Toți cei din acest tren sunt suspecți – Benjamin Stevenson – recenzie

Toți cei din acest tren sunt suspecți – Benjamin Stevenson – recenzie

by -
0
Toți cei din acest tren sunt suspecți - Benjamin Stevenson - recenzie

Toți cei din acest tren sunt suspecți – Benjamin Stevenson – recenzie

Titlu: Toți cei din acest tren sunt suspecți
Autor: Benjamin Stevenson
Titlu original: Everyone on this Train is a Suspect
Traducător: Mihaela Apetrei
Editura Tei
Nr. pagini: 416
Anul apariției: 2024

  “Benjamin Stevenson este un comediant australian de standup și autor premiat. Primul său roman, Greenlight, a fost nominalizat la Premiul Ned Kelly pentru cel mai bun debut, categoria Roman polițist, și a fost publicat în SUA și Marea Britanie. Al doilea roman, Either Side of Midnight, a fost nominalizat la Premiul Internațional Thriller Writers pentru Cel mai original volum paperback. Toți cei din familia mea au ucis pe cineva, publicat la Editura Trei, cel de-al treilea roman al său, a devenit bestseller, iar drepturile de traducere au fost vândute în 27 de țări și urmează să fie adaptat pentru televiziune într-o miniserie HBO. De la Melbourne Internațional Comedy Festival și până la Edinburgh Fringe Festival, spectacolele lui live sunt soldout și a apărut în emisiuni la ABCTV, Channel 10 și The Comedy Channel.

  “Când Societatea Scriitorilor de Cărți Polițiste m-a invitat la festivalul organizat într-un tren ce străbate Australia, speram să găsesc inspirație pentru a doua mea carte. Ficțiune, de data asta: trebuia să mă desprind de oamenii din viața reală care se ucideau între ei. Evident, n-a fost așa.
Invitații erau ca un catalog al familiei regale a scriitorilor de romane polițiste:
• Debutantul (eu!)
• Scriitorul de ficțiune criminalistică
• Scriitorul de blockbustere
• Scriitorul de ficțiune literară
• Scriitorul de thrillere psihologice
  Când unul dintre noi este ucis, ceilalți devin detectivi. Împreună, ar trebui să știm cum să rezolvăm o crimă. Desigur, ar trebui să știm și cum să comitem o crimă. Cum poți găsi ucigașul când toți suspecții știu cum să scape basma curată?

  “Inteligent și creativ, al doilea mystery cu cerc închis al lui Stevenson jonglează cu canoanele Epocii de Aur a literaturii polițiste, aducându-ne și propria enigmă extrem de convingătoare.”( Publishers Weekly)

  “Stevenson rivalizează cu modelele lui din Epoca de Aur a romanului polițist prin dorința de a presăra fiecare scenă cu indicii inteligente și le depășește creând o serie de concluzii false năucitoare.“(Kirkus Reviews)

  Cam așa ! Sincer eram curioasă cum este acest nou volum din seria “Ernest Cunningham”. Și a fost “o călătorie” ciudată și distractivă totodată.

   Ciudată pentru că acțiunea se petrece, de data asta, de-a lungul unei călătorii cu trenul, numit Ghan – Afgan Express, pe o rută care taie pe jumătate deșertul Australian. În tren urma să aibă loc Ediția Jubiliară a Festivalului De carte Polițistă Australiană și invitații erau în mare parte din branșă. În primul rând scriitorii, trei populari ale căror cărți abundau de procedee de medicină legală, de psihologie, de elemente din justiție, în esență thrillere, unul foarte cunoscut și cu greutate, nominalizat pe lista scurtă a Premiilor pentru Scriitorii din Commonwealth, și unul (autorul romanului) care trebuia să facă față unei duble categorii-debut și non-ficțiune. Primul său roman “Toți cei din familia mea au ucis pe cineva”, putea fi numit “un memoir” cu crime reale.

   Primii trei scriitori consacrați erau: scoțianul Henry Mc Tavish, autorul seriei cu detectivul Morbund, Alan Royce, care lucrase într-un cabinet de patologie la procesarea probelor criminalistice, și Lisa Fulton. Urma Wolfgang – finalist la Premiile pentru Scriitorii din Commonwealth, Sf. Majors-organizatoare a festivalului și Juliette, partenera lui Ernest. După ce hotelul ei din complexul montan (unde avusese loc acțiunea din primul volum) arsese, ea a scris o carte, care primise mai multă atenție decât a lui Ernest, deși dezbateau aceeași poveste.

   Apoi participau cei doi șefi de edituri, Simone și Wyatt, prieteni dar și adversari, Harriet-fostă jurnalistă, soțul ei Jasper-un scriitor nu prea publicat, și Brooke-aparent doar șefa clubului de fani a lui Tavish, dar care se va dovedi că are cu acesta o legătură mult mai puternică.

   Sigur mai erau în tren turiști dar aceștia nu erau atât de importanți în poveste.

  Ernest ne descrie trenul, condițiile de călătorie, discuțiile pașnice sau aprinse, răutatea și rivalitățile dintre scriitori, peisajele și locurile pe care le parcurge trenul.

  Morțile lui Henry Mc Tavish și a lui Wyatt, sosirea detectivului Hatch, încercările scriitorilor de-a desluși crimele, doar toți pretindeau că se pricep, duc la o grămadă de întâmplări, certuri, discuții în contradictoriu, distrugeri.

   Apoi evenimentul petrecut în 2003 în Edinburgh, accidentul de tren și motivele lui, cartea scrisă de Tavish “Deraiaţi” al cărei subiect e plagiat, compromisurile editurii și ale personajelor feminine implicate, duc până la urmă la deslușirea misterelor și găsirea criminalului.

   Ai spune că aici s-a terminat, dar criminalul mai face două victime, una dintre ele moare, dar Ernest (care fusese și el vizat) este salvat de Julietta. E ca un fel de happy end și povestea cărții va deveni povestea lor.

  Cartea a fost un adevărat puzzle, cu întorsături de situație neașteptate, cu legături între trecut și prezent, cu personaje, pe care deși le crezi criminale se dovedesc nevinovate, cu scriitori reali sau din umbră (ghost writer), și mai ales o grămadă de aranjamente și compromisuri.

  Este o poveste serioasă deși scrisă pe un ton amuzant cu o autoironie extraordinară, cum bine remarcă și Washington Post:  “O nouă parodie inteligentă a genului mystery.

   Pentru mine sincer a fost cam obositoare, prea multe descrieri de peisaje, de locații, de personaje, prea multe discuții și deducții, uneori inutile, parcă prea mult din toate.

   Dar asta depinde de cititor așa că luând aminte și la ce spun cei mai avizați :

   “Distractiv și amuzant, cu o abundență de distrageri.“ (New York Times Book Review)

  “Spiritual! Cititorii vor considera că merită prețul biletului pentru călătoria cu trenul Ghan.”(Wall Street Journal)

   “Inteligent și cu o mulțime de întorsături de situație, un puzzle mystery amețitor.” (Seattle Times)

   încercați și voi romanul.

    Lectură plăcută!

Recenzii cărți

blog tourRecenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Toți cei din acest tren sunt suspecți

Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Anca și cărțile  

Fata cu cartea  

Analogii, Antologii 

Ciobanul de Azi 

Cărțile mele 

Citește-mi-l

Falled 

Biblioteca lui Liviu

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.