Meniul nr. 2

1.Salată de vinete

Vinetele tocate (coapte, curăţate şi lăsate să se scurgă bine) se pun într-un castron, se pune sare după gust şi 1-2 linguri de suc de lămâie, depinde de cantitatea de vinete. Se amestecă bine. Şi se pune maioneză.
Maioneză: se pune 1 cartof la fiert (ca pentru piure), se zdrobeşte şi-l lăsăm să se răcească; când s-a răcit punem un gălbenuş de ou crud îl amestecăm bine cu cartoful (dacă e nevoie punem un pic de apă) şi punem ulei pe rând până se face câtă maioneză ne trebuie.
Maioneza asta e mai uşoară şi nu ia atâta ulei. După gust puteţi pune ceapă (dată pe răzătoare) sau usturoi, eu o prefer numai cu lămâie.

 2. Ciorbă de perişoare

Am aceeaşi reţeta ca la ciorbă de legume, doar că, atunci când legumele sunt pe jumătate fierte pun perisoarele şi la urmă verdeaţă.
Perisoarele le fac doar cu carne măcinată +1 ou +1-2 linguri de făină, sare, piper.

                                              3. Ruladă de carnerulda de carne

-1/2 kg carne măcinată (eu prefer de curcan, dar poate fi porc, vită sau amestec)
-2 cartofi daţi pe răzătoarea mică şi storşi
-3 ouă fierte tari, curăţate şi tăiate bucăţele cât de mici vreţi
-2-3 ouă crude
-sare, piper, curry, praf de chimen, cimbru, după gust
-dacă doriţi puteţi pune ceapă tăiată mărunt, sau praz
Se amestecă toate ingredientele +2 linguri de făină şi pesmet cât este necesar să fie de consistent amestecului pentru chiftele. Se unge tava cu ulei (eu folosesc tavă de chec) şi se presară pesmet pe fundul tăvii şi pe margini. Aşezăm compoziţia în tavă şi o nivelăm cu mână cu un pic de ulei. O coacem, o scoatem din tavă, se poate consuma caldă sau rece.
Garnitura rămâne la preferinţa fiecăruia.

4. Tiramisu

-400-600 gr. pişcoturitiramisu
-500 gr. mascarpone
-5 ouă
-2 plicuri de praf de frişcă (Dr. Oetker)
-8 linguri de zahăr
-cafea, cacao, amaretto

1.se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă mascarponele, se omogenizează şi se dă la rece
2.se bate albusul să fie tare, se pun cele 2 plicuri de frişcă şi se mixează bine.
Se amestecă cele 2 compoziţii(1+2) şi se pune la rece.
Pe tava pe care vreţi să puneţi tiramisu, vedeţi întâi cum le puteţi aşeza (să lăsaţi un pic de loc pe margini) şi câte rânduri de pişcoturi puneţi 2-3.
Piscoturile le înmuiem în sirop făcut din cafea sau cacao în care opţional punem lichior amaretto.
Se pune pe tavă un rând de pişcoturi înmuiate, un rând de cremă, pişcoturi, cremă
O punem în frigider. Înainte de a servi presăram deasupra cacao.

Suplimentar:

Murătură cu maioneză de muştar

-1 kg ardei kapia
-1 kg gogoşari
-1 kg morcovi-daţi pe răzătoare (mai mare sau mai fină cum vă place)
-1 kg gogonele (am făcut şi cu roşii pe jumătate coapte)
-1 kg ceapă
-1/2 kg zahăr
-1/2 l oţet
-1/2 l ulei
-1 borcan de muştar (360-400 gr)
-1 l apă

-ardeii, gogosarii, ceapă, gogonelele se taie felii subţiri cum ne place, morcovii se dau pe răzătoare.
-se pune într-o cratiţă: apă, oţetul şi zahărul +3 linguri sare să fiarbă când dă în clocot punem legumele, piper, foi de dafin şi le lăsăm să fiarbă până se înmoaie bine
-se strecoară legumele şi le lăsăm în strecurator să se răcească (zeama în care au fiert se poate pune în sticlă de plastic închisă în frigider şi se poate folosi la sosurile pentru paste).
-se pune muştarul într-un castron şi se freacă cu uleiul pus pe rând ca la maioneză.
-când legumele sunt reci ¾ din maioneza de muştar se amestecă cu legumele; se pune în borcane.
-din maioneza rămasă se pune o pelicula fină în fiecare borcan peste legume, se închide borcanul şi se pune în cămară.
-se poate mânca ca murătură (când desfaceţi borcanul se ia pelicula de muştar) sau folosi în diferite combinaţii de salate şi aperitive.

Poftă bună!

NICOLETA AURICA, vine şi ea în ajutorul nostru cu o reţetă de ICRE.salata de icre
Crap-icre, depinde, eu am pus 500gr, 1l ulei, zeamă de la 1 lămâie, 1 linguriţă de muştar, şi 100 ml apă minerală pentru albirea icrelor. Cine are icre puţine poate să fiarbă şi 200gr de gris în puţină apă şi să le amestece. Cu siguranţă nu se va tăia. La urmă adăugăm ceapă tăiată mărunt.
Preparatul se face ca la maioneză: sărăm bine icrele cu o zi înainte, după care le frecăm cu puţină zeamă de lămâie, 1 linguriţă de muştar, sau nu, dacă aveţi lămâie, ulei în fir încet, asta ca să nu tăiem maioneză, adăugăm puţină apă minerală pentru a omogeniza bine, după care frecăm în acelaşi sens cu uleiul, zeama de lămâie şi după caz (dacă s-a tăiat, sau vrem mai multă) punem şi grisul fiert şi răcit.

Vă doresc poftă bună!

Review overview
5
Arcidalia Ghenof (Arci)-Redactor/Admin grup Fb-Literatura pe tocuri/// Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

8 COMMENTS

  1. Ce bunatati! Multumesc de retete, sunt foarte binevenite sa ne raspunda la frecventa intrebare “ce mai gatim azi”?!

  2. asa este fetelor!sunt bine venite.
    maioneza eu o fac cu 2oua fierte(galbenusul)1ou crud(galbenusul)sau 2,depinde cat de multa fac,2linguri mari de mustar dulce,ulei cat cuprinde.ca sa nu fie prea gretoasa punem si zeama de lamaie,cateva picaturi.cu siguranta nu se va taia.

  3. Arci mersi pentru idee. Rulada de carne ma tenteaza si pe mine!
    Ciorba de perisoare am in plan sa fac saptamana viitoare!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.