Bruschete, Ciorbă de salată verde, Ruladă din cartofi cu ricotta și file de somon
Bruschete, Ciorbă de salată verde, Ruladă din cartofi cu ricotta și file de somon, Coșulețe cu iaurt
1. Aperitiv: Bruschete (Vero):
-se taie mărunt 2 sau 3 roșii, se condimentează cu sare si piper apoi adăugăm 2 linguri ulei de măsline și 2 căței de usturoi pisat;
-se lasă 5 minute apoi servim cu pâine prăjită.
2. Ciorbă de salată verde (Vero):
-într-o oală se pune aproximativ 3 l apă să fiarbă, se adaugă costiță afumată, o ceapă, un morcov ras, se fierb 15 minute, vegeta și piper după gust;
-între timp se spală 2 căpățâni de salată verde și se rup cât mai marunt (eu nu le tai cu cuțitul să nu se amărască), apoi le adăugăm în oală;
-într-o tavă punem puțin ulei, o ceapă tăiată mărunt, o călim și adăugăm 2/3 linguri de făină, apoi punem o linguriță de boia;
-amestecăm bine și o punem peste zeama de salată;
-se mai fierbe la foc mic cam 10 min apoi spargem ouă direct în oală;
-întregi, nebătute, eu pun cam 5 ouă la această cantitate.
-adăugăm verdeaţă-mărar sau leuștean, 100 ml lapte și mai fierbem 10 min la foc mic;
-la final punem 2 linguri de smântână grasă într-un bol și frecăm cu apă rece;
-oprim focul la circa și adăugăm smântână și o lingură de oțet.
3. Ruladă din cartofi cu ricotta și file de somon (Iliuţa):
-6 cartofi mari îi curățăm de coajă și îi tăiem feliuțe subțiri;
-într-o tavă pentru cuptor tapetată cu hârtie de copt presăram 100 g parmezan răzuit și așezăm feliile de cartofi astfel încât fiecare dintre acestea să se suprapună parțial celei anterioare atât vertical cât și orizontal;
-condimentăm cu sare, piper, rozmarin și busuioc;
-presărăm 100 g parmezan răzuit, lăsăm compoziția pentru 30-35 minute în cuptor la 180 de grade până capătă o nuanță aurie;
-între timp pregătim umplutura din 400 g ricotta o amestecăm cu 4 cepe verzi tocate mărunt;
-3 felii de somon condimentate cu sare, piper și rozmarin le prăjim pentru două minute pe fiecare parte după care le tamponăm pentru a elimina excesul de grăsime;
-așezăm uniform compoziția de ricotta și ceapă verde, așezăm feliile de somon peste cartofi și rulăm cu grijă pe lungime, obținând la final un rulou pe care îl vom lăsa pentru încă 15 minute la cuptor.
4. Coșulețe cu iaurt (Iliuţa):
-100 g unt, două gălbenușuri de ouă și 100 g zahăr de amestecă bine;
-adăugăm 250 g făină albă și un pliculeț praf de copt (10 g);
-aluatul obținut îl lăsăm pentru 20 minute la frigider. Între timp separăm la două ouă albușurile de gălbenușuri;
-albușurile se bat spumă, iar gălbenușurile le mixăm cu 60 g zahăr și coajă de la o lămâie;
-adăugăm 150 iaurt gras și ulterior albușurile continuând să mixăm;
-într-o tavă cu forme rotunde, tapetată cu putin unt, punem aluatul tăiat pătrate de 7-8 cm latura;
-în interior punem crema după care aducem spre interior colțurile pătratelor obținute din aluat;
-se lasă în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 25 minute.
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Multumim pentru retete Iliuta si Vero!