  Churchill, obosit de război, elocvent, deși cam vorbăreț, conștient de faptul că locul pe care îl ocupă Marea Britanie în lume este în scădere; Stalin, un autocrat hotărât să nu facă nicio concesie și, dintre toți cei trei lideri, cel mai sigur de tot ceea ce dorea să obțină și prețul pe care era dispus să-l plătească. …Roosevelt fiind în mod evident cel mai bolnav dintre ei. O criză de poliomielita, din august 1921, îl paralizase de la brâu în jos – o paralizie despre care a refuzat să creadă că este permanentă.

  Mărturiile celor care i-au cunoscut, surprinzătoare prin impact, dau naștere unei adevărate radiografii a caracterului celor trei personalități. În multe dintre acestea întâlnim admirație și respect, dar găsim și opinii care critică, uneori nejustificat, aducând la suprafață unele aspecte ce par ieșite din context. Modalitatea la care a recurs autoarea pentru a ne ajuta să îi cunoaștem, să ne apropiem cât mai mult de adevăr, este convingătoare și bine documentată. Prima parte a cărții este rezervată acestui subiect amplu și destul de complex.

  Analiza raționamentelor acestor personaje, inserate printre date istorice, dau capitolului următor o tentă biografică. În centru atenție îi regăsim pe Roosevelt și Churchill.

  Opoziția aproape isterică a lui Churchill față de orice sugera independența indiană, este bine cunoscută atât de Roosevelt, cât și de Stalin. Roosevelt însuși a discutat în particular cu Stalin, la Teheran, despre opoziția lui Churchill, iar acesta a fost de acord că imperiul era un punct nevralgic pentru Churchill. La Washington, în timpul Anului Nou 1941-1942, Roosevelt i-a sugerat lui Churchill să promită Indiei independența și să propună un calendar de realizare a acesteia, așa cum făcuse SUA pentru Filipine. Churchill a răspuns că va demisiona înainte de “a ceda un centimetru din teritoriul care se află sub steagul britanic”.

  Obiectivul comun al celor trei  pentru întâlnirea de la Ialta, era  înfrângerea rapidă a Germaniei, aducând astfel sfârșitul războiului și forma pe care pacea o va lua în viitor. Dezbateri, analize, posibile decizii, la unele dintre acestea opiniile diferite ale celor trei lideri duc la apariția unor situații încordate, la amânări și retrageri strategice ale trupelor( Stalin, cine altul!) pe câmpul de lupta. Afirmația lui Roosevelt, posibil involuntar, în contextul acelor discuții, legată de retragerea trupelor americane din Europa, la un interval de maxim 2 ani după terminarea războiului, creează noi momente tensionate și regândirea unor strategii care vorbesc de temerile celorlalți doi lideri. Interesant de urmărit raționamentul acestora, patriotismul lor dovedit în repetate rânduri, este remarcabil.

  Generalii celor trei armate, americană, britanică și rusă, ocupă un loc de cinste în evenimentele relatate. Curajul acestora, devotamentul, strategiile abordate și desfășurarea acestora, completează eroismul celor pe care îi conduceau. Luptele purtate, discuțiile referitoare la localizarea acestora în puncte cheie, climatul politic și social al Europei existent în acea perioada, le regăsim în cele ce urmează.

  Înaintarea Aliaților a continuat în acea zi. Montgomery și-a lansat noua ofensivă, Operațiunea Veritable, care avea ca scop să se îndrepte spre sud de Nijmegen, pentru a elimina trupele germane din zona cuprinsă între Rin și Maas, ca parte a “ frontului larg” al lui Eisenhower pentru a securiza malul vestic al Rinului. În condiții de frig și vreme mizerabilă, Veritable a început o rafală de cinci ore, prin intermediul a o mie treizeci și patru de tunuri- cea mai puternică din întregul război de vest -, urmată de o înaintare de-a lungul unui front de treisprezece kilometri a cinci divizii de infanterie britanice și canadiene și trei brigăzi blindate.

  Despre ostilitățile dintre armata americană și Japonia, importanta Poloniei în noul climat, introducerea Franței ca partener în luarea unor decizii ulterioare la nivel european, demersurile unor oficiali, reprezentanți ai mai multor țări, printre care și China, dar și multe alte subiecte sunt dezbătute pe larg în ultimele capitole. Recomand lectura oferită de această carte, o sinteză uimitoare a negocierilor care au schimbat lumea, nuanțată cu detalii istorice memorabile din cea mai controversată și decisivă perioadă.

  “ Scopul, prieteni, este pacea… un sfârșit pentru începuturile tuturor războaielor…pentru aceste rezolvări nepractice și nerealiste ale diferendelor dintre guverne prin uciderea în masă a popoarelor”  – Roosevelt

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Opt zile la Ialta de Diana Preston – Editura Rao – recenzie

 

7 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.