Ouă umplute – Dovlecel pane – Budincă de griș – Supă cremă de cartofi cu praz
Ouă umplute – Dovlecel pane – Budincă de griș – Supă cremă de cartofi cu praz
1.Aperitiv: ouă umplute
- 10 ouă le fierbem tari, le curăţăm, le tăiem in două pe lung şi scoatem gălbenuşul
- mixăm o pastă din cele 10 gălbenuşuri +1 pateu de ficat (porc,curcan,raţă,gâscă) +2 linguriţe de muştar+sare, piper+2-3 linguri de smântână (obişnuită sau vegetală)
- cu pasta astfel obţinută umplem jumătăţile de albuş
- preparăm o maioneză ( 1 cartof fiert si zdrobit ca la piure+2 gălbenuşe de ou crude+ulei) si adăugăm smântâna(in funcţie de cât sos vrem),sare,piper
- punem jumătăţile de ou cu umplutura în jos (în caserolă), turnăm deasupra sosul si dăm la rece
2. Supă cremă de cartofi cu praz (Iliuţa)
- 3- 4 buc praz tocat cubulețe se sotează cu puțin unt.
- se lasă pentru 2-3 minute la foc mic.
- adăugăm 3 cartofi și o țelină mică tocate cubulețe peste compoziţie
- le mai lăsăm 2-3 minute, timp în care adăugăm sare, piper, busuioc și rozmarin. -adăugăm 2 litri de apă sau de supă și le lăsăm să fiarbă pentru 15-20 de minute.
- la final adăugăm 250 ml smântână de minim 20% grăsime și blendăm compoziția.
- se decorează cu pătrunjel tocat .
- se servește cu crutoane sau bucăți de brânză .
3. Dovlecel pane.(Vero)
- se taie felii dovlecelul și se presară cu sare.
- se lasă la frigider 30min.
- se scurge bine de apa și se trece prin făină apoi prin ou .
- se prăjesc la foc mic pe ambele părți.
- se poate servi cu cartofi piure sau prăjiţi
4. Budincă de griș (Mariana)
- 4 ouă întregi+150 gr zahăr (alb sau brun) se bat bine cu mixerul
- adăugăm 250 griș în ploaie +1 praf de copt = și mixăm bine
- tava o ungem cu puțin ulei,punem o foaie de copt pe care o ungem fin cu ulei
- turnăm budinca și-o punem la copt
- pregătim 500 ml lapte amestecat cu aromele care ne plac (vanilie,rom…)
- scoatem tava din cuptor și însiropăm uniform cu laptele și lăsăm să se răcească,apoi tăiem bucăți
-
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri