Salată de sfeclă roșie și năut – Borș de perișoare – Musaca de cartofi cu carne tocată de vită – Baton (ciocolată de casă)
Salată de sfeclă roșie și năut – Borș de perișoare – Musaca de cartofi cu carne tocată de vită – Baton (ciocolată de casă)
1.Aperitiv: Salată de sfeclă roșie și năut (Iliuţa):
- 500 g năut de la conservă îl scurgem și îl curățăm de coji.
- 3 sfecle coapte și decojite se taie cubulețe le adăugăm peste năut amestecându-le cu 20 ml zeamă de lămâie și le lăsăm pentru 10 minute.
- adăugăm și restul ingredientelor: un castravete tăiat felii, 4-5 ridichi, 1 ardei tăiat feliuțe, ceapă verde și 100 g șuncă presată tocată cubulețe.
- asezonăm totul cu sare, piper și pătrunjel tocat.
2. Borș de perișoare (Iliuţa):
- în 3 litri de apă se pun la fiert 2 morcovi, o țelină mică și 1-2 ardei, toate tocate mărunt. -adăugăm sare, piper, boia de ardei dulce și busuioc după gust.
- din 800 g de carne de vită tocată, 2 ouă, sare , 100 g orez și pătrunjel tocat obținem o compoziție pe care o formăm biluțe și o adăugăm în supă.
- timpul de fierbere pentru carnea de vită este de 60 minute la foc mic.
- separat fierbem 300 ml borș pe care îl adăugăm peste celelalte ingrediente.
- la final se decorează cu pătrunjel sau leuștean tocat.
3. Musaca de cartofi cu carne tocată de vită (Iliuţa):
- 6 cepe verzi tocate mărunt se sotează în puțin unt.
- adăugăm 700 g carne tocată de vită, sare, piper, boia dulce și busuioc verde.
- lăsăm compoziția pentru 5 minute la foc potrivit.
- un kg cartofi se curăţă de coajă și se feliază.
- într-o tavă pentru cuptor așezăm un strat de cartofi, un strat din amestecul de carne, doi ardei roșii tocați feliuțe și încă un strat de cartofi.
- printre cartofii din ultimul strat punem roșii Cherry , frunze de dafin și adăugăm apă cât să acopere și ultimul strat de ingrediente.
- dăm tava la cuptor pentru 45 minute la 180 grade.
- presărăm 150g cașcaval răzuit și le mai lăsăm pentru încă 30 minute.
4.Baton (ciocolată de casă):
- 1 kg zahăr, 500 gr lapte praf (gras), 200 gr unt (sau 250 gr margarină rama), 200 ml apă, 1-2 linguri cacao (cat mai neagră), 1 esenţă rom, opţional 1 lingură de cafea praf
- zahărul şi apa se pun la fiert până se leagă (bobiţe ca la dulceaţă)
- adăugăm untul şi fierbem până se topeşte
- laptele praf,cacaua şi cafeaua se dă prin sită, apoi se adaugă peste unt
- punem 1 esenţă de rom(sau puteţi folosi altă esenţă care vă place)
- omogenizăm bine amestecul la foc mic
- într-o tavă punem o foaie de celofan umezită
- turnăm ciocolata, nivelăm şi lăsăm să se răcească şi să se întărească
- când este tare o tăiem cu un cuţit bine ascuţit
- în compoziţie puteti pune:nucă bucăţi, alune, stafide, fructe confiate
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Mulțumim pentru rețete