Top 5 cărţi memorabile

Top 5 cărţi memorabile

Top 5 cărţi memorabile

   Fiecare cititor are o listă cu dorințe literare în așteptare, unele s-au împlinit, altele urmează, însă cu certitudine se regăsesc cel puțin 5(cinci) titluri care l-au marcat într-un fel sau altul. M-am gândit să vă împărtășesc câteva cărți pe care le-am descoperit cu ani în urmă și m-au impresionat din anumite motive. Criteriile de selecție sunt subiective, dar plăcerea de a le recomanda rămâne neschimbată.

1. La răsărit de Eden de John Steinbeck

   Dacă aţi ratat această carte atunci ar fi cazul să recuperaţi. Mi-a fost recomandată acum ceva timp de o doamnă, iniţial am fost reticentă, mă tot gândeam cum este, dacă merită, dacă mă plictiseşte, ei bine, a fost formidabilă. Ador cărțile ce merg pe mai multe planuri şi autorul analizează viaţa fiecărui membru al familiei, din copilărie și până la maturitate. Scopul este să arate cum evoluează, ce alegeri face, dar și cum suportă consecințele faptelor sale. O carte excepţională, un must read.

   Se regăsesc simboluri din Biblie ce întăresc rolul credinței în viața omului, dar și cum fiecare om are hărăzit unui anumit destin. Vă asigur că nu aveți timp să adormiți cu coperta în brațe pentru că are fiecare punct bine stabilit. Destinele lor sunt atât de complicate încât nici nu simțiți când trece timpul.

     Cartea La răsărit de Eden/East of Eden a fost ecranizată în anul 1955.

2. Pe aripile vântului de Margaret Mitchell/Scarlett de Alexandra Ripley

   Am citit cu sufletul la gură Pe aripile vântului şi am invidiat-o pe Scarlett O’Hara pentru curaj, nebunie şi acel ceva care o făcea invincibilă. Această Femeie fantastică putea reuşi orice, oricând. Rhett i-a dat lumea peste cap suferind cu vârf şi îndesat din cauza propriilor țeluri. Slavă Domnului că am citit inclusiv continuarea acesteia, scrisă de Alexandra Ripley. Da, a meritat fiecare clipă şi chiar dacă au fost pe alocuri momente când am stat în suspans, cumva, eroina noastră a fost îmblânzită. Ambiția ei a fost temperată şi parcă destinul a dus-o către cel ales. Poate pe unii dintre voi v-a dezamăgit continuarea, însă eu aveam nevoie de o pauză, de un final pozitiv, de o altfel de perspectivă. 

   Cartea Pe aripile vântului/Gone with the Wind a fost ecranizată în anul 1939 și a câștigat zece premii Oscar.

3. Pasărea Spin de Colleen McCullough

    Am văzut filmul de multe ori, dar dintr-un impuls am luat şi cărţile la dezbătut. Atunci când eşti împărţit între datorie şi dragoste, alegerea poate fi simplă când dorești să își dedici viața divinității. Sacrificiile făcute, imposibilitatea unei relaţii, destinele şi înșiruirea evenimentelor precum acele de ceasornic parcă ne fac să cântărim, să ne gândim, să exploatăm fiecare şansă.

    Cum ar fi fost viaţa lui Maggie și a lui Ralph de Bricassart dacă ar fi procedat într-un anume fel? Ar fi fost împliniţi? Ar fi meritat? Tot felul de alternative, însă aşa cum s-au aranjat are consistenţă, valoare şi transformă cartea într-o operă memorabilă.

  Romanul Pasărea spin/The Thorn Birds s-a bucurat de ecranizare în anul 1983, în rolurile principale au fost Richard Chamberlain și Rachel Ward

Nici nu mai vedea din cauza lacrimilor, iar durerea din inimă era pentru ea ceva cu totul nou, pentru că până atunci nu mai avusese nimic care să merite atâta durere și amărăciune.”

Există o legendă despre o pasăre care cântă o singură dată în viaţă, mai dulce decât orice altă vietate de pe faţa pământului. Din momentul în care-şi părăseşte cuibul, caută un copac cu spini şi nu-şi găseşte odihna până nu-l află. Apoi, cântând printre ramurile sălbatice, ea se aruncă singură în spînul cel mai lung şi mai ascuţit.

    Şi, în extazul morţii, ea se înalță deasupra propriei agonii, scoţând un tril mai dulce decât al privighetorii sau al ciocârliei. Un cântec al cărui preţ suprem este însăşi existenţa. Întreaga lume înmărmureşte ascultându-l şi Dumnezeu în Paradisul sau zâmbeşte. Pentru că ceea ce este mai bun în viaţa noastră se obţine numai cu preţul unei dureri existenţiale… Ori cel puţin aşa spune legenda.“

4. Căpitan la cincisprezece ani de Jules Verne

    Jules Verne-un autor vizionar care a reuşit să descrie şi să surprindă lucruri la care mulţi nici nu visau. Datorită lui, imaginaţia mea a căpătat o altă perspectivă. Cărţile acestuia m-au făcut să depăşesc aria normalităţii şi să prind puteri nemărginite.

