Tartă cu smochine și telemea, Drob de peşte cu smântână, Gulaș de...

Tartă cu smochine și telemea, Drob de peşte cu smântână, Gulaș de crab picant

by -
0
Tartă cu smochine și telemea, Drob de peşte cu smântână, Gulaș de crab picant, Friptură de ied cu garnitură de orez, Tort cu cireșe și smântână

Tartă cu smochine și telemea, Drob de peşte cu smântână, Gulaș de crab picant, Friptură de ied cu garnitură de orez, Tort cu cireșe și smântână

APERITIV: A

1. Tartă cu smochine și telemea (Iliuţa)

-aluatul îl facem din 300 g făină de grâu, 120 g unt de 80 % grăsime, 150 g telemea sărată, 2 ouă și 2 linguri de apă;
-aluatul obținut se frământă până devine nisipos la atingere;
-îl lăsăm pentru 30 minute la frigider;
-la final îl punem într-o tavă de tartă și îl mai lăsăm pentru încă 30 minute la frigider;
-150 g telemea dulce sfărâmată se adaugă peste aluat;
-9 -10 smochine tăiate în două fiecare, se așează peste stratul de telemea;
-adăugăm pe fiecare smochină cremă de oțet balsamic;
-tarta o dăm la cuptor pentru 25 minute la 180 grade în cuptorul încălzit în prealabil;
-la final adăugăm nuca măcinată grosier și o mai lăsăm pentru aproximativ 5 minute până se rumenește;
-Poftă bună !

2. Drob de peşte cu smântână (Iliuţa):

-fierbem 600 g file de peşte pentru 10 minute într-un litru de apă în care am pus sare, piper și rozmarin;
-după ce acesta se răcește îl mărunțim;
-2 legături ceapă verde, o legătură de usturoi verde și un ardei gras tocate și 2 linguri de orez le sotăm cu puțin unt pentru câteva 2 minute;
-adăugăm 50 ml vin alb și mai lăsăm pentru 3-4 minute până când legumele se înmoaie;

-le adăugăm peste peşte și amestecăm;
-mixăm 3 ouă cu puțină sare, adăugăm 150 ml smântână și le punem în compoziție împreună cu condimentele după gust;
-într-o tavă pentru cuptor tapetată cu unt și pesmet adăugăm compoziția, presărăm pesmet deasupra și lăsăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 40-45 de minute;
-drobul se taie după ce se răcește;
Este delicios !

CIORBA : B Gulaș de crab picant (Iliuţa):

-600 g crab tăiat rondele le condimentăm după gust și le sotăm pentru două minute pe fiecare parte;
-în uleiul în care am prăjit peștele sotăm 2 cepe tocate cubulețe și un ardei gras roșu tocat feliuțe;
-adăugăm 3 cartofi tăiați în cuburi, 2 morcovi tăiați rondele, sare, piper, cimbru și busuioc;
-punem 500 ml de apă sau supă, 150 ml pastă de roșii, un ardei iute tocat mărunt și 4-5 căței de usturoi;
-lăsăm la fiert pentru 20 minute;
-punem peștele și mai lăsăm 10 minute la fiert;
-la final adăugăm verdeață după gust.

C: Friptură de ied cu garnitură de orez (Vero):

-se taie carnea bucăți;
-o condimentăm cu sare, piper, delikat, boia;
-o punem în tavă cu o cană de apă, un pahar de vin roşu;
-lăsăm la foc mic în cuptor într-o tavă cu capac cam 1 oră;
-dacă necesită adaos de apă puteți pune;
-depinde de tavă;
-servim cu garnitură de orez

D: 1.COARDA:

-1 kg de făină o frecăm (cu mâna) cu 200 gr unt sau margarină + 4 ouă + un pic de sare + 250 gr zahăr + drojdie (un pacheţel mic 8-10 gr) muiată cu puţin lapte călduţ = frământăm totul cu lapte calduţ să fie un aluat potrivit;
-se împarte aluatul în 8 (formăm nişte turtiţe) şi-l lăsăm să stea o jumătate de oră, timp în care pregătim umplutura;
-macul sau nuca măcinate le muiem cu puţin lapte călduţ şi amestecăm cu zahăr după gust sau putem pune cacao amestecată cu zahăr;
– întindem fiecare turtiţă, punem umplutura, le rulăm lejer (apăsăm capetele) şi le aşezăm în tavă (lăsăm distanţă între ele că mai cresc şi la copt), le mai lăsăm să stea 20 de minute, după care le ungem cu ou şi le punem la copt.

2. Tort cu cireșe și smântână (Voichița):

Blatul:

-4 ouă, 200 gr zahăr,100 gr făină,1 linguriță praf de copt stins, un praf de sare;
-separăm gălbenușurile de albușuri;
-albușurile se bat cu praful de sare, când cresc în volum adăugăm zahărul și batem în continuare până obținem o bezea tare apoi adăugăm gălbenușurile;
-încorporăm făina și praful de copt amestecând ușor cu o spatulă;
-turnăm aluatul într-o tavă de copt cu marginile detașabile, coacem blatul la 180 de grade timp de 20-25 minute;
-și lăsăm să se răcească.

Crema:

-400 gr smântână (12%), 200 gr zahăr pudră, 200 gr frișcă lichidă, 8 gr zahăr vaniliat,10 gr gelatinagranule, 300 gr cireșe (vișine) fără sâmburi;
-amestecăm gelatina cu frișcă lichidă și lăsăm la hidratat 10 minute, apoi punem amestecul la încălzit (nu trebuie să fiarbă) până se topește gelatina;
-smântâna se amestecă cu zahărul pudră și cu zahărul vaniliat și apoi cu frișca încălzită;
-această cremă se pune la frigider 30 minute;

-peste blat se așează cireșele, apoi turnăm crema acoperind fructele;
-se lasă la rece peste noapte;
-înainte de servire se pudrează cu cacao sau se rade ciocolată.

Reţete culinare

Culinar

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.