Zbor de noapte spre Paris de David Gilman

Zbor de noapte spre Paris, de David Gilman – Editura Lebăda Neagră – recenzie blog tour Crime Club

Zbor de noapte spre Paris

Autor: David Gilman

Editura Lebăda Neagră – 2023 

NIGHT FLIGHT TO PARIS
Traducere din engleză: Ines Simionescu
Număr pagini: 559

  “David Gilman este un scenarist și romancier englez, care a devenit scriitor cu normă întreagă începând cu anul 1986. Până atunci, a lucrat în diverse zone ale lumii ca șofer, lucrător forestier, pompier, fotograf, vitrinier, manager de marketing și soldat într-un regiment de parașutișți. Vasta sa experiență de viață se va reflecta și în volumele sale de mai târziu și-l vor ajuta să obțină o serie de distincții, printre care amintim Premiul Polar Jeunesse (pentru ,,The Devil’s Breath”). A fost selecționat pentru Manchester Book Award și Spellbinding Award, nominalizat pentru Medalia Carnegie și ales pentru lista de lecturi recomandate de guvernul Regatului Unit pentru băieți. A fost, de asemenea, pe lista scurtă pentru premiul Isinglass Teen Read Award 2010-2011 din New Hampshire, SUA. ,,Englezul”, aflat pe lista Wilbur Smith Adventure 2021 pentru cel mai bun roman, este primul volum din seria thrillerelor care îl prezintă pe Dan Raglan, un cavaler contemporan care a servit în Legiunea Străină Franceză.”

“Februarie 1943. Profesorul de matematică englez Harry Mitchell, cunoscut pentru abilitățile sale în a descifra mesaje codate, este recrutat de Bletchley Park pentru o misiune periculoasă în Parisul ocupat: să-l localizeze și să-l extragă pe Alfred Korte, om de știință și antinazist, care deține informații vitale. Dar Mitchell are propriul său motiv pentru a prelua misiunea. Soția și fiica, pe care le-a lăsat în Paris, au căzut în mâinile Gestapoului. În timp ce își caută familia, Mitchell trebuie să facă față trădărilor războiului. Doar încrederea și curajul îl vor ajuta să-și îndeplinească misiunea.”

  Anul trecut am citit prima carte a autorului David Gilman și trebuie să vă spun că am așteptat cu nerăbdare un nou roman. De data asta David Gilman ne duce în Franța ocupată, în timpul Războiului Mondial, în 1943.

  Romanul este scris într-un stil cursiv, cu mult dialog, multă acțiune, descrieri de luptă minuțioase, dându-ți impresia că ești acolo cu eroii, că te sfătuiești, că suferi sau te bucuri cu ei.

  M-a oripilat din nou, cu toate că am citit multe romane din perioada războiului, cruzimea majorității ocupanților  nemți, dar și cea a colaboraţioniştilor francezi, care voiau să se remarce față de aliații lor. De fapt , părerea mea este că războiul a fost și un moment de răzbunare a celor frustrați, un moment de-a arăta cea mai urâtă față a oamenilor, mai ales că aveau toate “pârghiile legale” de răzbunare. Unii o făceau pentru a-și satisface firea brutală și dorința de-a ucide ,pe care acum o puteau manifesta fără opreliști, alții din răzbunare  pentru cine știe ce vini imaginare, alții doar pentru a da bine în fața ocupanților, puțini doar pentru a-și apăra familiile.  Aceștia, puțini care mai aveau și suflet, reușeau uneori să și ajute. Doar victimele nu aveau de partea lor decât credința și încercau să-și ascundă frica ajutând “rezistența” sau chiar făcând parte din rândurile ei.Își voiau țara și viața înapoi și luptau pentru asta.

  Așa a fost și în familia lui Mitchell, dar războiul i-a despărțit, el a plecat în Anglia, soția lui Suzanne și fiica Danielle au rămas în Paris. Dar în cursul unei acțiuni a “rezistenței” sunt prinse, Suzanne ucisă cu sălbăticie, iar Danielle închisă în una din cele mai dure închisori,  urmând să fie deportată.

  Englezii îl pregătesc pe Mitchell, și-l trimit la Paris, pentru a afla ce s-a întâmplat cu radiotelegrafiştii prinși și cine i-a trădat, pentru că era clar că era cineva din echipă. Trebuia totodată să-l aducă pe profesorul Alfred Korte, care avea niște informații importante.

