Alături de autorii români-Poeta Laura Florescu umilită de Statul român-De vorbă cu Laura….

   Sunt destul de familiarizată cu sistemul infect din România, cu legile proaste și superficiale, cu lupta contra statului român. Am avut norocul să câștig de fiecare dată, fiecare luptă (de parcă am fi într-un război).

  Astăzi suntem alături de autoarea Laura Florescu. Tânăra suferindă de o boală care nu se vindecă, scleroză multiplă. O boală care avansează în timp și care a îndrăznit să scrie o carte de poezii. A îndrăznit să evadeze într-o lume doar a ei. A îndrăznit să nu stea degeaba, să umple timpul pe care-l are scriind poezii.  Cartea se numește Poezii pentru văduve, publicată în anul 2016 la editura Herg Benet sub pseudonimul Marcica Belearta. Tânăra a încasat 270 lei din drepturile de autor, iar pentru că a îndrăznit să-ți folosească timpul construit, statul a pedepsit-o suspendând-i pensia de 39 de lei.

  De multe ori ne lovim de nedreptăți și suntem dezamăgiți din nou și din nou de statul român. Cine poate trăi cu mai puțin de 600 de lei pe lună?

   Persoanele cu dizabilități ar trebui susținute. Trăim în România, unde lucrurile merg pe dos de cele mai multe ori.

    Am schimbat câteva vorbe cu Laura și mi-a plăcut energia ei plină de optimism.

  1. Știe toată țara despre experiența neplăcută prin care treci cauzată de un sistem bolnav, povestește-ne cum ai fost/ești tratată într-o instituție publică când vrei să primești informații?

   Ultima dată mi-o spus să aștept răspunsul de mai sus, că ei nu mai au ce face. În general își cam bat joc de mine, de parcă aș fi un copchil idiot.

  2. Care este diagnosticul tău, pensia pe care o primești și de când ? – pentru că știu că aceste pensii nu acoperă nici 10% din necesarul pentru un trai decent.

   Scleroză multiplă din 2009, pensia de handicap de 520 o primesc de 2 ani, ajutorul de handicap de 200 de lei, respectiv 39 de lei tot de 2 ani, de când mi-au scăzut încadrarea. God, câte cifre, și de fapt e atât de puțin. În total în momentul de față primesc 559 de lei pe lună.

  3. Vorbește-ne despre omul Laura Florescu, despre viața cotidiană a unui poet în zilele noastre.

   Apăi în ultimul timp nu prea mai îs poet, că m-am transformat în victimă și nu-mi place deloc. Io chiar îs născută pentru a fi boemă 🙂

   4. Ce înseamnă scrisul/poezia pentru tine?  Care e poezia ta preferată?

   Scrisul înseamnă în general un instinct și o defulare care-mi face plăcere. Ca să nu mă apuc să bat oameni pe stradă. Poezia mea preferată îi toată cartea.

  5. Se știe că nu se câștigă din vânzarea unei cărți. Ce crezi despre piața de carte din prezent? Ai găsit sprijin pentru a publica?

    Am găsit o editură minunată care m-a sprijinit și mă sprijină și acum. Nu se câștigă mai nimic. Dar e faza aia: WEEEEE! AM SCRIS O CARTE! Nu 10, că n-am atâta pensie de dat înapoi.

   6. Câteva cuvinte/sfaturi pentru cei care se află în aceeași situație cu tine?

      Stați cuminți, că rezolvăm noi cumva.

 

    Am citit cartea de poezii a Laurei și am râs cu lacrimi. Stilul ludic și nonconformist m-a scos din rutină.

     Laura să rămâi neschimbată. Suntem alături de tine!

                                              Cu cap, ușa

Te-am văzut pe geam,

Te-am văzut pe ușă

Te-am văzut pe jos

Stimată căpușă.

N-ar fi o problemă

Dacă n-ai avea

Trei, patru prieteni

Pe lângă perdea

Nu m-aș supăra

Nici dacă ai fi

Oleacă mai mică.

Asta ca să știi.

Da’ ești uriașă

Și îmi e cam frică

Să nu sari pe mine.

DRAGA MEA AMICĂ.

MONA

Plouă peste tine

Plouă peste noi

Plouă pe vecina

Da’ cu vânătăi.

Plouă peste case

Plouă peste birt

Și vecinu’ bea

Din sticla de spirt.

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

20 COMMENTS

  1. Din păcate, o parte din oamenii care au menirea de a aplica legile uită de rolul esențial pe care fiecare din noi îl are – acela de om. Excesul de zel atunci când vine vorba de corectitudine trebuie îndreptat în partea de sus a piramidei, nu la baza ei. La baza piramidei sunt oamenii simpli, oamenii cu probleme. În vârf sunt cei care sfidează constant legile și apoi apar la TV zâmbind ostentativ, ca să vadă toți ceilalți cum poți jongla cu legile dacă porți un anume nume.
    Suntem oameni… dar se pare că unii nu-și mai amintesc asta.
    Citind interviul, am realizat că Laura Florescu e un om cu valori, dar mai ales un om cu o mare forță interioară. Versurile sale – cele postate în interviu – sunt minunate, pline de înțelesuri și mai ales de umor… iar asta arată că în sufletul său e o lume frumoasă.
    Da, sunt sigură că vei reuși, Laura!

  2. Eu am citit poeziile Laurei și chiar mi-a plăcut stilul ei ludic și non-conformist.

    Îmi pare rău că trăim într-o astfel de Românie…

    Sper ca măcar Laurei să i se facă dreptate, dacă nu tuturor celor aflați în situația ei… Cer prea mult?

  3. Din pacate exista multa nedreptate.
    Poate asa semnalata sa afle lumea va avea ecou unde trebuie.
    Felicitari Vero pentru articol!Mult curaj Laura!

  4. E trist ce se intampla… Numai intr-o tara ca a noastra se putea intampla asa ceva… Tot inainte, Laura!

  5. Stiti cum se spune…Traim in Romania si nimic nu merge cum trebuie si orice este posibil. Avem un sistem defect, cu multe lipsuri si virgulite-nimic nu este pus la punct -un fel de abrambureala si hartogaraie inutila.

  6. E trist ca Romania, ca de obicei, isi alunga valorile, le da deoparte… Nu stiu de ce e nevoie de atat de mult exces de zel pentru o suma care altora li s-ar parea nimic… Sper ca, la un moment dat, sistemul nostru sa se schimbe, sa le fie alaturi oamenilor…

  7. Ce interviu frumos, interesant si optimist! Pana la urma, daca indignarea starnita de cazul ei va produce o schimbare, asa cum se intrevede, va fi tot raul spre bine. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.