   Am citit foarte mult titluri ale acestuia şi chiar îmi este greu să declar una favorită, probabil datorită timpului ce a trecut sau poate a subiectivităţii. Pe uscat, mare sau în balon, totul m-a captivat.

   Alături de Dick Sand în Căpitan la cincisprezece ani am trăit tot ce era inaccesibil unui copil. Prin ochii adolescentului aveam lumea la picioare şi o puteam cuceri prin curaj, îndrăzneală şi aventuri pe muchie de cuţit. Chiar dacă maturizarea nu este uşoară atunci când intervine brusc schimbarea, cred că fiecare copil ar trebui să viseze, să lupte pentru a depăși limitele timpului și spațiului. La momentul respectiv cărţile lui Jules Verne erau un must read, aşa cum în prezent este idolatrizat J.K. Rowling. Chiar dacă nu am citit Harry Potter se ştie foarte bine că reprezintă un fenomen. Pentru copilăria mea Jules reprezintă un tot un unitar cu opere memorabile.

5. Cutia Pandorei de Elizabeth Gage

  Elizabeth Gage pune pe masa cititorului 4(patru) volume ce urmăresc destinele a mai multor personaje demonstrând pe parcurs cum se întrepătrund viețile lor și cât de importante sunt deciziile ce le vor lua. Cărţile sunt îmbietoare şi chiar dacă de multe ori pasiunile care le declanşează sunt precum un foc de artificii cu consecinţe, ele au substanță.

  Despre Cutia Pandorei ştim din mitologia greacă demonstrând încă odată ce rol important are curiozitatea umanităţii. Ştim ce ne aşteaptă, dar nu ne putem abţine să gustăm din fructul interzis. Aşa sunt şi destinele lor, unele sunt deja programate, fiecare știe ce ar trebui să facă pentru a urca în ierarhia socială, dar impasurile care apar sau pasiunile care intervin să le dejoace planurile sunt multiple. Unele dintre ele duc la crime sau la suferință. Fiecare volum are o anumită traiectorie și transmite câte un mesaj, încât chiar este greu să alegi. Ceea ce nu am suportat niciodată a fost acel final incert sau trist. Știu, sunt interesante punctele de vedere diferite și legăturile ce se pot face în perspectivă însă mă omoară întrebările: Cum ar fi dacă.. Ce-ar fi dacă.

    Cutia Pandorei reprezintă ceea ce visăm și nu putem obține sau cum ne bucurăm pentru o clipă de ceea ce speram că am merita. Chiar dacă recomandarea este diferită de precedentele, recunosc, mi-a plăcut foarte mult.

Voi ce cărți memorabile aveți și credeți că ar merita scoase de la naftalină?

Sursă imagini: Pinterest.com

Verifică disponibilitatea cărţilor în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Top 10 cărţi historical romance de neuitat

Top 10 cărți cu cele mai bune povești de dragoste din toate timpurile

Top 10 cărți triste-poveşti impresionante, trăiri puternice

Top 8 cărţi erotice incitante

Mai multe topuri

Drăgan Milica (Mili) - Membru Fondator / PR / Editor coordonator - Admin. grup Facebook - Literatura pe tocuri

19 COMMENTS

    • Multumesc Sorina. Poate vor inspira pe unii sau poate vor starni amintiri celor care au citit aceste titluri.

  1. Din această listă am citit doar cartea lui Jules Verne, o lectură memorabilă 😀

    Un articol minunat!

    • Ai timp si pentru restul Cos. Prima sigur ar fi pe gustul tau, restul..cine stie ce iti rezerva viitorul 🙂

  2. Superb top.recunosc Pasarea Spin,am urmărit filmul,Pe aripile vântului citita,cartea de Verne citita!

    • Ma bucur ca ti-a placut. Sunt carti pe care imi sunt la suflet, dar nu am reusit sa le aduc in atentie. Chiar meritau un loc de onoare

    • Multumesc Arci. Daca si tu confirmi, atunci tot ce pot sa fac este sa ma bucur. A fost o incantare sa scriu despre ele

  3. Îmi place topul. Nu am citit decât primele patru. Voi căuta și Cutia Pandorei de Elizabeth Gage. Mulțumesc pentru recomandare!

    • Sper sa iti placa cele 4 volume de la Cutia Pandorei. Are diversitate si urmareste evolutia personajelor in ani.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.