  Mitchell a fost instruit rapid, el era doar un analist, dar avea avantajul de-a cunoaște Franța și Parisul,  pentru că fusese profesor de matematică la universitate. El acceptă misiunea, dar era hotărât ca, după ce-l trimite pe profesor în Anglia, să-și caute fiica și să încerce s-o salveze.

  Nu vă voi povesti acțiunea, dar vă voi spune că urmează un periplu al lui Mitchell la baza de antrenament, plecarea în mod neplanificat, sosirea în Franța cu parașuta, salvarea lui de către o mică echipă de luptători. Aici o cunoaște pe șefa lor Juliet, pe fiica ei Simone, pe Jean Bernard-doctorul.  Ajută echipa la un sabotaj, îi salvează pe oameni ucigând pentru prima dată cu sânge rece, apoi îi trimite pe cei trei  la Paris, el ajungând cu ceilalți  la o altă rețea a rezistenței,  condusă de contele Olivier Gaetan și de soția lui. Statutul și poziţia socială le dăduse prilejul să se implice  chiar cu nemți în diferite comitete,  acte de caritate și strângeri de bani, ocazie cu care aflau diferite lucruri.

  Contele cu soția și oamenii lui vin și ei la casa lor de  lângă Paris, acolo vor rămâne și oamenii lui Mitchell. Acesta se cazează, împreună cu noua radiotelegrafistă, în vechiul lui apartament, acum gol, unde avea vizavi barul unui bun prieten corsican, care-l ajuta și-l avertiza de pericole. Juliet, fiica ei și doctorul sunt adăpostiți de sora și nepotul acestuia, Marcel, un băiat de vârsta lui Simone.

  Mitchell află târziu că Marcel (care avea doar 8 ani) vorbea cu un neamț, care-i aducea ciocolată și îl trăgea de limbă ,părând plin de bune intenții. Așa că trebuie să-i mute.

  Apoi au loc diferite acțiuni, implicări, reușite sau trădări, așa că Mitchell ( alias Pascal) trebuie să afle exact cine anume trădează din cealaltă echipă, paznicul moșiei Edmond sau poate chiar Gaetan. Va reuși să-l salveze pe profesorul Korte și să-l trimită în Anglia. Înainte de-a pleca acesta îi dă o listă de nume codificată, ca în caz că el nu ajunge la destinație măcar lista să fie primită. Lista conținea nume de personalități și ofițeri naziști care complotau împotriva lui  Hitler.

Reuşeşte să-i trimită din Paris pe Juliet cu fiica ei,  și pe doctor cu familia.

  Căutat de SS, care interceptase câteva transmisiuni și știa de spionul Pascal, reușește de fiecare dată să scape. Acum își caută cu încrâncenare fiica.

  Dar în toate armatele și serviciile există adversități, ranchiune, oameni cruzi și din cei care totuși încearcă să-și păstreze un dram de umanitate. Pentru Stolz, care ordonase uciderea soției lui Mitchell, găsirea acestuia constituia un motiv de laudă și afirmare, de aceea își implică subordanaţii, pe Konig  (fost contabil acum căpitan și analist, un tip credincios) și pe Hesler, specialist în radio. Dar toată lumea are un călcâi al lui Ahile. Stolz  are o amantă de lux, Dominique, care i-o prezentase lui Konig pe prietena ei Beatrice. Cele două nu numai că erau prietene dar aveau un trecut și chiar un prezent bine ascuns de ochii iubiților.

   Din păcate pentru ele Bauer, șeful Abwehr aflase totul și asta este pârghia pe care o folosește pentru ca operațiunea de prindere a lui Mitchell să treacă în subordinea lui.

De ce?

  Bauer avea motivele lui de a găsi lista profeasorului. Așa că va lucra elegant, va lua legătura cu Mitchell și-i va oferi un troc.

Va fi corect? De ce?

Va reuși Mitchell să-și salveze fiica?

Ce se va întâmpla cu trădătorii?

Ce se va întâmpla cu Juliet și Simone?

Ce se întâmplă cu familia doctorului Bernard?

Ce hotărâre va lua Mitchell?

Veți afla citind cartea.

  Este o poveste complexă, antrenantă, care te ține cu sufletul la gură, pe tot parcursul celor peste 500 de pagini.

Cum spune și Sunday Express:

  “O poveste de un curaj copleșitor, despre nedreptate și trădare, prezentând un portret terifiant și captivant al Parisului ocupat.

Carte disponibilă pe site-ul Lebăda Neagră

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Zbor de noapte spre Paris de David Gilman

 

Zbor de noapte spre Paris de David Gilman – Lebăda Neagră

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.