Salată de sfeclă roșie și năut – Borș de perișoare – Musaca...

Salată de sfeclă roșie și năut – Borș de perișoare – Musaca de cartofi cu carne tocată de vită – Baton (ciocolată de casă)

by -
1
Salată de sfeclă roșie și năut

Salată de sfeclă roșie și năut – Borș de perișoare – Musaca de cartofi cu carne tocată de vită – Baton (ciocolată de casă)

1.Aperitiv: Salată de sfeclă roșie și năut (Iliuţa):

  • 500 g năut de la conservă îl scurgem și îl curățăm de coji.
  • 3 sfecle coapte și decojite se taie cubulețe le adăugăm peste năut amestecându-le cu  20 ml zeamă de lămâie și le lăsăm pentru 10 minute.
  • adăugăm și restul ingredientelor: un castravete tăiat felii, 4-5 ridichi, 1 ardei  tăiat feliuțe,  ceapă verde și 100 g  șuncă presată tocată cubulețe.
  • asezonăm totul cu sare, piper și pătrunjel tocat.

2. Borș de perișoare (Iliuţa):

  • în 3 litri de apă se pun la fiert 2 morcovi, o țelină mică și 1-2 ardei, toate tocate mărunt. -adăugăm sare, piper, boia de ardei dulce și busuioc după gust.
  • din 800 g de carne de vită tocată, 2 ouă, sare , 100 g orez și pătrunjel tocat obținem o compoziție pe care o formăm biluțe și o adăugăm în supă.
  • timpul de fierbere pentru carnea de vită este de 60 minute la foc mic.
  • separat fierbem 300 ml borș pe care îl adăugăm peste celelalte ingrediente.
  • la final se decorează cu pătrunjel sau leuștean tocat.

3. Musaca de cartofi cu carne tocată de vită (Iliuţa):

  • 6 cepe verzi tocate mărunt se sotează în puțin unt.
  • adăugăm 700 g carne tocată de vită, sare, piper, boia dulce și busuioc verde.
  • lăsăm compoziția pentru 5 minute la foc potrivit.
  • un kg cartofi se curăţă de coajă și se feliază.
  • într-o tavă pentru cuptor așezăm un strat de cartofi, un strat din amestecul de carne, doi ardei roșii tocați feliuțe și încă un strat de cartofi.
  • printre cartofii din ultimul strat punem roșii Cherry , frunze de dafin și adăugăm  apă cât să acopere și ultimul strat de ingrediente.
  • dăm tava la cuptor pentru 45 minute la 180 grade.
  • presărăm 150g cașcaval răzuit și le mai lăsăm pentru încă 30 minute.

4.Baton (ciocolată de casă):

  • 1 kg zahăr, 500 gr lapte praf (gras), 200 gr unt (sau 250 gr margarină rama), 200 ml apă, 1-2 linguri cacao (cat mai neagră), 1 esenţă rom, opţional 1 lingură de cafea praf
  • zahărul şi apa se pun la fiert până se leagă (bobiţe ca la dulceaţă)
  • adăugăm untul şi fierbem până se topeşte
  • laptele praf,cacaua şi cafeaua  se dă prin sită, apoi se adaugă peste unt
  • punem 1 esenţă de rom(sau puteţi folosi altă esenţă care vă place)
  • omogenizăm bine amestecul la foc mic
  • într-o tavă punem o foaie de celofan umezită
  • turnăm ciocolata, nivelăm şi lăsăm să se răcească şi să se întărească
  • când este tare o tăiem cu un cuţit bine ascuţit
  • în compoziţie puteti pune:nucă bucăţi, alune, stafide, fructe confiate
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.